Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) çalıştırmadığı sahaları kiralama yöntemiyle 1989'da işletmeye başlayan özel sektör, 6 yılda 7 milyon 900 bin lira devlete katkı payı ödedi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Maden Yasası'nın 2004'de yürürlüğe girmesiyle 1989'dan itibaren faaliyet gösteren ocakların üretimi durdurularak atıl sahalar kurum tarafından ihaleye açılıp tekrar kiralandı.
TTK'ya üretimleri karşılığında yılda 10 milyon liranın üzerinde kira ödeyen özel kömür işletmeleri, yasal güvenceye kavuşmalarının ardından devlet hakkı olarak İl Özel İdare Müdürlüğü ve Hazine'ye de pay ödemeye başladı.
Kuruma ait 28 sahada 19 firma tarafından devam edilen işletmecilik kapsamında 2005'te 643 bin 319 lira, katkı payı üretim artışına bağlı 2007'de 1 milyon 160 bin 349 liraya, 2010'da da 1 milyon 700 bin liraya yükseldi. İşletmeler, 6 yılda devlete 7 milyon 900 bin lira katkı payı verdi.
Demir Madencilik AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maden Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle işletmelerin yatırımlarının arttığını, bunun da üretime doğru orantılı yansıdığını söyledi.
İşletmelerin üretimi fazlalaştıkça TTK'nın aldığı kiranın yanı sıra devletin katkı paylarının da arttığına dikkati çeken Demir, şöyle konuştu:
''Kurum çok daha verimli kömür damarlarında çalıştığından birçok maden ocağını terk etti. Buralar özel işletmeler tarafından ekonomiye kazandırılmasa ya atıl duracaktı ya da kaçakçılar tarafından kullanılacaktı. Maden Kanunu ile yasal zemine oturtulan kiralama işiyle işletmeler güvenceye kavuştular. TTK da atıl bıraktığı ocaklardan kira alma imkanına sahip oldu. Bunun yanı sıra her yıl devlete 1 milyon 500 bin liranın üzerinde ciddi miktarda katkı payı ödeniyor. Bu paylar da halkımıza hizmet olarak geri dönüyor.''
Demir, özel maden işletmelerinde 4 bin civarında kişinin istihdam edildiğini, önemini her zaman sürdürecek stratejik özelliğe sahip taş kömürünü üreterek kente katma değer kazandırmaya devam edeceklerini kaydetti.