Hrant Dink cinayetine ilişkin yeni bağlantılar deşifre oldu. Büyük Abi Erhan Tuncel'in jandarmayla 156, Kerinçsiz'in ise 144 defa görüştüğü belirlendi. Olaydaki bir çık ismin Pelitli Jandarma ilşe irtibat kurduğu anlaşıldı.
Gazeteci Adem Yavuz Arslan'ın "Bi Ermeni Var: Hrant Dink Operasyonunun Şifreleri" isimli kitabı, yarın piyasaya çıkıyor... İlk kez ortaya çıkan şemaya göre cinayet planının tüm ipuçları jandarmada...
BUGÜN Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan'ın yarın piyasaya çıkacak olan "Bi Ermeni Var: Hrant Dink Operasyonu'nun Şifreleri" isimli kitabı, 4 yıl boyunca gizli kalan birçok gerçeği gözler önüne seriyor.
TİMAŞ Yayınları'ndan çıkacak kitabında Hrant Dink cinayetinin 2002'de başlayan "ulusalcı dalga" ve "antimisyoner" kampanyanın bir sonucu olduğunu anlatan Arslan, çok çarpıcı belgelere yer veriyor.
Kitapta yer alan 12 Mart 2003 ve 17 Kasım 2003 tarihli iki Genelkurmay belgesinde misyonerliğin "tehdit" olarak görüldüğü, bunların Dink operasyonu sürecini tetiklediği anlaşılıyor.
KERİNÇSİZ - JANDARMA İRTİBATI
Arslan'ın kitabında Hrant Dink'in afişe edilmesi de ayrıntılarla ele alınıyor. Dink aleyhine gösteriler organize eden Avukat Kemal Kerinçsiz'in mahkemeye gönderilen telefon kayıtlarına göre, Kerinçsiz jandarma istihbaratı ile düzenli irtibat halinde. Hatta her eylemden önce ve sonra jandarma istihbarat ile toplam 3 saat telefonla görüşmüş.
KARADENİZ KAYNIYOR
Kitapta, Dink cinayeti öncesinde Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelen ilginç provokasyonlar da yer alıyor. Sakarya'da KESK'in bombalanmasının jandarma haber elemanı tarafından yapıldığı, Ordu'da bir caminin tuvaletinde patlayan bombanın aslında Kürt-Türk çatışması çıkarmak amacıyla hazırlandığı anlaşılıyor. Giresun'da yine jandarmanın üniversitede Kürt-Türk çatışması çıkarmaya çalıştığı, Ergenekon bombaları ile aynı seriden olan bir el bombasının Trabzon'daki Ağrılılar Kahvehanesine nasıl atıldığına kitapta detaylarıyla yer veriliyor.
Arslan'ın kitabı, kapsamlı bir şemayı da içeriyor. Bugüne kadar ortaya çıkartılmayan irtibatları gösteren şemaya göre cinayetin planlandığı Pelitli'de her yol jandarmaya çıkıyor. Şema, bugüne kadar bilinmeyen birçok ilişkiyi gözler önüne seriyor. İşte onlardan bazıları:
Adem Yavuz Arslan"ın yarın piyasaya çıkacak kitabındaki kapsamlı şema, Hrant Dink cinayetinin bugüne kadar ortaya çıkarılmayan bazı gerçeklerini de gözler önüne seriyor. Şemada, suikastle ilgili tüm ayrıntılar detaylarla yer alıyor.
TETİKÇİYİ MUHBİR İĞCİ Mİ BULDU?
Dink'e yönelik eylem planlandığını jandarmadan ilk öğrenen Yasin Hayal'in halasının eşi Coşkun İğci. Hatta jandarmaya cinayetle ilgili ilk bilgileri veren de o. İğci ile jandarma zaman zaman görüşüyorlar. Kitapta İğci ile Samast arasındaki ilk temasın 2006 yılının Mayıs ayında başladığı yer alıyor. İğci, aynı dönemde görüştüğü jandarma elemanlarına Yasin Hayal hakkında bilgi verirken Samast'tan hiç bahsetmemiş. İğci, 14 Kasım 2006'da Samast'ı gece yarısından sonra arıyor. Bu durum jandarmanın Samast ile İğci arasındaki ilişkiyi bildiğini gösteriyor. Bir gün sonra yani 15 Kasım 2006'da ise jandarma Samast'ı sabah saat 08.30'da evinden alıyor. Bundan sonrası ise meçhul...
BÜYÜK AĞABEYDEN 156 TELEFON GÖRÜŞMESİ...
Dink cinayetinin hazırlık sürecinde kritik noktalardan birisi de Tuncay Uzundal'ın evi. Uzundal, astsubaylar Satılmış Şahin ve Ahmet Faruk Aydoğdu ile yakın arkadaş. Erhan Tuncel de aynı eve çıkınca jandarma ile temasları artıyor.
17 Şubat 2006'da Trabzon polisi İstanbul polisine Dink'in öldürüleceği istihbaratını gönderiyor. Belli ki bu istihbarat polisten önce jandarmaya gitmiş. Astsubay Satılmış Şahin'in, Tuncel'in polise aktardığı bilgilerden haberdar olduğu anlaşılıyor.
Martta 19 görüşme, nisanda ise 3 görüşme var. Bu trafik temmuzda 12'ye yükseliyor. Yılbaşına kadar devam eden görüşmelerin toplamı 156. Görünüşe göre Tuncay Uzundal'ın evi 'safe house' yani operasyonun yönetildiği güvenli ev.
BU NE TESADÜF KOMUTANIM
Ogün Samast, tetiği çekmek için Trabzon"dan İstanbul"a doğru yola çıktığında Astsubay Şahin de İstanbul"a hareket ediyor. Şahin, cinayetten bir gün önce yani 18 Ocak"ta Ogün"ün Bayrampaşa"da kaldığı dayısının evi yakınlarında görülüyor.
Samast, verdiği ifadede ne hikmetse 18 Ocak"ta ne yaptığını hatırlamadığını anlatıyor. Satılmış Şahin ise bu durumu soran savcılara "görev için İstanbul"a gittiğini" söylüyor. Ancak cinayette Trabzon Jandarması"nın sahte evrak düzenlediği ve bunun ortaya çıktığı düşünülürse Şahin"in İstanbul seyahati şüphe çekiyor.
VALİLİK GÖRÜŞMESiNi ATASAGUN iSTEMiŞ
Kitapta yer alan çarpıcı bilgilerden birisi de Dink'in İstanbul Valiliği'nde tehdit edilmesiydi. Dink'i uyaran MİT'çinin İstanbul Bölge Başkan Yardımcısı Özel Yılmaz olduğu basına yansımıştı.
Kitapta yer alan ayrıntılara göre görüşmeyi dönemin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun istedi. Valilikte Dink'i tehdit eden MİT elemanı Özel Yılmaz, "İrticayla Mücadele Eylem Planı'yla ilgili iddianamede üç numaralı sanık olarak gösterildi. Ergenekon soruşturmasında da adı geçen Yılmaz'ın görevdeyken 2009 Ocak'ta gerçekleştirilen 10. dalga operasyonundan 3 ay önce Bedrettin Dalan'a gözaltına alınacağı bilgisini sızdırdığı iddia edilmişti.
6 Ocak 2009'da İSTEK Vakfı'na yapılan operasyonda Dalan'ın oğlu Barış Dalan, Özel Kalem Müdürü İlhami Ümit Han'dan ve şoförü Coşkun Umur'un gözaltına alınmasında devreye giren isim yine Yılmaz olmuştu. Yılmaz ve bir başka MİT görevlisi, Savcı Zekeriya Öz'ü ziyaret etmiş, Handan'ın serbest bırakılmasını istemişti.
BUGÜN