İl Başkanları toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Kars'taki heykelle ilgili tartışmaları da değerlendirdi. Erdoğan, "ucube" dediği herkel için zamanında uyırda bulunduğunu söyledi.
Erdoğan şunları kaydetti:
Gözü olan herkes estetikle, ucubeyi ayırabilir. Bunun için asil bir aileden gelmiş olmaya gerek yoktur. Milletin estetik anlayışını aşağılamayı alışkanlık haline getirmiş olanlar bunlardır.
O heykel başlamadan başkana yapmamasını ona söyledim.
Tarihi sadece bunlar biliyor, bilim bunların tekelinde. Heykel için ucube derken, kralın da çıplak olduğuna işaret ettim. İçlerindeki despotizmi yıkamayanlar krala da çıplak dedirtmek istemiyorlar.
Gözü olan herkes güzelle çirkini estetikle ucubeyi birbirinden ayırır. Bunun için sırça saraylarda büyümüş olmaya gerek yoktur.
Bu konuda hemen hergün konuşanlar acaba heykelin dikildiği yere kaç kere gittiler. Oraya gittim ve o heykeli ve çevresini gezdim dolaştım. O zamanki belediye başkanına bunu yapmamasını söyledim. Fakat kararlıydı. 2006 yılının sekizinci ayında Erzurum'da alınan kararla bunun olamayacağına karar verildi.
Ama ilginçtir üç ay sonra ise yapılacağına yönelik karar çıktı.
Bakın Hasan Harekanı Hazretlerinin camisi var orada. Heykelin hemen altında kalacak şekilde tarihi eserler var. Bir tarihi eser var diye İstanbul'da yıllarca Tarih Tabiat Varlıkları Kurulu bizim metroyu Unkapanı'nda durdurdu. Nereden bakarsan bak 10 yıl kaybettik. Burada ise bunu rahatlıkla yapıyor.
Heykel 48 metre yüksekliğe çıkıyor. Caminin kubbeleri bile zaten tepenin gölgesinde kalıyor. Bu işlere yorum yapabilmek için illa güzel sanatlar fakültesini bitirmek zorunda değilim ki. Görsel medya yolda giderken "beğendiniz mi?" diye sorar. Vatandaş "beğendim" ya da "beğenmedim" der. Böyle bir eser inşa edecekseniz, o çevreyle uyumlu olmasına bakacaksınız.
İzmir Karşıyaka Belediyesi talip olmuş, ne kadar güzel. Gelsin alsın Karşıyaka'da diksin. Çok da heyecanlı gördüm kendilerini, eyvallah yapsınlar. Bir engelimiz yok.
Bu heykeltraşın çok başarılı ya da başarısız olduğunu eleştiren birisi değilim. Ama ben o tarihi eserlerin olduğu yerde böyle bir olayın yaşanmasına müsaade edemem.
Bugüne kadar AK Parti hükümeti bu ülkede bir tane heykel yıktı mı? Var mı böyle bir şey, yok. Nedir bu kıyamet? Dert başka. AK Parti'nin yükselişini bununla durduracağız zannediyorlar, durduramazsınız.
Karslı vatandaşlar bile buna müsaade etmiyor. Bir tane sanatkar akıl veriyor. Hükümet bunlarla uğraşacağına Kars'ta işsizlikle mücadele etsin diyor. Bunlara verilen para Kars'taki altyapıya verilmiş olsaydı farklı olurdu." diyor. İşte biz Kars'taki işsizliği bitimek için bu tepkiyi gösteriyoruz. O heykele harcanan parayla, Kars'a yatırımlar yapılacak.