Türkiye'nin en büyük projelerinden olan GAP 2013'te bitirilecek. Projenin bitirilmesi ne anlama geliyor? Sonuçları ne olacak? Harran Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Abdülkerim Gök sorulara cevap verdi.
Ömer Süt'ün haberi
"İlk etapta 200 bin kişinin istihdamının sağlanacağını düşündüğümüzde beraberinde GAP kapsamındaki illerin çehresinin tamamı ile değişeceğini söylemek mümkündür.
Öncelikle bu iller yaşanabilir hale gelecektir. Beraberinde her türlü terör olaylarının azalacağı kaçınılmaz olacaktır."
GAP'taki birçok projenin tamamlandığını dile getiren Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, ana sulama kanalları ile ilgili inşaatların ise 2013 yılında biteceğini açıkladı.
Bununla beraber 200 bin kişiye istihdam sağlanacağını belirten Yılmaz, hedeflerinin bölgede sulu tarım artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni tarım merkezi haline getirmek olduğunu sözlerine ekledi.
Bakan Yılmaz'ın bu açıklamalarının ne anlama geldiğini Harran Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi'nden Yrd.Doç.Dr. Abdülkerim Gök'e sorduk.
Türkiye'nin göz bebeği GAP'ın bitirilmesiyle böyle halkının büyük refaha ereceğini dile getiren Yrd.Doç.Dr. Gök, Güneydoğu Anadolu Bölgesi birer cazibe merkezi haline geleceğini de sözlerine ekledi.
GAP'ın sona ermesi ne anlama geliyor, bu projenin bölgeye ne gibi bir katkısı olacak?
Bilindiği üzere "Küresel Finans Krizi" ile birlikte bir anda dünyanın ortak sorunu haline gelen işsizlik sorunu ülkemizi de yakından ilgilendirmektedir.
TÜİK verilerine göre ülkemizde işsizlik oranı yüzde 11.2 olarak açıklanmıştır. GAP kapsamındaki illerde işsizlik oranı Türkiye ortalamasının üzerinde yer almaktadır.
Siyasal otoritenin açıklamaları çerçevesinde GAP'ın 2013 yılında bitirileceği belirtilmektedir. İlk etapta 200 bin kişiye iş imkanı sağlanacağı hedeflenmektedir.
Bu oranın daha sonraki yıllarda artacağı düşünülmektedir. GAP projeleri ile birlikte Çalışma Bakanlığı'nın İŞKUR müdürlükleri aracılığı ile başlatmış olduğu işsizliği azaltma politikaları da önem arz etmektedir.
Ayrıca Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan ve alan itibariyle dünyanın sayılı çiftliklerinden olan Ceylanpınar devlet üretme çiftliği tam kapasite ile devreye girdiğinde bölgenin işsizlik sorunu neredeyse yok denilecek düzeye ineceği kaçınılmaz olacaktır.
GAP'ın sona ermesi demek, sulama kanallarının tam kapasite ile devreye girmesi ve GAP kapsamındaki illerde özellikle alt yapı yatırımlarının tamamlanması demektir.
Bu projenin bölgeye en büyük katkısı istihdama olan katkısı olacaktır.
Elbette ki entegre bir proje olması hasebiyle bölgenin eğitim, sağlık, sosyal alanındaki problemlerinin çözümünde de ciddi katkıları olacaktır.
Bu proje neden bu kadar uzadı, daha önce bitirilmesi söz konusu olabilir miydi?
Bu projenin tamamlanmasının uzamış olduğu düşünülebilir. Özellikle geçmişten kaynaklanan siyasal istikrarsızlıktan dolayı yeterli kaynak aktarılamamıştır.
Ancak son yıllarda ülkemizde yakalanmış bulunan siyasal istikrar ile birlikte ekonomik istikrarın gelmiş olması bu projeye de yeterli kaynak aktarılmasına yol açarak 2013 yılında bitirilmesi hedeflenmektedir.
200 bin kişinin istihdamı, Güneydoğu'nun çehresini nasıl değiştirecek?
İlk etapta 200 bin kişinin istihdamının sağlanacağını düşündüğümüzde beraberinde GAP kapsamındaki illerin çehresinin tamamı ile değişeceğini söylemek mümkündür. Öncelikle bu iller yaşanabilir hale gelecektir.
Beraberinde her türlü terör olaylarının azalacağı kaçınılmaz olacaktır. Yeni turizm alanlarının devreye girmesi ile bölge ve Türkiye ekonomisine olumlu katkı sağlanmış olacaktır.
Bölge geleneksel tarımdan çağdaş tarıma geçmiş olacaktır. Şunu da belirtmekte fayda vardır. GAP'ın bölgeye uzun vadede ekonomik, politik, sosyal ve siyasal alanda getireceği bir çok değişikliği önümüzdeki yıllarda çok daha tartışılacağı görülmektedir.