Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milas'ta 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahitin bulunduğu Uzunyuva kazı alanında incelemelerde bulundu.
Bakan Günay, mezar odası ve lahitin bulunduğu kazı alanındaki incelemelerinin ardından Milas Müzesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, lahit ve çevresinden alınıp götürülmüş ne varsa onları da titizlikle araştırdıklarını söyledi.
Bir kaç yıl önce Denizli Müzesi'ne alınan eserlerin Milas'taki 2 bin 400 yıllık mezar odasındaki lahitten çıkarılmış olduğuna bilimsel bir rapor sonucunda karar verdiklerini belirten Günay, şöyle konuştu:
''Onları şimdi Milas Müzesi'ne getirdik. Özenle burada korumaya çalışacağız. Lahitin yüzündeki kabartmalara baktığınız zaman, figürlerden birisi, örneğin Mausoleus'un babası diye nitelendirilen kişinin yüzü ile buradaki figürler birebir uyuşuyor. Yani bu sadece benzerlikle değil başka bazı özelliklerle de bu eserlerin buradan alınıp götürüldüğü ve bir biçimde bizim elimize daha önce başka bir müzede geçtiği anlaşıldı.''
-İNGİLTERE'DE SATIŞA SUNULAN TAÇ-
Ele geçirilen eserler arasında 7 tane de heykelcik bulunduğuna işaret eden Günay, ''Ayrıca törenlerde çok yüksek rütbeli kişilerin kullanabildiği üzerinde heykel kabartmaları var. Ziynet eşyaları var. Bütün bunlar bu lahitten çıkarılmış olduğu kanaatiyle artık Milas Müzesi'nin ve gelecekte lahit çevresinde oluşturacağımız dünya çapındaki müzenin envanterine girmiş bulunuyor''diye konuştu.
Bakan Günay, İngiltere'de takip ettikleri bir taç satışı olduğunu, bu tacın üzerindeki bütün figürlerin buradaki lahitteki buluntularla birebir örtüştüğünü belirtti.
Başsavcılığın bu konudaki bütün bilgileri İngiltere'deki ilgili makamlara ilettiklerini ifade eden Günay, ''Orada satışa sunulmuştu, şu an satış durduruldu. Onu da Türkiye'ye intikal ettireceğimizi tahmin ediyoruz. Bu lahitlerde muhtemelen buna benzer başka objeler de var. Şu anda bunları da dikkatle takip ediyoruz'' dedi.
-2 BİN 400 YILLIK MEZAR ODASI-
Polis ve jandarma ekiplerince 2010 yılında Milas'ın Uzunyuva mevkisinde düzenlenen operasyon sonrasında ortaya çıkan 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahitin bulunduğu alanda inceleme yaptığını anlatan Bakan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bugün alanda bir kez daha inceleme yaptık. Şu anda 3 milyon 600 bin liralık bir kamulaştırma bedeli geldi. Biz buradaki 32 yapıda kamulaştırmayla ilgili işlemleri hızla sürdürüyoruz. Burada çalışan arkadaşlar şu anda mevcut durumu belgeliyorlar. Bundan sonra yol haritasıyla ilgili hazırlıklarını yapıyorlar. Yapılacak olan bazı koruma ve restorasyon çalışmalarıyla ilgili elimizde projemiz var. Burayı çok önemsiyorum. Gerçekten arkeoloji tarihinin özel keşiflerinden birisi ile yüz yüze olduğumuzu düşünüyorum. Şimdiki buluntular, elimizdeki bu malzemelerin müzeye intikali gösteriyor ki defineciler bunu kendilerine bilimsel ve ekonomik destek veren şebeke ile birlikte bizden önce 2006-2007 tarihlerinde bulmuşlar. Ama biz de en azından lahitin yüzündeki o emsalsiz kabartmalara dokunulmadan onlar tahrip edilmeden başka buluntuları da bulma şansına sahip olduğumuz bir zamanda buraya ulaştık. Hızla dikkatle titizlikle arkeolojik çalışmalara başladık.''
Bakan Günay, buradaki lahitin çevresinin bilimsel ölçütler içerisinde açılması ve topluma, kamuoyuna sunulmasıyla birlikte sadece Muğla, Milas ve Türkiye ölçeğinde değil, dünya ölçeğinde bir teşhir alanına bir arkeolojik açık ve kapalı müze alanına kavuşulacağını kaydetti.
Bakan Günay basın toplantısının ardından AA muhabirinin ''Milas'taki antik mezardan 3 yıl önce kaçırıldıktan sonra Denizli'de düzenlenen bir operasyonda ele geçirilen tarihi eserlere ilk aşamada müze ve üniversiteden gelen uzmanların sahte şeklinde rapor verildiği iddiaları var. Bu iddialarla ilgili inceleme var mı?'' sorusuna, ''Sahte rapor söz konusu değil eserleri tedbiren müzeye almışlar. Bu konularla ilgili gerekli işlemleri yapıyoruz. Konuyla ilgili her türlü soruşturmayı yapıyoruz. Hiçbir ihmalimiz söz konusu değil'' yanıtını verdi.