Avrupa Konseyi'nde dönem başkanlığı Türkiye'nin   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-19-2011 (14:37)   Son Mesaj: 01-19-2011 (14:37)    Cevap: 0    Gösterim: 575  

    01-19-2011

    Avrupa Konseyi'nde dönem başkanlığı Türkiye'nin

    Avrupa Konseyi'nde dönem başkanlığı Türkiye'nin


    Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı'nı yürüten Türkiye, "Avrupa Konseyi'nin siyasi rolü, görünürlüğü ve etkinliğinin gerek Avrupa gerek uluslararası alanda artırılmasını" ana hedef olarak belirledi.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin Dönem Başkanlığı süresince beş öncelik üzerinde durduğunu her fırsatta dile getiriyor.
    Türkiye'nin öncelikleri arasında, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'nin reform çalışmalarına destek verilmesi; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) reformuna ilişkin çalışmaların sürdürülmesi; Avrupa Konseyi'nin denetim mekanizmalarının rolünün ön plana çıkarılması; AB'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) taraf olması sürecinin desteklenmesi ve Avrupa'da yükselişe geçen hoşgörüsüzlük, dışlama, ayrımcılık, aşırıcılık gibi eğilimlerin nedenlerini tespit ederek çözümünde AK'nın oynayabileceği rolleri belirlemek, bu amaçla "Seçkin Kişiler Grubu" oluşturmak yer alıyor.

    -AYRIMCILIKLA MÜCADELE İÇİN "SEÇKİN KİŞİLER GRUBU"

    Türkiye'nin, öncelikleri arasında yer alan "Seçkin Kişiler Grubu", mevcut sorunların tespitine yeni bir bakış açısı getirmesi ve Avrupa toplumlarının vatandaşlarına önerebilecekleri yeni bir "birlikte yaşama" kavramı tanımı yapması amacıyla oluşturuldu.

    Alanlarında saygın ve tanınmış isimlere sahip, Avrupa Konseyi değerlerine bağlı dokuz şahsiyetten oluşan grubun Başkanlığını Eski Almanya Dışişleri Bakanı ve Şansölye Yardımcısı Joschka Fischer yürütüyor.

    Tarihçi Timothy Garton Ash (İngiltere), Uluslararası Ticaret ve Avrupa İşleri eski Bakanı Emma Bonino (İtalya), Yoksulluğa Karşı Dayanışma eski Yüksek Komiseri Martin Hirsch (Fransa), AB eski Komiseri Danuta Hubner (Polonya), Prof. Dr. Ayşe Kadıoğlu (Türkiye), Dış Politika Konseyi Başkanı Sonja Licht (Sırbistan), İnsan Hakları Komiseri Vladimir Lukin (Rusya), NATO eski Genel Sekreteri ve Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Javier Solana'dan (İspanya) oluşan grubun raportörlüğünü, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan'ın iletişim direktörü ve Financial Times gazetesi eski yazarı Edward Mortimer yapıyor.

    "Seçkin Kişiler Grubu", Avrupa Konseyi'nin gelecekte atabileceği adımlara esas teşkil edecek "21. Yüzyıl Avrupa'sında Birlikte Yaşamaya ilişkin Pan-Avrupa Projesi" konulu bir rapor hazırlayacak. Bu raporda yer alan görüşler, 11 Mayısta İstanbul'da toplanacak AK 121. Bakanlar Komitesi Toplantısı'nda yayımlanacak "İstanbul Bildirisi"nde de yer alacak.

    Grubun ilk toplantısı 15 Ekim 2010'da Strazburg'da, ikincisi 2 Aralık 2010'da Budapeşte'de, üçüncü toplantı 14 Ocakta İstanbul'da yapılmıştı. Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin önerisiyle oluşturulan "Seçkin Kişiler Grubu"nun üç toplantı daha yapacağını belirtiyor.

    -GÜL, DAVUTOĞLU, ÇAVUŞOĞLU GENEL KURUL'DA...

    Strazburg'da 24-28 Ocakta yapılacak AKPM Genel Kurulu Kış Oturumu'na, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katılacak. 24 Ocakta, Dönem Başkanı sıfatıyla konuşacak olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dönem başkanlığı süresince yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verecek ve soruları yanıtlayacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de, 25 Ocakta söz alması ve soruları yanıtlaması bekleniyor.

    AKPM Kış Oturumu'nda AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dönem Başkanı olarak Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun ve Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşma yapacağı Genel Kurul'a başkanlık edecek.

    Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Genel Kurul toplantıları sırasında, Avrupa Konseyi'nde Türkiye konulu bir de sergi düzenlenecek. Serginin, Türkiye'nin AK bünyesinde oynadığı rolü, bugüne dek Türkiye tarafından dile getirilen unsurların önemini ve "ne kadar akil bir tutumla temsil görevini yerine getirdiğini" göstermesi açısından önem taşıdığı ve "gurur verici" olduğu belirtiliyor.

    -CEZAEVİ STANDARTLARI, GÖÇ, SİVİL TOPLUM...

    Dönem Başkanlığı kapsamında kasım ayından beri yapılanların yanı sıra, şubat ayından itibaren de Türkiye'de bir dizi konferans ve seminer düzenlenecek.

    "Göç: İnsan Hakları Boyutu" konulu seminerin 17-18 Şubatta İstanbul'da, "Cezaevi Standartları Konusunda Çalıştay"ın 17-18 Mart tarihlerinde Antalya'da, 24-25 Martta İstanbul'da "Kültürlerarası Diyaloğun Geliştirilmesinde Sivil Toplumun Rolü: Çok Kültürlü Avrupa Toplumunun Karşılaştığı Sorunların Çözümünde STK'ların katkısı" konulu sempozyumun düzenlenmesi planlanıyor.

    AKPM Genel Kurulu'nun, 11-15 Nisanda yapılacak İlkbahar Oturumu'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı öngörülüyor.

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin geleceği ve reform çalışmaları konusunda, 26-27 Nisan tarihlerinde, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun evsahipliğinde, AK üyesi ülkelerden üst düzey yetkililerin katılımıyla İzmir'de Yüksek Düzeyli Konferans düzenlenecek.

    AK Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığını 10 Kasım 2010 tarihi itibariyle üstlenen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu görevi 11 Mayıs 2011'e kadar sürdürecek. Türkiye, dönem başkanlığını Ukrayna'ya devredecek.




    Avrupa Konseyi'nde dönem başkanlığı Türkiye'nin Yorumları