Canlı hayvan ve et ithalatının kesimhanelerde kapasite kullanımını düşürdüğü, bir çok kesimhanenin kesecek hayvan bulmakta sıkıntı yaşadığı bildirildi.
Konet A.Ş. Genel Müdürü Emre Özbey, yaptığı açıklamada, Türkiye'de kırmızı et ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladıklarını, günlük 2 bin küçükbaş, 500 büyükbaş hayvan kesimi yapacak kapasiteye sahip olduklarını söyledi.
Türkiye'nin kapasite olarak en büyük kesimhanelerinden biri olduklarını dile getiren Özbey, 1500 metrekarelik bir soğutma ve depolama kapasitesiyle hizmet verdiklerini ve 22 bin metrekaresi kapalı işleme hattı olan 47 bin metrekarelik alanda faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti.
Kapasitelerinin yüzde 90'ını kullanarak çalıştıkları dönemde günlük 450 büyükbaş hayvan kestiklerini ifade eden Özbey, canlı hayvan ve et ithalatıyla birlikte işlerin kötüye gitmeye başladığını ve şu günlerde yüzde 20 kapasiteyle çalıştıklarını dile getirdi.
Özbey, kesim ücretlerinde indirime gitmelerine karşın kesilen hayvan sayısını bir türlü artıramadıklarını, benzer sorunların Türkiye'deki bütün kesimhanelerde yaşandığını ileri sürdü.
Bu durumun et fiyatlarının yükselmesi sonucu canlı hayvan ve karkas et ithalatının başlamasıyla ortaya çıktığını anlatan Özbey, ithalat izniyle yerli üreticilerin zor durumda kaldığını, kesimhanelerin de bundan olumsuz etkilendiğini bildirdi.
Özbey, canlı hayvan ithalat izniyle birlikte kar marjları düşen bazı yerli üreticilerin sektörden çekilmek zorunda kaldığını belirterek, ''İstanbul'dan bize ayda bin 500 büyükbaş hayvan getiren şirketler şimdi bir hayvan bile getirmiyor.
Yine anlaşmalı olduğumuz birçok firma sektörden çekildi. Yerli üretici büyük sıkıntılar yaşıyor. Arz, talebi karşılayamamaktadır'' dedi.
Özellikle karkas et ithalat izniyle kesimhanelerin büyük darbe aldığını ileri süren Özbey, şunları kaydetti:
''Et ithalatıyla birlikte birçok meslek grubundan firma, karlı olduğu düşüncesiyle bu işe girdi. Bu firmalar canlı hayvan yerine daha kolay, risksiz ve karlı olduğu düşüncesiyle karkas ete yönelmeye başladı. Çok uygun fiyatlara alınan ithal et, yerli üreticiye rekabet şansı tanımadı.
Desteklenmeyen yerli üretici ise ahırlarını, çardaklarını kapatarak üretimini durdurmak zorunda kaldı. Piyasada canlı hayvan sıkıntısı baş gösterdi.
Türkiye'nin en büyük kesimhanelerinden birisiyiz ancak karkas et ithalatıyla birlikte kesecek hayvan bulamıyoruz.''
Sektörün çok ciddi sıkıntıları olduğunu öne süren Özbey, bu sıkıntıların giderilmesi için yerli üreticinin desteklenmesi, canlı hayvan ve karkas et ithalatına sınırlama getirilmesi, sadece belirlenen firmaların ithalat yapmalarına izin verilmesi, uzun vadeli çözüm için gebe düve ithal edilmesi gerektiğini savundu.
İŞTEN ÇIKARMALAR GÜNDEMDE
Konya'nın Seydişehir ilçesinde faaliyet gösteren Seyet Genel Müdürü Osman Topaç da kapasite kullanımlarının yüzde 10'a kadar düştüğünü kaydetti.
İthal et ile birlikte her geçen gün kapasitelerinin düştüğünü ifade eden Topaç, yerli besiciyi zor durumda bırakan ithal etin kendilerini de ciddi sıkıntılara soktuğunu söyledi.
İşlerin her geçen gün daha kötüye gittiğini ve direnmeye çalıştıklarını anlatan Topaç, mevcut durumun düzelmemesi halinde işçi çıkarmaya başlayabileceklerini sözlerine ekledi.
KIRMIZI ET ÜRETİCİLERİ
Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut da canlı hayvan ve et ithalatının yerli üreticinin yanı sıra kesimhaneleri de olumsuz etkilediğini söyledi.
Yerli besicinin hayatta kalma mücadelesi verdiğini öne süren Karabulut, ''Yanlış politikalar herkesi olumsuz etkiliyor. İstanbul'dan getirilen ithal karkas et, kilogramı 11 liradan marketlere, yemekhanelere, kasaplara satılıyor. İthal et karlı olduğu için yerli üretici sektörden çekiliyor. Besiciliğin merkezi Konya'da günlük kesilen büyükbaş hayvan sayısı 100'ü bile bulmuyor'' dedi.
Karabulut, yerli üreticinin yaşadığı sorunların artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.