Türk dizileri 50 milyon dolar getirdi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-16-2011 (17:22)   Son Mesaj: 01-16-2011 (17:22)    Cevap: 0    Gösterim: 600  

    01-16-2011

    Türk dizileri 50 milyon dolar getirdi

    Türk dizileri 50 milyon dolar getirdi


    Brezilya dizilerinin yerini alan Türk dizilerinin getirisi 2010 yılında 50 milyon doları aştı.

    Aşk-ı Memnu, Ezel, Ihlamurlar Altında, Bir İstanbul Masalı, Yaprak Dökümü, Gümüş, Yabancı Damat gibi son yılların gözde dizi filmlerinin de aralarında bulunduğu 70"den fazla dizi, 20"nin üzerinde ülkede izlenme rekorları kırıyor. Türk dizi film ihracatı 2010 yılında 50 milyon doları aştı. Dizi filmler yurtdışındaki kanallarda bölüm başına 500 ile 20 bin dolar arasında alıcı buluyor.
    Son yıllarda atak yapan Türk dizi sektörü, yurtdışında da kendi hayran kitlesini yaratıyor. Türkiye"de oynadığı günlerde reyting rekorları kıran ve her bölümü merakla beklenen Aşk-ı Memnu, Ezer, Ihlamurlar Altında, Gümüş, Acı Hayat, Bir İstanbul Masalı, Yaprak Dökümü, Menekşe ile Halil, Yol Arkadaşım, Zerda gibi dizilerin de aralarında bulunduğu 70"in üzerinde Türk dizi filmi, 20"nin üzerinde ülkeye ulaştı. Dizi film ihracatı 2010 yılında 50 milyon doları aştı.

    En pahalısı Ezel

    Türk dizi filmleri sektöründeki ihracatın yaklaşık yüzde 80"ini yapan Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülgen, şirket olarak televizyon yapımı ihracatına 1997"de başladıklarını belirterek, şunları söyledi: "İlk dizi ihracatımız ise 2001, 2002 yılları yapımı Deli Yürek dizisiydi ve Kazakistan"a satıldı. Pazarı açan dizi ise birçok ülkede izlenme rekoru kıran "Binbir Gece" dizisi oldu."

    Dizi film ihracatının satış serüveninin bölüm başına 30-50 dolarlar ile başladığını anlatan Gülgen, "Halen dizilerin bölüm başına fiyatı 500 dolar ile 20 bin dolar arasında değişiyor. En pahalı dizi sanıyorum şu anda Ezel" diye konuştu. Gülgen, kendi pazarında bulunan ülkelerde şu anda en popüler erkek oyuncunun Kıvanç Tatlıtuğ, kadın oyuncunun ise Tuba Büyüküstün olduğunu kaydetti. "Biz bir bakıma kültür ihracatı yapıyoruz" diyen Gülgen, "Ortadoğu"da neden Türk dizileri bu kadar çok tuttu?" sorusunun yanıtını şöyle verdi: "Türk dizilerinin bu bölgelerde tutmasının önemli unsurlarından biri de kültür.

    Bugüne kadar Latin Amerika dizileri seyrettiklerinde arka planda kiliseleri görmüşler, bizim arka planda camileri görüyorlar. Dini içerik olduğu için söylemiyorum, ama kendilerini buluyorlar. Bizim dizilerdeki konuşmalarda bir maşallah, inşallah kelimelerini duyuyorlar, aynı kelimeleri kendileri de kullanıyor. Türkiye onlar için bir rol model ülke ve bu rol model ülkeyi daha çok tanımak istiyorlar. Gümüş dizisinin ardından dizinin çekildiği yalıyı 300 binden fazla turist ziyaret etmiş."

    Suriye dublajıyla atak yaptık

    FIRAT Gülgen Türk dizilerinin ilk ihraç edildiği ülkelerin Kazakistan, Azerbaycan gibi Türk kültürünün yakın olduğu ülkeler olduğunu fakat başta politik sebepler olmak üzere çeşitli nedenlerle Azerbaycan"ın son 2-3 yıldır Türk dizilerinin yayınlanmasına yasak getirdiğini de söyledi.

    Kazakistan ve Özbekistan"da satışların devam ettiğini, Ortadoğu"nun da önemli bir pazar olduğunu kaydeden Gülgen, şöyle konuştu: "İlk başta Mısır Arapçasıyla dublaj yapıldığı için Ortadoğu"da Türk dizileri çok tutmadı. Daha sonra Ortadoğulu bir medya grubu Gümüş ve Ihlamurlar Altında dizilerinin dublajını Suriye"de yaptırdı ve bu diziler Arap dizisi algısıyla inanılmaz bir başarı sağladı. Birçok dizinin pazarda yer bulmasına neden oldu. Şu anda Ortadoğu ülkelerinde yabancı programda Türk dizilerinin payı yüzde 60."

    Başbakan satışları kolaylaştırıyor

    BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan"ın popülaritesinden dolayı özellikle Ortadoğu"da masaya 1-0 galip oturduklarını kaydeden Fırat Gülgen, şunları söyledi: "Katar"da büyük bir televizyon kanalına gittik. Zannediyorum 2009 yılında Başbakan"ın Davos"taki "one minute" olayından sonra yaklaşık 1 ay sonraya denk geliyordu. Katar televizyonu çalışanları ve sokakta konuştuğumuz insanlar "Biz onu çok seviyoruz, gittiğinde Erdoğan"a selam söyle" diyorlardı. Biz tabi çok güldük, sanki her dakika başbakanı görüyoruz da söyleyeceğiz diye. Başbakanın Ortadoğu"da inanılmaz bir popülaritesi var, bu popülarite de aslında baktığımızda bizim satışlarımızı çok ciddi manada kolaylaştırıyor."

    "Hürrem Sultan" yayınevlerini canlandırdı

    KANUNİ Sultan Süleyman"ın hayatının anlatıldığı ve tartışmalara yol açan "Muhteşem Yüzyıl" dizisi, o döneme ilişkin kitaplara ilgiyi artırdı. Alfa Yayınevi yetkilileri, Demet Altınyeleklioğlu"nun kaleme aldığı ilk baskısı 2009"da yapılan Hürrem Sultan"ın hayatının anlatıldığı "Moskof Cariye Hürrem" ile Hürrem Sultan ile Kanuni Sultan Süleyman"ın kızı Mihrimah"ın hayatının anlatıldığı "Cariyenin Kızı Mihrimah" adlı kitapların diziden önce 64 bin adet sattığını belirttiler.

    Dizinin gösterilmeye başlanmasından sonra ise 2 haftada bu kitapların 13 bin adet sattığı ifade edildi. İnkılap Yayınevi yetkilileri de Colin Falconer"in yazdığı "Bir Hürrem Masalı" adlı kitabın satışının diziyle birlikte yüzde 50 arttığını, Çatı Yayınları da 5 Ocak"ta yayımlamaya başladıkları Nazım Tektaş"ın "Hürrem Sultan" ve Ertuğrul Burak"ın "Cariyeler Saltanatı" adlı kitaplarının birinci baskılarının bittiğini, ikinci baskıya başlayacaklarını açıkladı.

    İnternet üzerinden kitap satışı yapan İdefix.com Yayınevleri Sorumlusu Salih Gürzlü, "Muhteşem Yüzyıl" dizisiyle de piyasada Hürrem Sultan ile ilgili kitap satışlarının canlandığını söyledi. Gürzlü, "Örneğin, günde ortalama en az 1.500 tane kitabın satıldığı İdefix.com üzerinden herhangi bir yayınevinin Hürrem Sultan kitabı günde 1 tane satıyorsa, şimdi 3 tane satıyor" dedi.

    Mücevher markası Boybeyi"nin sahibi Mehmet Mete Boybeyi ise Muhteşem Yüzyıl dizisi için "Hürrem Sultan Koleksiyonu"nu tasarladıklarını bildirdi. 93 parça eserden oluşan koleksiyondaki takıların fiyatları 6-150 bin dolar arasında değişiyor.

    Türk dizileri Ortadoğu"da neden öne çıktı?

    1- Arka planda kilise yerine camilerin görünmesi,
    2- İnşallah, maşallah gibi ortak kullanılan kelimelerin olması
    3- Başbakan Tayyip Erdoğan"ın popüleritesinin artması
    4- Rol model olarak gördükleri Türkiye"yi tanımak istiyorlar.

    Vatan




    Türk dizileri 50 milyon dolar getirdi Yorumları