İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ekonomide 2011'de tek kırılgan noktayı açıkladı. Hapis yattığı döneme ilişkin düşüncelerini ifade eden Yalçıntaş CNR tartışmalarına da cevap verdi
-İstanbul Ticaret Odası(İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, 2011 yılında ekonomide tek kırılganlık noktasının cari açık olacağının görüldüğünü söyledi.
-Yalçıntaş, 2011'de Türk ihraç ürünleri sergilerinin Cezayir, Arnavutluk, Libya ve Hindistan'da gerçekleştirileceğini belirterek, "Bunların hepsi 2011'de yüksek büyüme beklediğimiz ülkeler. O nedenle fuar bütçemizi yüzde 42.5 artırarak 14 milyon 250 bin TL'ye çıkarttık" dedi.
-İTO Başkanı Yalçıntaş, "O süreçte öğrendiklerimi Allah bana unutturmasın, tekrarını da yaşatmasın. Üzerimde herhangi bir siyasi oyun oynandığını düşünmüyorum" dedi.
İTO merkez binasında ekonomi basını ile bir araya gelen Yalçıntaş, 2011 yılında ekonomiye ilişkin beklentilerini ve İTO'nun projelerini açıkladı.
2010'da dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 4 büyüdüğünü, 2011'de bunu yüzde 3.5 olacak gibi görüldüğünü belirten Yalçıntaş, Türkiye ekonomisinin 2010 yılını yüzde 7 ile yüzde 8'lik büyüme ile kapanacağını, 2011 yılının ise baz etkisinin etkisi ile yüzde 4.5 ile yüzde 5.5 büyüme olacağını düşündüklerini söyledi.
Bu büyümenin ise iç talepten geleceği öngörüsünde bulunan Yalçıntaş, "Çünkü geleneksel dış pazarlarımız olan AB ve ABD'de büyümenin son derece düşük olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
2011'de ekonominin tek kırılganlık noktasının cari açık olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, cari açığın artamaya devam edeceğini, bu durumun Orta Vadeli Program'da da görüldüğüne dikkat çekerek, "Herhalde 2010 yılını yaklaşık 145 milyar dolarlık cari açıkla kapatacağız.
Bunun da GSMH'nın yüzde 5.5 -6'sına denk geliyor. 2011'de bu daha da artacak. Ekonomimizin olabilecek tek kırılganlık noktası bu gibi görülüyor. Cari açık için kalıcı çözümler üretmek lazım" dedi.
"TAHVİL ÇIKARTABİLİRİZ"
Cari açığın azaltılması kapsamında Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından geçen hafta açıklanan Türkiye'nin Sanayi Strateji Belgesi'nin önemli olduğunu dile getiren Yalçıntaş, bu kapsamda belgenin, yatırım ortamının iyileştirilmesinden, bölgesel kalkınma ve hizmetler sektörüne kadar birçok konuyu kapsadığına dikkat çekti.
2010'da bütçe disiplininin gayet iyi gittiğini, 2011 yılında da seçim yılı olmasına rağmen çok fazla bozulacağını düşünmediklerine belirten Yalçıntaş, "Burada reel sektör açısından önemli olan konu, devletin borçlanmasının düşmesidir.
Devletin borçlanması düştükçe, özel sektörün kullanabileceği kaynak miktarı artıyor. Bu bağlamda ben, reel sektörün 2011 yılında bankacılık sektörü dışındaki finansman imkanlarının artacağını düşünüyorum. Örneğin tahvil çıkartabiliriz. Faiz düştüğünden dolayı, bu şirketlerin daha da ucuza borçlanması demektir" dedi.
"2011'DE HALKA ARZLAR İKİ KAT ARTAR"
Yurt dışı borçlanmanın üzerindeki vergilerin de geçen yıl çıkartılan bir kararname ile kalktığını hatırlatan Yalçıntaş, "Şirketlerin yurt dışından borçlanmasının önü açıldı. Daha da kolaylaştırıldı" dedi.
2011 yılında halka arzların da artacağını düşündüğünü söyleyen Yalçıntaş, 2010 yılında 22 şirketin halka arz edildiğini ve bu şirketlerin 2 milyar dolarlık bir finansman temin ettiğini vurgulayarak, "Bu azımsanacak bir rakam değil.
Fakat elbette daha yukarı çıkması lazım. Ben 2011 yılında en azından iki katına çıkacağını hem düşünüyor, hem temenni ediyorum" diye konuştu.
"LEASİNG YENİDEN CANLANDIRILMALI"
KOBİ'ler açısından önemli bir finansman kaynağı olan leasingin de cazip hale getirilmesi gerektiğini savunan Yalçıntaş, "Leasing'den yararlanan şirket kalmadı gibi.
Leasing şirketleri de oldukça hızlı bir şekilde eski işlerini kaybettiler. Bu bağlamda reel sektörün, bankacılık sektörü dışındaki finansal imkanlara ulaşması açısından 2011'in önemli bir yıl olduğunu düşünüyorum.
Leasing konusunda da bir kaç adım atılırsa ki biz, İTO olarak hükümete geçen yıl birkaç rapor sunduk. Bu bağlamda KOBİ"lerin de finansman imkanının artacağını ve 2011 yılındaki büyümenin de bu şekilde desteklenebileceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
EKONOMİK VE TİCARİ YAŞAM KONUSUNDA ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Büyüme ile demokratikleşmenin her zaman doğru orantılı olduğunu dile getiren Yalçıntaş, bu bağlamda 2011 yılında yeni anayasa çalışmalarına mutlaka hız verilmesi gerektiğinin, İTO olarak,"Anayasa'da ekonomik ve ticaret hayat nasıl olmalıdır?" konusunda bir hazırlık yaptırmaya başladıkları bilgisini verdi.
İTO olarak 2011 projelerinden de bahseden Yalçıntaş, rutin faaliyetlerin devam edeceğini, sabit yatırım projeleri kapsamında, İTO Binası'nın yanındaki eski Türk Ticaret Bankası'nı 20 milyon 400 bin TL'ye geçen yıl satın aldıklarını, bu binanın restorasyonunun 2011'de bitmesinin hedeflendiğini ve muhtelif faaliyetlerin binada sürdürüleceğini söyledi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne de yeni yatırımlar yaptıklarını dile getiren Yalçıntaş, "Maltepe'deki kampüsümüzün yanındaki binayı satın aldık. Bu yıl onun da restorasyonu olacak.
Aynı şekilde Altunizade'de olan ve Marmara Üniversitesi'nin kullandığı bir bina var. Bunun İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne kiralanması çalışmaları sürüyor.
Burada da o binayı yıkıp baştan inşa edeceğiz. Böylece 2011'de, İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne Maltepe ve Altunizade'de 32 bin metrekarelik alan kazandırmış olacağız. Ayrıca yeni bölümler de açacağız" açıklamasında bulundu.
İTO, FUAR BÜTÇESİNİ 14 MİLYON 250 BİN TL'YE ÇIKARDI
2011'de yurt dışı fuarlar ve ihraç ürünleri sergilerine de önem vereceklerini açıklayan Yalçıntaş, 2011'de hedefledikleri Tür ihraç ürünleri sergilerinin Cezayir, Arnavutluk, Libya ve Hindistan'da olacağını dile getirerek, "Bunların iki tanesi Kuzey Afrika'da, bir tanesi Balkanlar'da, bir tanesi Uzakdoğu'da. Bunların hepsi 2011'de yüksek büyüme beklediğimiz ülkeler" dedi.
Fuar bütçesini de artırdıklarını bildiren Yalçıntaş, "2010 yılında fuarlar ve sergiler içen 10 milyar TL harcadık. Bu yılki bütçemiz, bu rakamı yüzde 42.5 artırarak 14 milyon 250 bin TL'ye çıkarttık" diye konuştu.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Teknopark projesini birlikte yürüttüklerini söyleyen Yalçıntaş, 2010 yılında konuyla ilgili protokolün imzalandığını, şirketin kurulduğunu ve alt yapısının tamamlandığını, 2011'de ise ilk binanın temelinin atılarak yıl sonunda tamamlanacağını, 2012 yılında da hayata geçmiş olacağını, bu proje ile yurt dışından büyük firmaların Ar-Ge departmanlarını bu "Teknopark"a çekebilmek için muhtelif geziler düzenleyeceklerini açıkladı.
YURT DIŞINDAKİ GENÇLERE, İSTANBUL'DA TÜRKÇE VE MESLEKİ EĞİTİM VERİLECEK
2011'de eğitim bütçesini de artırdıklarını açıklayan Yalçıntaş, geçen yıl başlatılan Özimek Projesi kapsamında 24 bin kişinin eğitildiğini, şimdi bu projenin uluslararası ayağını gerçekleştirmek istediklerini belirterek, "Türk işadamları ve müteahhitlerinin yoğun olarak çalıştığı Balkan ve özellikle Kuzey Afrika ülkelerindeki gençleri, İstanbul'a getirerek, önce dil, sonra mesleki eğitim vermek istiyoruz.
Bu kişiler kendi ülkelerine döndüklerinde, hem Türkçeyi bilen, hem mesleki eğitim almış kişiler olacaklar. İş adamlarımız ise o ülkelere gittiklerinde Türkçe"yi bilen, rahat anlaşıp, çalışabilecekleri iş gücünü bulacaklar. Konuyla ilgili adımları attık. Detaylarını daha sonra paylaşacağız" açıklamasında bulundu.
"2011'DE ANADOLU'DA 10 OKUL DAHA YAPTIRACAĞIZ"
İTO'nun Anadolu'da 13 şehit adına yaptırdığı okulları eğitim ve öğretime kazandıracaklarını açıklayan Yalçıntaş, ayrıca 2011 yılında Anadolu'da şehitler adına 10 ilde okul yaptırmayı düşündüklerini, konuyla ilgili meclis kararı aldıklarını ve detayların bu yıl Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştükten sonra tamamlanacağını, okulların nerede açılacağı konusunun ise henüz belli olmadığı bilgisini verdi.
Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yalçıntaş, Teknopark'ın maliyetine ilişkin olarak, "İhaleye çıkacağız. O nedenle şu kadarlık bir bina yapacağız diyemem" dedi.
Dünya Ticaret Merkezi'nde nasıl bir yol izleneceği ve "hisseleri verelim" şeklinde bir konunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine Yalçıntaş, "Devam eden bir süreç var. O nedenle bir şey söyleyemem. Biz İTO olarak, bugüne kadar hangi yaptıysak, bundan sonra da aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz" yanıtını verdi.
"YAŞANDI, BİTTİ"
"Küslük var mı" şeklindeki bir başka soruya Yalçıntaş, "Benim bu süreçte herhangi bir şey söylememe imkan yok. Biz İTO olarak, çizgimiz, hizmet çizgimiz neyse, aynı şekilde onu devam ettireceğiz.
Bizi ne şahsen, ne kurumsal olarak, ne herhangi bir insanla, ne herhangi bir kurumla herhangi bir problemimiz yok. Bizim tek düşüncemiz hizmet etmek, buna devam ediyoruz" karşılığını verdi.
"Bu durum sizin hayatınızı nasıl etkiledi" sorusuna ise Yalçıntaş, "Bir süreçti yaşandı, bitti. Birçok şeyler kattı bana" yanıtını verdi.
"TEKRARINI ALLAH YAŞATMASIN"
Bu süreç zarfında çok sayıda kişinin kendisine ulaştığını belirten Yalçıntaş, "Bir kısmı benim tanıdığımı, bir kısmı da benim tanımadığım insanların güveni bana çok güzel moral verdi. O süreçte öğrendiklerimi Allah bana unutturmasın, tekrarını da yaşatmasın" demekle yetindi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya Yalçıntaş, İTO olarak düzenli olarak Ankara'daki siyasileri ziyaret ettiklerini, 2011 ziyaretine Cumhurbaşkanı ile başladıklarını belirterek, "Bundan sonra ziyaret listemizde Başbakanımız, Sanayimi Bakanımız Nihat Ergün, Ali Babacan, diğer ilgili bakanlar ve TOBB Başkanı var.
Bunlar devam edecek" yanıtını verdi. Bir gazetecinin, "Başbakan sizi aradı mı" sorusuna Yalçıntaş, "O süreçten sonra birçok defalar bakanlar ve bürokratlarımızla görüştüm.
İTO'nun hizmetleriyle ilgili olarak. Başbakanımız da, bizim organize ettiğimiz Cebit Fuarı'nı, Merkel ile birlikte açacak" yanıtını verdi.
"2013'E KADAR İTO BAŞKANIYIM, ÜZERİMDE SİYASİ OYUN OYNANDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun görev süresinin önümüzdeki dönemde dolduğu, adaylar arasında kendi adının öne çıktığı yorumlarına ilişkin olarak Yalçıntaş, görev süresinin sonuna kadar İTO Başkanlığı'na devam edeceğini belirterek, "Benim niyetin, düşüncem arzum 2013 senesine kadar İTO Başkanlığı görevine devam etmek. Bundan sonrasıyla ilgili bir düşüncem yok" dedi. Bir başka soruya Yalçıntaş, "Üzerimde herhangi bir siyasi oyun oynandığını düşünmüyorum" yanıtını verdi.
"BORÇLAR KANUN'U MECLİSTEN PROBLEMSİZ GEÇTİ, FAKAT BAZI NOKTALARDA ÇEKİNCEMİZ VAR"
Borçlar Kanunu'nun meclisten geçmesini olumlu bulduklarını dile getiren Yalçıntaş, "İTO ve İstanbullu iş alemi olarak Borçlar Kanunu'nun geçmesinden dolayı TBMM'ye teşekkür ediyorum. Türkiye ekonomisiyle ilgili geçmesi gereken kanunların problemsiz geçmesi bizler için en güzeli. Fakat, bu konunla ilgili bazı noktalarda çekincelerimiz vardı. Onları ayrıca açıklamak istiyoruz. TBMM'nin tüm üyelerine, İstanbul iş alemi adına teşekkür ediyorum. Görmek istediğimiz tablo da bu zaten. Türkiye'nin menfaatine olan kanunların çıkartılması. İş alemi olarak meclisten başka beklentimiz yok" değerlendirmesinde bulundu.
"KANUNEN KİMİN ÖDEMESİ GEREKİYORSA, PARAYI O ÖDER"
Formula pistini İTO'nu işletip işletmeyeceği konusunda Yalçıntaş, "İTO olarak F1 pistini tekrar işletmeyeceğimizin net olarak altını çizmiştik. Hala aynı noktadayız.
Şu anki işletmeci bırakırsa ki sinyaller bırakacak gibi gösteriyor. Bunun işletmesini kim alır. Zannediyorum ki bakanlık, bunun işletmesiyle ilgili tasarrufta bulunacak. Bununla ilgili bizim elimizde kesinleşmiş haber yok. Bakanlık, pistin işletilmesine sıcak bakıyor" açıklamasında bulundu.
Bir gazetecinin, "Ceyda Erem, CNR fuar merkezi içindeki bir holün çatısını tamir ettirdiğini ve tamir için harcanan 3 milyar doları İDTM'den isteyeceğini söyledi. Bu parayı ödeyecek misiniz" şeklindeki bir soruya Yalçıntaş, "Kanunen o parayı kimin ödemesi gerekiyorsa o öder" yanıtını verdi.(ANKA)
(HMD/ÖMR)