Türkiye'de yabancı öğrencilerin vize çilesi devam ediyor. Daha önce Türkçe öğrenmek için ülkemize gelmek isteyen 20'ye yakın öğrencinin aylarca bekletilmesinin ardından yeni bir vize skandalı daha ortaya çıktı.
Selim Çağlayan'ın haberi
Deprem bölgesi Endonezya Açe'de yaşayan 14 öğrenciye 4 aydır vize verilmiyor. Vize için istenen belgeler tamamlanmasına rağmen anlamsız bir şekilde bekletilen Açeli öğrenciler, ülkelerinde herhangi bir okula kayıt yaptırmadıkları için sene kaybetti. Mağdur öğrenciler arasında, Türkiye sevdalısı bir valinin oğlu bile var. Endonezya'nın Abdiya İli Valisi Akmal İbrahim, bu durumun Türkiye gibi büyük bir devlete yakışmadığını söylüyor.
Türkiye ile Endonezya arasında yapılan vize ve öğrenci değişimi anlaşmaları çerçevesinde daha önce lise okumak için Açe'den iki kez öğrenci kafilesi geldi. 2008 ve 2009'da Diyanet İşleri Başkanlığı bursu ile Türkiye'ye gelen Endonezyalı öğrenciler, Kayseri İmam Hatip Lisesi'nin gönderdiği davet mektubu ile bu okulda eğitimlerine devam ediyor. Yeni eğitim-öğretim yılında yabancı öğrenciler, ekstra vize engeliyle karşılaştı. Açeli 14 öğrenci, Üsküdar İmam Hatip Lisesi'nden davet mektubu aldı. Gençler, aday öğrenci belgesiyle elçiliğe vize başvurusu yaparken, Türkiye'de okuma ümidiyle kendi ülkelerinde herhangi bir liseye de kayıt yaptırmadı. Öğrencilerin vize başvurusunu kabul eden Cakarta'daki Türkiye Büyükelçiliği, ek belgeler istedi. Ek evrak arasında 'evlilik durumu' ile ilgili belgeyi gören öğrenci ve veliler hayrete düştü. Lise 1. sınıf öğrencilerinden bu belgeyi istemenin yanlış olduğunu kavrayan elçilik yetkilileri daha sonra bundan vazgeçti.
Ek belgeleri tamamlayan öğrenciler, bu kez büyükelçiliğin 'öğrenci belgesi' isteği ile karşılaştı. Oysa daha önce lise eğitimi için Türkiye'ye gelen öğrencilerin sadece okulun davet mektubunu vermesi yeterli oluyordu. Elçilik yetkilileri, Üsküdar İmam Hatip Lisesi ile görüşerek öğrenci belgesi istediklerini, liseden ise "Türkiye'de oturma izni almadan öğrenci belgesi verilemeyeceği" cevabı aldıklarını ifade etti. Yetkililer, yönetmelik dışında hareket edemeyeceklerini söyleyerek, öğrencilerin Türkiye'de okuyacakları okuldan kayıt kabul belgesi getirmelerinin şart olduğunu bildirdi. Elçiliğin 'öğrenci belgesi' ısrarı üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı, her bir öğrenci için ayrı ayrı 'Öğrenci Kayıt Kabul Belgesi' düzenleyerek Cakarta'ya gönderdi. Öğrenci belgeleri elçiliğe 4 Ocak'ta ulaşmasına rağmen, elçiliğin vize vermeme ısrarı halen devam ediyor.