Rusya'dan gelen heyet, Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılacak nükleer santral alanında incelemelerde bulundu.
İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Çelik ve Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale'nin eşlik ettiği yaklaşık 15 kişilik heyette bulunan ve proje sorumlusu olduğu belirtilen Alexandr Sperfin, incelemelerin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, en kısa zaman içerisinde buradaki mühendislik çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi.
Yapılan saha incelemelerinde meteorolojik, deniz özellikleri ve sismik çalışmaların yer aldığını anlatan Sperfin, ''En az bir yıl sürecek bu zaman zarfı süresince lisans başvuruları yapılacak. Daha sonra çalışmalardaki hız arttırılacak ve gerekli lisanslar alınmaya devam edilecek. Bu proje çok büyük bir proje olacağı için çok sayıda eleman ve işçi istihdam edecek'' dedi.
İstihdam konusunda önceliği başta Büyükeceli beldesindeki halk olmak üzere Gülnar ilçesi ile Mersin genelindeki insanların değerlendirileceğini ifade eden Sperfin, şöyle devam etti:
''Rusya Federasyonu bu projeye çok önem vermektedir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devletine söz verdi, anlaşmalar yaptı. Ayrıca projenin yapılmasında Türk şirketlerinden de yararlanacağız. Burada yapacağımız çalışmalarda biz sadece nükleer santral kurmayacağız. Buraya gelen kişilerin eğitilmesi ve daha sonraki süreçlerde yer alması için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz. Öte yandan Türkiye, Rusya'nın uzun vadeli stratejik ortağıdır. O nedenle her şey çok iyi organize edilecek.''
Beldeye uzman ekiplerin bir ay içerisinde gelerek çalışmalara başlayacaklarını bildiren Sperfin, ''İlk olarak 100 kişiyle işe başlayacağız ve önümüzdeki yıllarda bu sayı bin ve 10 bin şeklinde artacak'' diye konuştu.
Kaymakam Çelik ise, projeden ilçe ve belde halkının beklentilerinin bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
''Vatandaşlarımızın da santral ile ilgili olarak beklentilerinin yanı sıra destekleri de var. Bölge halkı süreci merakla takip ediyorlar. Büyükeceli'nin yıllardan beri sorunu, bir politikanın belirlenememiş olmasıydı. Ayrıca kafalarında hep 'tarım ilçesi mi olacağız, turizm mi, yoksa enerjiye dayalı bir kalkınma mı olacak?' şeklinde soru işaretleri vardı. Ama yaşanan son gelişmeler sayesinde ilçemiz de halkımız da rotasını çizmiş oldu.''
Yapılan anlaşmalar sayesinde Türkiye'nin önümüzdeki 50-100 yıllık stratejisinin belirlendiğine işaret eden Çelik, ''Büyükeceli ve Gülnar halkı projeye destek veriyorlar. Bu projenin her zaman arkasındalar ve gelişmeleri dört gözle bekliyorlar'' diye konuştu.
Kaymakam Çelik, ayrıca Büyükeceli beldesinde yapılacak santralde çalışacak konuklarla belde halkının daha rahat bir iletişim kurabilmeleri amacıyla Rusça kursu düzenleyeceklerini kaydetti.
Heyet, incelemelerinin ardından ilçeden ayrıldı.
Mersin Akkuyu'ya yapılması planlanan Nükleer Santral inşaatı 4 üniteden oluşacak ve yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak. Santrali, ömrü tamamlanıncaya kadar, yani 60 yıl boyunca Rusya işletecek. Türkiye 15 yıl boyunca elektrik alım garantisi verecek