Danıştay 10. Dairesi'nin, SGK'nın ilaç protokolünü tek taraflı olarak feshetmesine dair yürütmeyi durdurma kararı vermesi, eczacıları sevindirdi..
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti Başkanı Erdoğan Çolak, SGK yetkililerine çağırıda bulunarak, "Sağlık alanı tüm paydaşlar ile birlikte hareket edilmesi gereken, ana düzenleyicisinin Sağlık Bakanlığı olduğu özel bir alandır. Gelin bu alanda, hastalarımızın sağlığı ve kamu kaynaklarının etkin ve doğru kullanımı için birlikte hareket edelim, süreci birlikte yönetelim, hataları da çözümleri de birlikte bulalım" dedi.
Danıştay 10. Dairesi'nin, SGK'nın ilaç protokolünü tek taraflı olarak feshetmesine dair yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından basın açıklaması yapan Merkez Heyeti Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, SGK'nın 1 Ocak tarihinden itibaren geçici karekodlu ilaçları ödemeyeceğini duyurduğunu hatırlattı.
Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 15 milyonu eczanelerde 100 milyon kutu ilacın bir genelgeyle ödeme yapmayacağını duyurduğunu belirterek, "Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun biçimde üretilmiş ve ambalajlanmış milyonlarca kutu ilacın bedelinin SGK tarafından ödenmeyeceğinin ortaya çıkmasının ardından bu uygulamanın yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a başvurmuştuk. Danıştay bugün aldığı karar ile davalı idarenin savunmasının alındıktan sonra bu konuda yeniden karar verilinceye kadar SGK'nın anılan Genelgesi'nin yürütmesi durdurulmuştur" dedi.
SGK'nın Danıştay tarafından sürekli uyarıldığını belirten Çolak, bu durumun SGK'nın attığı adımların haklılığını sorgulamakta olduğunu söyledi. Çolak, SGK yetkililerine çağırıda bulunarak, "Sağlık alanı tüm paydaşlarla birlikte hareket edilmesi gereken, ana düzenleyicisinin Sağlık Bakanlığı olduğu özel bir alandır. Gelin bu alanda, hastalarımızın sağlığı ve kamu kaynaklarının etkin ve doğru kullanımı için birlikte hareket edelim, süreci birlikte yönetelim, hataları da çözümleri de birlikte bulalım"
dedi.
Bir basın mensubunun kararla birlikte geçici karekodlu ilaçların devlet tarafından ödeneceği anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine Çolak, "Danıştay'ın verdiği karar budur. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu karara karşı ne yapacağı Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tarafından belirlenecektir. 'Savunmayı alana kadar bu kararı durdurun' diyor" şeklinde konuştu.
Her yıl yapılan SGK ile TEB arasında yapılan sözleşmelerle ilgili soru üzerine Çolak, protokol görüşmelerinin başladığını belirterek, teknik olarak yaklaşımların masada olduğunu ifade etti. Çolak, bir sonuca ulaşılmadığını sözlerine ekledi.