Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hakim ve savcı kadrolarının güçlendirilmesi için 2011 yılında en az 4 yeni sınav açılacağını, sınav tarihleri konusunda ÖSYM Başkanlığı ile mutabakat sağlandığını bildirdi.
TBMM Genel Kurulunda, ''Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı''nın bölümleri üzerinde görüşmeler devam ediyor.
Tasarı üzerine CHP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, iktidarın, yargılamanın hızının artırılması için hiçbir somut eylemde bulunmadığını, sorumluluğu mahkemelere yüklemeye çalıştığını savundu.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de bu konuda bir adım atmadığını öne süren Öztürk, ''Parlamentoda istediği kanunu geçiren iktidar, hangi somut ve ciddi bir adımı atmıştır? Sorunları çözme makamında olan Adalet Bakanı'dır. Türkiye'de yargıda bir reforma değil, devrime ihtiyaç vardır. Siyasi iktidarın, suçu sağa sola atarak bu sorunları çözemeyeceği açıktır'' dedi.
MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, CMK uyarınca, adli kontrol karşılığında tahliye edilen tutukluların olduğunu, ancak şimdi bunlardan bazılarının ortada olmadığının anlaşıldığını söyledi.
''Adli kontrol hükümlerini yerine getirmeyenler için ne tür bir yaptırım olacak?'' diyen Yalçın, bunların 10 yıl geçtiği için tutukluluklarının da sürdürülemeyeceğini ifade eti. Yalçın, bu konuda yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti.
AK Parti Düzce Milletvekili Celal Erbay, tasarıyla, 84 yıllık bir geçmişi olan kanunun bugüne uyarlandığını belirtti. Yeni usul kanunu için şimdiye kadar çok sayıda teşebbüste bulunulduğunu, ancak bunun gerçekleştirilemediğini kaydeden Erbay, ancak şimdi Türk toplumunun ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte bir düzenleme getirdiklerini anlattı.
Erbay, tasarıya göre yargılamanın niteliği ile ters düşmedikçe, güncel teknik gelişme ve kolaylıklardan yararlanılmasının, ses ve görüntü kayıtlarının yargılamada kullanılmasının benimsendiğini kaydetti.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bütün grupların uzlaşması sonucu bu kanunların kısa sürede çıkarıldığını, bir grubun bile uzlaşmaması halinde tasarının 6 yılda ancak yasalaşabileceğini ifade etti.
Bazı yasaların artık eskidiğini, ihtiyaca cevap vermediğini belirten Kaplan, yargının hızlanması için hukuk usulünün yeniden belirlenmesi gerektiğini savundu.
Kaplan, ''Ancak çok güzel, modern yasalar da çıkarsanız, yargıç, savcı, personel, araç gereç açığı varsa, adaletin imkanı sınırlıysa, yine adalet konusunda her şeyi tam yapmış sayılmayız'' dedi.
-''GÜNCEL TÜRKÇE KULLANILDI''-
Hükümet adına söz alan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kanunda, günümüze kadar 26 kez değişiklik yapıldığını, dili ve içeriğinde değişikliklerden kaynaklı çelişkilerin ortaya çıktığını söyledi.
Ergin, yasanın yaklaşık 80 maddesinin değişik zamanlarda yürürlükten kaldırıldığını, ancak bunlar dikkate alınarak teselsül ettirilmediğinden, yasanın şekil yönünden ele alınmasının zorunlu hale geldiğini ifade etti.
Yasanın dilinin, yazıldığı dönem itibariyle mükemmel olduğunu, fakat günümüz şartlarına göre oldukça eskidiğini belirten Ergin, bu dilin, hukukçular tarafından bile anlaşılmasının zorlaştığına dikkati çekti. Tasarıda güncel Türkçe kullanılmasına özen gösterildiğini dile getiren Ergin, ancak hukuk çevrelerinde tereddütsüz şekilde kabul edilen terimlerin değiştirilmeden korunduğunu kaydetti.
Tasarıda yargılama süresini kısaltacak olan ön inceleme bölümünün getirildiğini ifade eden Ergin, bunun önemli bir değişiklik olduğunu söyledi. Ergin, bu düzenlemeye göre, deliller toplanmadan duruşmaya başlanılmasının önüne geçileceğini, böylece yargılamanın gecikmesinin önleneceğini anlattı.
Delillerin duruşmaya başlanmadan önce toplanacağını, duruşmalarda ise daha önce toplanan delillerin değerlendirilmesinin yapılacağını kaydeden Ergin, ''Böylece tapu ya da nüfus idaresi gibi benzer kurumlara yazı yazılması ya da bu kurumlardan gelecek cevabın beklenmesi önlenecek, duruşma başlamadan önce bunlar hazır edilmiş olacak'' dedi.
-HAKİM VE SAVCI ALIMLARI-
Bakan Ergin, hakimlerin kusurlu davranışlarından dolayı hakimlere karşı tazminat davası açılması ilkesinden vazgeçildiğini, öncelikle devlete karşı tazminat davası açılmasının esas kabul edildiğini belirtti.
Yeni düzenlemeye göre mahkemelerde ses ve görüntü nakli yoluyla da ifade alınabileceğini anlatan Ergin, talimatla alınan ifadeler ya da tanık beklenmesi nedeniyle yaşanan gecikmelerin, bu teknolojik imkanların kullanılmasıyla önemli ölçüde azalacağına işaret etti.
Türk yargısının 80 yılı aşkın süredir biriken sorunlarının çözümü noktasında AK Parti iktidarının önemli çalışmalar yaptığını söyleyen Bakan Ergin, fiziki altyapı sorunları, mevzuattan kaynaklı sorunlar ve insan kaynaklarının yetersizliği ile ilgili ciddi adımlar atıldığını dile getirdi.
Yargıda teknoloji altyapıyı da geliştirdiklerini bildiren Ergin, Avrupa Konseyine üye ülkeler arasında Türkiye'nin, bilişim teknolojilerini yargıda en yaygın kullanan ilk 3 ülke arasında yer aldığını kaydetti.
Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk müessesesi ile ilgili tasarının TBMM Adalet Komisyonunda olduğunu ifade eden Ergin, ilk fırsatta bu sistemin Türk hukuk sistemine kazandırılması için çalışmalara başlayacaklarını bildirdi.
Hakim ve savcı alımı konusuna da değinen Ergin, özellikle istinat mahkemelerinin faaliyete geçmesinin ardından daha fazla hakim ve savcıya ihtiyaç duyulacağını kaydetti.
Ergin, bu durum da göz önünde bulundurularak, hakim ve savcı kadrolarının güçlendirilmesi için 2011 yılında en az 4 yeni sınav açacaklarını, ÖSYM Başkanlığı ile tarihlerde mutabakat sağlandığını, bu tarihlerin yakında kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Tasarı üzerindeki görüşmeler sürüyor.