Hizbullahçıların milletvekili olma planı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-14-2011 (12:38)   Son Mesaj: 01-14-2011 (12:38)    Cevap: 0    Gösterim: 548  

    01-14-2011

    Hizbullahçıların milletvekili olma planı

    Hizbullahçıların milletvekili olma planı


    Haziran’daki seçimlere bağımsız adaylarla girmeyi planlayan Hizbullah, Diyarbakır’dan iki; Batman ve Van’dan da birer milletvekili çıkarmayı hedefliyor. Hizbullah, sivil siyasete girebilir mi? Bu durum BDP'yi etkiler mi?

    Taraf gazetesi yazarı Kurtuluş Tayiz, Hizbullah"ın seçim planı'nı yazdı. Tayiz'e göre "Haziran"daki seçimlere bağımsız adaylarla girmeyi planlayan Hizbullah, Diyarbakır"dan iki; Batman ve Van"dan da birer milletvekili çıkarmayı hedefliyor."
    Tayiz'in dikkatleri çektiği ilginç ayrıntı:

    Hizbullah"ın seçim planı

    Çok ilginç. Hizbullah tahliyelerine en geç Kürt siyasetçiler uyandı. BDP Mardin Milletvekili ve DTP eski Eşbaşkanı Emine Ayna, bu durumu, "Dalgınlığımıza geldi, fark edemedik. Yoksa katilleri unutmuş değiliz" diye ifade etti. Hizbullah tahliyelerini ilk okuyan ise İmralı oldu. Tesadüf mü? Değil bence. Çünkü neredeyse tüm Kürt siyasetini tek başına Öcalan yönlendiriyor. Siyasetteki dip akıntılarını fark etmemesi de zaten şaşırtıcı olurdu. Bu yüzden Öcalan, dışarı, yani Kürt siyasetinin kalbinin attığı Diyarbakır"a sokağa çıkma talimatı verdi. Kürt siyasetçiler dün meydana çıkarak -;doğrudan olmasa da- Hizbullah"a gözdağı verdi. Miting kalabalıktı. Ama ortada gözle görülür, elle tutulur siyasi bir varlık, örgütlü bir "düşman" da yoktu.

    Bir hayalet gibi, sadece PKK ve BDP egemenliğindeki Kürt siyasetini korkutan bir varlık bu.

    Tabii Hizbullah tamamen soyut bir varlık değil, şimdilik gizli bir siyasal güç ve bu hissediliyor. Son 10 yılda pek sesi sedası çıkmadı. Hizbullah hücrelerinin uykuya daldığı, sivilleşmeye çalıştığı hep söylenegeldi. Ancak gerçek galiba şuydu; Doğu ve Güneydoğu"da bu kadar çok sivil öldüren bir örgüt, hiçbir şey yokmuş gibi siyaset sahnesine kolay kolay çıkamazdı. Bu kirli geçmişi yıkayıp temizleyecek zamana ihtiyaç vardı. Bu süreç tamamlandı sayılmaz, ancak Hizbullah"ın sivil siyasete girmesi için pek de yanlış bir zaman sayılmaz.

    Diyarbakır, Batman, Van ve Mardin olmak üzere Doğu ve Güneydoğu"da hiç de küçümsenmeyecek tabanı olan örgütün, bugüne kadar seçimlere girmeyi tartıştığı biliniyordu. Ama bölge kaynakları Hizbullah tahliyeleriyle birlikte, bu tartışmanın somut bir seçim planına dönüştüğünü belirtiyor. Plana göre Hizbullah bu seçimde en az üç, en fazla beş aday gösterecek. Örgütün Diyarbakır planı daha ilginç. Buradan Meclis"e bir aday gönderebileceğinden emin olan Hizbullah, çevre il ve ilçelerden yapacağı seçmen "transferleri" ile Diyarbakır"da iki aday için de harekete geçmiş durumda. Diğer aday gösterilecek iller ise Batman ve Van. Batman, Hizbullah"ın eski kalesi olarak biliniyor. Buralardan da aday çıkarabileceklerini umuyorlar.

    Hizbullah"ın seçim planıyla ilgili ilk talimatın, yakın zaman önce, örgütün Hüseyin Velioğlu"ndan sonraki liderliğini üstlenen İsa Altsoy tarafından verildiği de istihbarat raporlarına yansımış. Yakın zaman önce Belçika"dan İran"a geçtiği belirlenen Altsoy, müebbet hapis cezasına çarptırılan ve cezası onanmadığı için tahliye edilen Edip Gümüş"ün aday gösterilmesini istemiş.

    Kürt siyasetinin kalbinin attığı kulislerde, Hizbullah"ın aslında bölgede esamisinin okunmadığını, medyanın bu örgütü büyüterek siyasi bir güç haline getirmeye çalıştığı konuşuluyor. Aklıma takılan bu sorunun izini sürdüm.

    Bölgedeki kaynaklar, Hizbullah"ın yüz binleri meydanlara toplayacak kadar siyasi bir güce, örgütlülüğe, kitle tabanına sahip olmadığını söylüyor. Bu kaynaklara göre sık sık örnek verilen "Peygambere saygı" mitingleri ise Doğu ve Güneydoğu"daki halkın, biraz spontane gelişen tepkisinden ibaret. Pek çok ılımlı grup, sivil toplum örgütü bu mitingleri elbirliğiyle hazırladı. Bu büyük mitingleri Hizbullah"a mal etmek abartılı olur. Ancak Hizbullah"ın varlığı da inkâr edilemeyecek kadar büyük. Örgüt, kanlı imajını silmek için uzun süredir farklı adlarla örgütlenme çabası içinde. Sadece Diyarbakır"da yirmiden fazla derneği var. Diyarbakır, Batman, Van, Mardin gibi yerlerde açıktan veya el altından yayınlar dağıtıyor.

    Yani henüz dışa pek yansımasa da Hizbullah, birden bire, Doğu ve Güneydoğu"nun yeni siyasi aktörü olarak sahneye çıkabilir. Tüm kanlı geçmişine rağmen bu hiç de sürpriz olmaz.

    İmralı-PKK-BDP"nin, Hizbullah"a karşı tehlikeli bir siyaset belirlediği anlaşılıyor. İmralı, tahliye olan Hizbullah üyeleri için "Adresleri biliniyor, nefes aldırmayın" yönünde talimat vererek, örgüte şiddet içeren bir strateji sundu. Kandil de, bir Hizbullah üyesinin "Pişman değiliz, İslam"da pişmanlık yoktur" açıklamasını anımsatarak, şiddete yöneleceğine dair mesaj verdi.

    Hizbullah-PKK savaşı bence başlamış durumda. Belki bu savaş eskisi gibi kanlı olmaz ama siyasette ve sokakta yeni boyutlar kazanarak sürecek.

    TARAF




    Hizbullahçıların milletvekili olma planı Yorumları