Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, “Anadolu’nun Sesi” programının Türkiye’nin en ücra köşelerindeki yerel gazeteleri, dünya ile buluşturduğunu söyledi.
BYEGM"nin TRT ile işbirliğiyle gerçekleştirilen "Anadolu"nun Sesi" programı hakkında bilgi veren Genel Müdür Karakaya, yerel medyanın ülke ve dünya genelinde sesini duyurmasının bu program sayesinde sağladığını ifade etti. Hafta içi her gün Türkiye genelindeki 800"den fazla yerel gazeteden seçilen haberlerin TRT ekranlarından izleyici ile buluştuğunu söyleyen Karakaya, programa yurt içinden olduğu kadar, başta Avrupa"da yaşayan Türkler olmak üzere dünyanın birçok köşesinden yoğun ilgi olduğunu belirtti.
Karakaya şöyle devam etti: "TRT ile BYEGM"nin işbirliğiyle hazırlanan Anadolu"nun Sesi programı, benzeri özel televizyonlarda yayınlanan ve ulusal gazetelerin haberlerinin verildiği programların yerel versiyonu oldu. Programda her sabah Türkiye"nin 81 ilinde yayınlanan 800"den fazla yerel gazetenin haberleri aynen ulusal gazeteler örneğinde olduğu gibi okunuyor. Trabzon"dan Malatya"ya, Diyarbakır"dan Hatay"a, Denizli"den Edirne"ye kadar birçok ilden, yerel gazeteler sabahın erken saatlerinde bir araya getirilip, seçilen haberler, izleyici ile buluşturuluyor."
İLGİ ŞAŞIRTTI
Karakaya, Basın- Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü"nün yerel medyaya yönelik "güçlendirme ve destek olma" çabaları kapsamında başlayan programa ilginin yapımcıları da şaşırttığını söyledi. Yerel medyayı desteklemek için bir dizi önlem alan Genel Müdürlüğün bu programla, yerel medyanın sesini de ulusala taşımayı hedeflediğini hatırlatan Karakaya, "Ancak Türkiye içinden adeta gazete yağdı. İlgi bununla da sınırlı kalmadı ve Türkiye dışına taştı. Başta Avrupa"da yaşayan Türkler olmak üzere yurtdışından da programa büyük ilgi var. Sivas, Denizli, Malatya gibi şehirlerden yurt dışına giden vatandaşlar, TRT ekranında memleket haberlerini duyunca telefona ya da e-postaya sarılıyor. İlginin bu denli büyük olması, yapımcıları da şaşırtmış durumda."
KAYNAĞI GAZETE
Karakaya, Genel Müdürlüğümüz 25 yıldır "Anadolu"nun Sesi" adında bir gazete yayınladığını anımsatarak, program fikrinin de bu gazetenin ekrana taşınmasını sağladığını söyledi. Programa yoğun ilgi nedeniyle 1,5 saatin yetmediğini belirtti.
"Bize göre Anadolu medyasına yapılabilecek en büyük hizmetlerden birini gerçekleştirdik. Hem TRT hem de Genel Müdürlüğümüzün ciddi katkıları, yerel basının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyarken, yapılması gerekenlere de güzel bir örnek oluşturdu. Bugün Almanya"da yaşayan bir vatandaş da TRT ekranı aracılığıyla Sivas"tan yerel haber alabiliyor olmaktan çok mutlu. Programın bir başka önemli özelliği ise yerelin sesinin duyurulabilmesi oldu. Türkiye"nin genel gündemi, dünyanın gündemi yanında bir de her yörenin kendi gündemi var. Türkiye geneli için Eurovision Şarkı yarışmasının önemli olduğu bir dönemde, Balıkesir için zeytinle ilgili konu daha önemli olabiliyor. Program sayesinde Türkiye genelinde yerel medyanın nasıl bir gayretle çalıştığı da görülmüş oldu. Bizlere destek olan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve ekibine teşekkür ediyorum"
HABERLER YEREL KONUKLAR ÜLKE GENELİNDEN
Programda konuklar da alınarak stüdyoda yerel medyaya ilişkin değerlendirmeler yapılıyor. Bugüne kadar siyaset, medya, üniversite ve sanat dünyasından bir çok önemli isim programa konuk oldu. Ancak her programda yerel medyadan isimlere stüdyoda yer verildiği gibi, telefon bağlantılarıyla da yurdun dört bir köşesinde yaşayan gazeteciler ekrana taşınıyor.