Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, 2010 yılını bir önceki yıla oranla yüzde 20 büyüyerek 1 milyar TL ciroyla kapattıklarını, 2011 yılında da halka açılma planları olduğunu söyledi.
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, 2010 yılını bir önceki yıla oranla yüzde 20 büyüyerek 1 milyar TL ciroyla kapattıklarını, 2011"de ise çıtayı daha yukarı koyduklarını, inşaat, enerji ve turizm sektörlerinde toplam 2 milyar TL"lik bir ciro hedeflediklerini açıkladı. Ağaoğlu, 2011 yılında halka açılma planları olduğunu söyledi.
Bursa Uludağ"da ekonomi basınının katılımıyla yıllık bir değerlendirme toplantısı yapan Ali Ağaoğlu, devam eden ve planlanan yeni projeler hakkında da bilgi verdi. Ağaoğlu, Maslak"ta hasılat paylaşımı esasıyla inşa edecekleri proje için, modern bir mimarı yaklaşımı içinde hazırlıkların sürdüğünü ve 5 bin konutluk bu projeden 4.5 milyar TL"lik bir hasılat hedeflediklerini belirtti. Ağaoğlu 2010 yılı içinde 5 bin 200 adetlik üç yeni konut projesine başladıklarını, aynı anda üretimini yapmakta oldukları proje sayısını 8"e, üretim hacmini ise 6 bin 700 konuta çıkardıklarını söyledi. 2010 yılında İstanbul Bomonti ve Bahçelievler bölgesinde iki yeni arsayı satın alarak arsa stokunu büyüttüklerini belirten Ağaoğlu, 2010 yılında toplam 2 bin 692 adet konutun satışını gerçekleştirdiklerini kaydet.
-"BU YIL HALKA ARZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"-
Ali Ağaoğlu, halka arz konusunda " Bu konuda ciddi bir çalışma içindeyiz. Arkadaşlarımız şirketlerimizle ilgili teknik analizlerini sürdürüyor. Bu işi hakkıyla yapmak ve piyasaya volümlü girmek istiyoruz. Halka arzı 2011"e yetiştirmek çabası içindeyiz. Emlak GYO bizim sektörle ilgili Borsa"ya önemli bir derinlik getirdi. Biz de bu derinliği arttırmak amacındayız. Biz her zaman iddialı olduk, halka arz konusunda da aynı yaklaşım içindeyiz. Her zaman kazan-kazan prensibini benimsedik. Şu ana kadar Ağaoğlu"ndan konut alıp da kaybeden hiç kimse olmadı. O yüzden Borsa" ya açılma konusunda da aynı prensibi esas alıyoruz. Amacımız Ağaoğlu"nun halka arz sonrasında İMKB"nin ilk 30, ilk 50 Endeksleri içinde ön sıralarda yer alması. Halka arz Ağaoğlu"nun orta vadeli iş planlarının önemli bir aşaması olacak " dedi.
-"UCUZ K0NUTLARDA SIKINTI YAŞANABİLİR"-
Toplantıda soruları da yanıtlayan Ağaoğlu, inşaat maliyetlerindeki artışlar nedeniyle 2011 yılında konut fiyatlarında artış olabileceği görüşünü ifade ederken, özellikle ucuz fiyatlı bazı konut projelerinde sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekti. Ağaoğlu bu konuda, "Son dönemde bir ucuz konut modası var. Satış grafiği de iyi gidiyor. Ancak artan inşaat maliyetleri nedeniyle, ucuz konut sektöründe bir sıkıntı yaşanabilir. Demirin tonu 800 TL"den bin 400 TL"ye geldi. Çimentonun maliyetlerinde yüzde 30"luk bir artış oldu. Ucuz konut satan projeleri dikkatle izliyorum. İnşallah olmaz ama, bazılarında sıkıntı yaşanabilir. Bu noktaya parmak basmak isterim. Dar gelirli vatandaşlarımız için bu konutlara verilen 30-40 bin TL"ler çok önemli. Maliyet artışları nedeniyle, bu firmaların sattıkları fiyata bu daireleri mal edememe ihtimali söz konusu" değerlendirmesinde bulundu.
-"PAZARDA BALON OLUŞMASI SÖZ KONUS DEĞİL"-
BDDK"nın konut kredilerinin toplam konut bedelinin yüzde 75"i ile sınırlandırılması yönündeki kararını desteklediğini belirten Ağaoğlu şu görüşleri dile getirdi:
"Bence insanlar konut alırken elini taşın altına koymalı. Konut kredilerinde bir sorun yok. Biz bankalar üzerinden şimdiye kadar 10 bin adet kredi kullandırdık. İçinde bir tek patlak yok. Genelde de çok küçük oranlarda sorunlar gözleniyor. Türk insanı konut kredilerini geri ödemede çok hassas. Son dönemde konut kredilerinde balon oluştu şeklinde yorumlar duyuyoruz. Üretim cephesinde bir balon yok. Mevcut konut stokunun yenilenme ihtiyacı her zamanki güncelliğini koruyor. İstanbul"da 3 milyon 800 bin konutun yüzde 70"i oturulacak evsafta değil. Yeni ve nitelikli konutlara ihtiyaç var. Nüfus artışı ve kentlere göçü de dikkate aldığımızda yılda en az 300 bin konut üretilmesi gerekiyor. Şimdi bu sayının altındayız. Konut kredileri ise toplam 54 milyar TL düzeyinde, yani GSYH"nın yüzde 4"ü düzeyinde. Batıda konut kredilerinin oranı bazı ülkelerde GSYH"nin yüzde-70 ve 80 "i düzeyine kadar çıkıyor, hatta 100"ünü geçen ülke bile var. Şimdi reel sektörde, üretimde balon yok, kredilerde de yok. O zaman bu balon bu görüşleri açıklayanların kafasında demek ki."
-"MASLAK PROJESİ İSTANBUL"U DÜNYA LİGİNE TAŞIYACAK"-
Emlak GYO tarafından yapılan İstanbul Maslak"ta arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesini 3.2 milyar TL gibi rekor bir teklifle Ağaoğlu"nun kazandığını belirten Ali Ağaoğlu 5 bin konut, alışveriş merkezi ve geniş meydanların yer alacağı projenin hazırlık çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Ağaoğlu, projenin sektöre boyut atlatacak ve İstanbul"u dünya ligine taşıyacak bir nitelik taşıdığına vurgu yaparak, Maslak için modern bir mimari tasarım yapacaklarını, projeden 4.5 milyar TL"lik bir hasılat beklediklerini ve proje kapsamında 5 bin kişiye de istihdam yaratacaklarını açıkladı.
-"2011"DE İSTANBUL" DA Kİ YENİ PROJE BAŞLATACAĞIZ. BODRUM İSE BEKLEMEDE"-
Ali Ağaoğlu, ürün çeşitliliğini arttırma yaklaşımına uygun olarak biri Anadolu, diğeri de Avrupa yakasında olmak üzere İstanbul"da iki yeni projeyi başlatacakları bilgisini verdi. Ağaoğlu"nun projelerin yeri hakkında bilgi vermedi. Ali Ağaoğlu, mevcut projelerle ilgili olarak da " Bu yıl bazı projelerimizi beklenenden erken teslim edeceğiz. Eylül 2011"de bitmesi planlanan üç projeyi bu Şubat"ta bitireceğiz. Sky Tower"ı 2012 Ocak iken, Şubat 2011"de teslim edeceğiz. Isparta Kule"yi ise Mart"ta teslim edeceğiz. Bu şekilde ana şantiyelere döneceğiz. My Europe, Maslak ve My Towerland projelerindeki 12 bine yakın konutun inşaatına devam edeceğiz" dedi.
En büyük kurumsal dış pazar projesi olarak nitelediği Bodrum Projesinin şu aşamada beklemede olduğunu belirten Ağaoğlu, "Bodrum projesinde yasal bazı sorunlar vardı, ardından da küresel kriz geldi. Yasal sorun çözülmüş sayılabilir, ancak küresel krizin Avrupa pazarında yarattığı durgunluk sürüyor. Bu nedenle Bodrum projesini bir süre daha, belki 2-3 yıl buzdolabında tutacağız. Avrupa pazarında olumlu bir havanın oluşmasına bakacağız" diye konuştu.
-"UÇAKSAVAR SİTESİ"NİN YENİDEN YAPIMI İÇİN KAT MALİKLERİ AĞAOĞLU"NU İSTİYOR"-
Ali Ağaoğlu yeni bir gelişme olarak, İstanbul Etiler bölgesinde yer alan Uçaksavar Sitesi"nin yıkılarak yeniden yapılması konusunda kat maliklerinden Ağaoğlu"na teklif geldiğini açıkladı. Ağaoğlu bu konuda şu bilgileri verdi:
"Uçaksavar Sitesi bilindiği gibi İstanbul"un çok güzel bir yerinde, değerli bir arazi. 1958"te yapılan bu site şu anda inanılmaz kötü durumda. Binalar acınacak halde. Kendi ağırlığını bile zor taşıyorlar. Allah korusun, bir deprem olsa ilk yıkılacak binalar arasındalar. Kat malikleri bir araya gelerek aralarında bir anket yapmışlar. 420 kat malikinin katıldığı anketten yüzde 96"sı burayı yeniden Ağaoğlu yapsın diye bir sonuç çıkmış. Ben de bu şekilde ilgilendim konuyla. Yaklaşık 600 kişinin katılımıyla geçen Cumartesi İstanbul"da Swiss Otel"de kat malikleriyle bir toplantı yaptık. Bu yöndeki istekleri çerçevesinde konuyu değerlendirdik. Burada kentsel bir dönüşüm uygulayabiliriz. Böyle bir projenin içindeyiz ama, mevcut kat mülkiyeti kanunu nedeniyle biraz zor görünüyor. Çünkü mevzuata göre kat maliklerinden biri hayır derse proje hayata geçemiyor. Yasa koyucunun bu duruma bir çözüm getirmesi gerekiyor. Çoğunluk olmasa da en azından yüzde 70-80 evet ile bir karar verilebilmeli. Projenin konuşuluyor olması bile Uçaksavar Sitesi"ndeki konutların fiyatını 400 bin dolardan 1 milyon dolara çıkarmış durumda."
-"ENERJİ SEKTÖRÜNDE HEDEF 5000 MEGAWATT"-
Grubun enerji yatırımları hakkında da bilgi veren Ağaoğlu, enerji grubunun mevcutta 745 Megawatt"lık(MW) portföy büyüklüğüne sahip olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Enerjide ürün çeşitliliğini benimsiyoruz. Rüzgar Enerji Santralleri (RES) ve Hidro Elektrik Santrallerinin (HES) yanı sıra, doğalgaz ve termal enerji de gündemimizde. Yenilenebilir enerji ağırlıklı olmak üzere enerji yatırımlarında portföy çeşitliliğine gideceğiz. Hedefimiz 2015 yılına kadar 2 milyar dolarlık bir yatırımla ilk etapta 1000 MW kurulu güce ulaşmak. Bu yatırımlar tamamlandığında yılda 4 milyar kWs elektrik üretebileceğiz. Bu uzun vadede de 5000 MW"a ulaşmayı ve enerji sektöründe en büyük oyunculardan bir olmayı hedefliyoruz. Enerji sektörüne biraz geç girdik ama, başkalarının 7-8 yılda geldikleri noktaya biz daha kısa sürede ulaştık."
RES"ler konusundaki gelişmeleri anlatan Ağaoğlu "93 MW kapasiteli Bandırma"daki Şah RES bitmek üzere. Hava şartları dolayısıyla biraz gecikti. 31 türbinden 22"si tamamlandı. 9"u kaldı. Şubat ayında üretime geçmesini planlıyoruz. Bandırma RES Türkiye"nin en büyük RES"lerinden biri olacak. Mersin Mut"taki 33 MW kapasiteli Mersin RES üretime geçti. Şimdi sırada Seferhisar RES"inin inşaatına başlayacağız. HES"lerde ise 200 MW"lik lisansımız var. 65 MW"lık Bingöl ile 24 MW"lık Amasya HES"lerinin inşaatına Nisan"da başlamayı planlıyoruz. Gürcistan"daki toplam 100 MW"lik HES"lerin ise yine Nisan"da inşaatına başlanır" dedi.
-"ULUDAĞ YENİ BİR YASAL KAOSA DOĞRU GİDİYOR"-
Uludağ"da turizm tesislerinin karşı karşıya bulunduğu sorunlarla ilgili değerlendirmede yapan Ali Ağaoğlu, "Şimdi yeni bir plan yapılıyor. Bence bu plan değil ancak pilav olabilir. Bu çalışma çözümsüzlük getireceği gibi Uludağ"ı yeni bir yasal kaosun içine sokacak. Daha önce tepki olarak Ağaoğlu tesisini kapatmıştık. Yürütmeyi durdurma kararının ardından tesisimizi açmıştık. Şimdi bu plana karşı da yasal bir itirazda bulunacağız. Hem yatırım yapıp hem de kaçak yapı inşa etmiş durumuna düşmek istemiyoruz. Artık bu soruna yine mahkeme karar verecek" diye konuştu.