HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''herkesin eşit ve özgür yurttaşlar olduğu bir Türkiye'yi kuracaklarını'' söyledi.
Kurtulmuş, Adana'da, Türkmenler Birliği'ni ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkmen ve Yörük kültürünün Çukurova'da yerleşik kültür haline geldiğini belirterek, yöreye rengini ve karakterini verdiğini ifade etti.
HAS Parti ile Türkiye'de yeni bir toplanma merkezini oluşturduklarını anlatan Kurtulmuş, ''Vicdan ve ahlak sahibi olan herkesi partimize davet ediyoruz. HAS Parti organik olarak zaten milletimizin içerisinde olan bir partiydi, bunun için kolay bir şekilde kuruldu. Bundan sonra Türkiye'nin siyasal iktidarının merkezi olacaktır'' dedi.
Bu topraklarda yaşayan herkesin eşit ve özgür yurttaşlar olduğu bir Türkiye'yi kuracaklarını kaydeden Kurtulmuş, ''Türkiye'de hiç kimseye haksızlık yapılmadığı bir siyasal sistemin kurulması için gayret edeceğiz. Herkesin refahtan pay alacağı ekonomik sistemi kurmak için mücadele edeceğiz'' dedi.
Kurtulmuş, Türkiye'nin yeni siyasetinin yeni partisi olarak, bölen değil bütünleştiren, çoğalan, birleştiren ve projelerle konuşan bir parti olacaklarını bildirdi.
-GÜNEYDOĞU SORUNU-
Kurtulmuş, adına ister ''Doğu ve Güneydoğu'' ister ''Kürt meselesi'' denilsin Türkiye'nin bir bölgesinde yaklaşık 30 yıldır süren problemin bulunduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:
''Bu memleketteki Türkler ve Kürtler gökten bu topraklara paraşütle indirilmediler. Biz birbirimizle iç içe geçmiş, akraba olmuş, yaklaşık 1100 senedir bu topraklarda yaşayan bir milletiz. Kürt'ün Türk'ten ayrılmasını söylemek, düşünmek tasavvur etmek mümkün değildir. Bu, pratik olarak da sosyolojik olarak da mümkün değildir. Ama memleketin bir bölgesinde süren ve hepimizi ilgilendiren sadece Diyarbakır'ı, Hakkari'yi, Şırnak'ı değil, İstanbul'u, Ankara'yı, Edirne'yi, İzmir'i ilgilendiren bir problemle karşı karşıyayız''
Bu sorunu çözmenin yolunun ''eşit ve özgür yurttaşlık'' olduğunu belirten Kurtulmuş, ''Hiçbir kimsenin bir diğerinden herhangi bir nedenle üstün olmadığı, herkesinde anayasa önünde eşit olduğu bir siyasi hukuki sistemin kurulması gerektiğini'' söyledi.
Kurtulmuş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da siyasi özerlik sorunu olmadığını ifade ederek, ''Buradaki halkın esas sorunu, bireysel özgürlük sorunudur'' dedi.
Bölgede çok köklü ve kapsamlı reforma ihtiyaç olduğunu anlatan Kurtulmuş, ''Bunun için de öncelikli olarak tezimiz Türkiye'de bir anayasal reforma ihtiyaç olduğudur. Bir takım örgütleri ve partileri güçlendirmek değil, asıl olan orada yaşayan insanların bireysel özgürlüklerini artırmaktır. Özerklik değil özgürlükten bahsediyoruz. Herkes eşit ve özgür yurttaşlar olacak'' diye konuştu.
Bölgede ekonomik ve sosyal telafi programlarının uygulanmasına ihtiyaç duyulduğunu, ayrıca göçün geri döndürülmesi gerektiğini anlatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
''Mesela ben başbakan olsaydım, bu süreçlere özür dileyerek başlardım. Yeni başbakan olmuş olabilirsin, ama diyoruz ya 'devlette süreklilik' vardır. Biz yıllardır oradaki öğretmeni, askeri koruyamadık, şehit oldu. Dağdaki insanlar genç yaşta şu veya bu nedenle öldürüldü. Masum insanların köyleri basıldı, öldürüldü. Bunları koruması gereken devletken, devlet bunu yapamadığı için özür dileyerek sürece başlanmalıdır.''
Bütün bunların yapılabilmesi için ''önce PKK'nın koşulsuz silah bırakması gerektiğini'' belirten Kurtulmuş, daha sonra da provokasyonların önlenmesi için rutin operasyonların durdurulması gerektiğini söyledi.
Kurtulmuş, bunların yapılması durumunda çözüm yoluna gireceğini, aksi taktirde devamlı olarak sorunun kaşınacağını sözlerine ekledi.
Kurtulmuş, Türkmenler Birliği'ni ziyareti öncesinde Adana'da silahlı saldırıda yaşamını yitiren eski Seyhan Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Ahmet Cevdet Yağ'ın Hadırlı Mahallesi'ndeki evine giderek, yakınlarına başsağlığı diledi. Kurtulmuş, Yağ'ın ağabeyi Recai Yağ ile bir süre görüştü.