Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK ile ilgili davaya devam edildi. Sanık avukatı Sedat Yurttaş müvekkillerinin siyasi parti üyesi olduğu için mahkemenin yetkisiz olduğunu belirtti.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 16. duruşmasına 100'ü tutuklu 4'ü tutuksuz olmak üzere toplam 104 sanık katıldı.
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanıklardan Mazlum Tekdal, Hatip Dicle, Zülküf Karatekin, Serdar Ziriğ, Selanik Önen ve Ahmet Ertak hakkında açılan yeni davaların KCK davasıyla birleştirildiği yönündeki kararı okudu.
Mahkeme Başkanı Yılmaz, ayrıca avukatların, sanıklar Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması yönünde mahkemeye dilekçe verdiklerini anlattı.
Daha sonra söz alan sanık avukatlarından Sedat Yurttaş, bu davada konuşması gerekenlerin avukatlar değil müvekkilleri olduğunu belirtti.
Müvekkillerine dil yasağı uygulandığını ifade eden Yurttaş, ''Mahkemenin uygulamasıyla savunma yok sayılmıştır. Mahkeme başkanı önceki duruşmada, 'Kürtçe'ye saygılıyız' dedi, ancak bunun pratikte uygulanmadığı sürece bir anlamı yoktur. Biz burada dil eşitliği istiyoruz'' dedi.
Yurttaş, davanın daha önce görülen duruşmalarına ait tutanakların şuana kadar ellerine ulaşmadığını bunun da hukuksuzluk olduğunu kaydetti.
-''MAHKEME YETKİSİZDİR''-
Sanık avukatlarından Mesut Beştaş, bugüne kadar yaptığı bütün taleplerin mahkemece reddedildiğini ileri sürdü.
Söz konusu davayla ilgili olarak AB ülkelerinin büyükelçilerine, davanın haklılığını anlatmak amacıyla brifingler verildiğini, özel CD'ler hazırlandığını ve servis edildiğini iddia eden Beştaş, bu konunun araştırılması gerektiğini kaydetti.
KCK davası ile ilgili olarak TRT 6'nın bir belgesel hazırlığı içerisinde olduğunu duyduklarını belirten Beştaş, bu programın içeriğinin suç oluşturup oluşturmadığının araştırılmasını, eğer suç teşkil ediyorsa sorumlular hakkında işlem yapılmasını talep etti.
Davada yargılanan sanıkların bir siyasi partinin üyeleri olduğunu ifade eden Beştaş, şunları söyledi:
''Yargılananlar bir siyasi partinin üyeleridir. Bu nedenle bu mahkemenin yargılama yapmaya yetkili olmadığını düşünüyoruz. Dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına oradan da Anayasa Mahkemesine gönderilmesini istiyoruz. Ayrıca yargılama esnasındaki görüntü kayıtlarının başka bir yerden izlendiği kaygısını da taşıyoruz.''
Mahkeme, duruşmaya öğleden sonra devam edilmek üzere ara verdi.