Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ASKON'un düzenlenen 'Finansal Yönetim' toplantısında finans piyasasını derinden etkileyecek Merkez Bankası'nın kararını açıkladı. Merkez kredi hızını yavaşlatacak
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ''Bugün bizim sorunumuz kredi piyasasındaki gelişmeleri daha da ileriye götürüp canlandırmaktan ziyade, var olan canlandırmanın hızını biraz yavaşlatmakla ilgili'' dedi.
Yılmaz, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen ''Finansal Yönetim Zaviyesinden Türkiye Ekonomisi 2011'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, küresel kredi piyasalarında yılın 3. çeyreği itibarıyla durağan seyrin devam ettiğini söyledi.
Bankacılık sektörüne ilişkin problemlerin henüz tam olarak giderilememiş olması ve zayıf seyreden kredi talebinin gelişmiş ekonomilerde kredi hacminde istikrarlı bir artışın yaşanmasını engellediğini belirten Yılmaz, ''Türkiye'de ise finansal sektörün güçlü yapısı nedeniyle kredi hacminde yüksek artışlar yaşanmaktadır.
Bugün bizim sorunumuz kredi piyasasındaki gelişmeleri daha da ileriye götürüp canlandırmaktan ziyade, var olan canlandırmanın hızını biraz yavaşlatmakla ilgili...'' diye konuştu.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın bugüne kadar aldığı ve gelecekte alacağını açıkladığı önlemlerin, mevcut konjonktürde finansal istikrarın korunması için gerekli ancak tek başına yeterli olmadığını belirterek, ''Bu konuda düzenleme, denetleme ve dengeleme kapasitesine sahip tüm yetkili organların eşgüdüm içinde hareket etmesi büyük önem taşımaktadır'' dedi.
Yılmaz, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen ''Finansal Yönetim Zaviyesinden Türkiye Ekonomisi 2011'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde para politikası duruşunun sadece politika faizinin seviyesi tarafından değil, politika araçlarının tümünün bileşimi tarafından belirleneceğinin vurgulanmasının önemine işaret etti.
Özellikle zorunlu karşılık oranında gerçekleşen ortalama artışın maliyet ve likidite kanalından kredi büyümesi üzerinden sınırlayıcı etkisinin, bu yılın Ocak ayından itibaren gözlenmeye başlayacağının beklendiğini kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:
''Alınan kararların fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki etkileri yakından izlenecek ve gerektiğinde ilave tedbirler devreye sokulabilecektir.
Merkez Bankası'nın bugüne kadar aldığı ve gelecekte alacağını açıkladığı önlemler, mevcut konjonktürde finansal istikrarın korunması için gereklidir ancak tek başına yeterli değildir.
Bu konuda düzenleme, denetleme ve dengeleme kapasitesine sahip tüm yetkili organların eş güdüm içinde hareket etmesi büyük önem taşımaktadır.
İlgili diğer kurumların özellikle kredi arzını sıkılaştırıcı ve finansal sistemde vade uzatımını teşvik edici önlemlere destek vermesi para politikasının hareket alanını genişletecek ve etkinliğini artıracaktır.''