Bu yıl aşırı yağışlardan dolayı çürüyen alanlar dolayısıyla mağdur olan çiftçilerin, yeniden tohum atıp çimlenme sağlamayı hedeflediği bildirildi.
Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova yöresinde çiftçinin yüksek rekolte için çimlenmenin iyi gerçekleşmesi amacıyla yağış beklediğini, bu nedenle buğday ekimi işleminin hayli geç başladığını söyledi.
Tezcan, 2009 yılında da ekim döneminde yağışların beklenenden fazla olması dolayısıyla çiftçinin ilaç ve gübre atmak için tarlaya giremediklerini anımsatarak, bunun sonucunda yüzde 25-30 oranında rekolte kaybı yaşandığını hatırlattı.
Bu yıl ekim yapılmasının ardından beklenen yağışların geciktiğini, aniden başlayan yağmurun ise yöredeki tarlaların bir bölümünde çimlenmeye başlayan buğdayı çürüttüğünü belirten Tezcan, ''Çukurova'da geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon dekar alanda buğday üretimi yapılmış ve üretici dekara ortalama 400-500 kilogram ürün almıştı. Geçen sezon 1,8 milyon tona yakın rekolte edilmişti'' dedi.
Tezcan, üreticilerin pamuğa yönelmesinden dolayı buğday ekili alanın yüzde 20 oranında daraldığını, bu dönem de aşırı yağış nedeniyle yer yer çürümelerin yaşanmasıyla çiftçinin zararının boyutunun arttığını söyledi.
Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 10'unun karşılandığı Çukurova yöresinde olumsuz gelişmelerin üreticiyi mağdur ettiğini anlatan Tezcan, şöyle konuştu:
''Bu yıl sadece Ceyhan'da aşırı yağışlardan kaynaklanan çürüme nedeniyle 30 bin dekar alanda yeniden tohum atılarak çimlenme sağlanmaya çalışılıyor. Bu aşılama yöntemi, tarlanın yüzde 10-15'i gibi bölümünde çürüme olursa yapılıyor. Çürüme olan alanlar yüksekse, yeniden tohum atma ve ilaçlama maliyeti artığı için aşılama yapılmıyor. Çünkü, çiftçi verim alabileceğini ve aşılamayla yeniden çimlenme sağlayabileceği alan masraf yapmayı gerektirecekse buna kalkışıyor.
İlçede tarlanın tamamına yakınında zarar oluşan ve masrafı fazla olacağından yeniden buğday üretimine kazandırılamayan alan miktarı 70 bin dekarı buldu. Çiftçi, buralarda birinci ürün mısır veya az bir oranda da pamuk ekimi yapmayı planlıyor.''
Tezcan, bu yılki rekolte beklentisinin ise tamamen mevsim şartlarına bağlı olduğunu söyledi.