Alkoldeki yasakları Derviş koymuş   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-18-2011 (12:23)   Son Mesaj: 01-18-2011 (12:23)    Cevap: 0    Gösterim: 569  

    01-18-2011

    Alkoldeki yasakları Derviş koymuş

    Alkoldeki yasakları Derviş koymuş


    Tütün ve alkol mamullerine genelge ile getirilen düzenlemeyi, 'hükümet yaşam tarzına müdahale ediyor' şeklinde yorumlayan çevreler, yönetmeliğe dayanak olan Derviş Kanunu'nu görmezden geldi.

    Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun yönetmeliğini gerekçe gösteren bazı çevrelerin, hükümeti insanların yaşam tarzına müdahale etmekle suçlaması tartışmalara neden oldu.
    Başbakan Erdoğan, bu yöndeki eleştirilere "Aksırına tıksırana kadar içiyorlar. 8 yıllık iktidarımız döneminde kimsenin içkisine karışmadık" diye tepki gösterdi.

    Yönetmelik dolayısıyla hükümeti suçlayan çevreler ise yönetmeliğin dayanağı olan kanunu gözardı ediyorlar.

    Oysa söz konusu yönetmelikte yer alan düzenlemeler DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde çıkarılan kanuna dayanıyor.

    15 GÜNDE 15 YASA

    Yönetmeliğe dayanak oluşturan 4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 2002 yılı Ocak ayında koalisyon hükümetinde Devlet Bakanlığına getirilen Kemal Derviş'in '15 günde 15 yasa' çalışmaları kapsamında çıkarıldı.

    AMAÇ ZARARI KALDIRMAK

    Bu kapsamda 31 maddelik yönetmeliğin, 4733 sayılı Kanunun ceza ve müeyyideleri düzenleyen 8'inci maddesini ve bendlerini kapsayarak düzenlendiği görülüyor.

    Buna göre "Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin, kamu sağlığının ve tüketici haklarının korunması ile rekabetin tesisi hususları gözetilerek tanıtımına, satışına, sunumuna ve nihai tüketicilere güvenli bir şekilde ulaşmasına ilişkin her türlü faaliyetin usul ve esaslarını düzenlemektir" denilirken, Bakan Derviş döneminde hazırlanan kanunda "Amaç, 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, tütün ve alkol tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ya da tıbbi nitelikteki her türlü zararlı etkileri önleyecek düzenlemeleri yapmak, bunlarla ilgili kararları almaktır" ifadesi yer alıyor.

    AÇIK ALANDA İÇKİ YASAK!

    Yönetmeliğin 6'ıncı maddesinin (b) bendinde "Yetkili satıcılar tarafından satış belgesinde belirtilen işyeri adresi dışında satış ve/veya sunum yapılamaz" denilirken, bu madde ile hiçbir catering şirketi veya alkollü içki satış ruhsatı olan ve çeşitli davet, organizasyon, sergi ve konserde giderek hizmet veren firmasının artık bunların hiç birisini yapamayacağı belirtiliyor.

    Yazın deniz kenarında, ormanda, seyir yerlerinde içki servisi yapıp kır düğünü veya kutlama yapmanın yasak olacağı ileri sürülüyor.

    Çocuklar korunmaya alındı

    Yönetmeliğe göre alkollü içkiler, sadece bu ürünlerin satışına tahsis edilmiş alanda bulunan satış ünitelerinde sergilenecek.

    Büfeler hariç, alkollü içkiler, çoçuklara yönelik her türlü materyallere bitişik alanda satışa arz edilemeyecek.

    Ancak, Kanunun 8'inci maddesinin (l) bendinde "Tütün mamulleri veya alkollü içkileri satış yerlerindeki raf veya standlara, her türlü teşhir ünitesine, reklam ve tanıtımına ilişkin mevzuata ve Kurum düzenlemelerine aykırılık oluşturacak veya herhangi bir firmaya üstünlük sağlayacak şekilde yerleştirenlere otuzbin Yeni Türk Lirası idarî para cezası verilir" düzenlemesi konulmuş bile.

    İnternetten satış da yasak

    Kanunun 8'inci maddesinin (k) bendinde "Tütün mamulleri veya alkollü içkilerin tüketicilere satışını; izinsiz olarak veya Kurum düzenlemelerine aykırılık oluşturacak şekilde internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları ya da posta ile sipariş yöntemi kullanarak yapmak üzere satış sistemi kuran veya faaliyette bulunanlara yirmibin YTL ila yüzbin YTL'ye kadar idarî para cezası verilir" düzenlemesi yer alıyor.

    Yönetmelikteki düzenlemede ise "Alkollü içkilerin, televizyon, kablolu yayın, radyo ve kamu yayın araçlarıyla satışı yapılamaz" deniliyor.


    Yeni Şafak




    Alkoldeki yasakları Derviş koymuş Yorumları