Kiracılar Derneği Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın kabul edilmesiyle 1960'lı yıllardan sonra ilk defa kiracı ve ev sahipleriyle ilgili kanuni düzenleme yapıldığını söyledi.
Büyüknohutçu, gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarının TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesiyle birlikte hem kiracılar hem de ev sahipleri için yeni bir dönem başladığını ifade etti.
Yeni alışkanlıkların yaşanacağı yeni bir dönem başladığını dile getiren Büyükhonutçu, dün TBMM'de kabul edilen tasarıdan önce kiracı-ev sahibi ihtilaflarının 6570 Sayılı Yasa'ya göre kirayla ilgili kanunun içerisinde yer almayan ancak süreç içerisinde Yargıtay kararlarının oluşturduğu içtihatlarla çözümlenmeye çalışıldığını hatırlattı.
Büyüknohutçu şunları söyledi:
''Daha önce de yanındaki komşusunu rahatsız eden, yüksek sesle müzik dinleyen veya balkonda mangal yapıp insanları rahatsız eden bir kiracı da evden tahliye edilebiliyordu ancak bunlar içtihat kararı şeklindeydi. Şimdi kanunun ilgili maddesi biçimine getirildi. Bu anlamda son derece önemli.''
Geçmişte kiracının evsahibi tarafından, çocuklarının oturacağı gerekçesiyle tahliye edilebildiğini belirten Büyüknohutçu, artık ''üst soy''la ilgili de ev sahibinin kiracını çıkartabileceğine dikkati çekti.
Büyüknohutçu, ''Yani artık ev sahibi 'Oğlum, kızım evlenecek' diye değil, 'annemin, babamın, dedemin veya torunumun da bu eve ihtiyacı var' diyerek kiracısını evden çıkartabilecek. Bu kiracı için iyi bir gelişme değil'' diye konuştu.
Bu taleple çıkartılacak kiracıların, mutlak suretle ev sahibinden kararını yazılı ibraz etmesini istemeleri gerektiğini vurgulayan Büyüknohutçu, bu gerekçeyle boşaltılan evlerin 3 yıl boyunca başka hiç kimseye kiraya verilemeyeceğini bildirdi.
Bu gerekçeyle boşaltılan evlerin 3 yıl boyunca alt veya üst soyunun oturması için kullanılabileceğine işaret eden Büyüknohutçu şu bilgileri verdi
''Eğer bu yakınları dışında kiraya verdiği tespit edilirse evsahibinin çıkarttığı kiracısına bir yıllık kira ücreti kadar tazminat ödeme durumu ortaya çıkıyor. Bu madde ev sahibinin bir taraftan kiracıyı tahliye etmesini kolaylaştırırken diğer taraftan bu maddenin suistimal edilmesine karşı kiracıyı korur hale getirmiştir.''
Bundan sonra kira artışlarının keyfi şekilde ayarlanamayacağını da belirten Büyüknohutçu, kira artışlarının Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında yapılabileceğini kaydetti.
Kiracının kendi oturduğu bina üzerinde komşularını rahatsız edici tavır ve hallerde bulunamayacağına değinen Büyüknohutçu, şöyle konuştu:
''Ev sahibi bunu önce ispat edip tespit edecek. Yazılı bir şekilde uyaracak. Eğer aynı durum tekrar ederse ev sahibi kiracının başka bir komşusunu rahatsız ettiği gerekçesiyle tahliyesi için dava açıp kiracısının tahliyesini isteyebilecek. Bütün bunlar yeni alışkanlıklarımız olacak.''
Yeni düzenlemeyi olumlu bulduklarını belirten Büyüknohutçu, ''Bu yasa Türkiye'nin önemli bir ihtiyacını gidermiştir. Eksiklikler ve yanlışlıklar varsa da düzeltilebilir'' diye konuştu.
Türk Borçlar Yasası'nda kiracının dikkatinden kaçmaması gereken önemli noktaların olduğunu da vurgulayan Büyüknohutçu, açıklamalarına şöyle devam etti:
''Kiracı, kira kontratının bitiminden 15 gün önce kira kontratını sonlandırdığını yazılı olarak ev sahibine bildirmezse o kontrat kendiliğinden otomatik olarak yenilenmiş sayılır.
Bu daha önce de Yargıtay kararı olarak vardı. Şimdi kanuna konuldu. Kiracı kendisi sonlandırmadığı sürece bir evde şartlara uyduğu sürece 15 yıl kira kontratını yenileyebiliyordu.
Şimdi yeni düzenlemeyle bu süre 10 yıla çekildi. Yani kiracı gelecekte devlet eliyle kapı önüne konulma riski taşıyor. Kiracının bunu çok iyi anlayıp buna göre hareket etmesi gerekiyor''
''YASA BİZLERİ MUTLU ETTİ''
Yıllardır kiracı ve ev sahiplerinin hukukunu düzenleyen yasanın çıkması için mücadele ettiklerini belirten Büyüknohutçu, yasanın 3 dakikada genel kuruldan geçmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.
Büyüknohutçu, şu görüşleri dile getirdi:
''Türk Borçlar Yasası'nın çıkmasıyla 1960 yıllardan sonra ilk defa kiracı ve ev sahipleriyle ilgili kanuni düzenleme yapıldı. Bu son derece önemli.
Daha önce, yapılmış kanun üzerine değişlikler yapılarak sorunlar çözümlenmeye çalışılıyordu. Bu yasanın yapılmasını önemsiyoruz.
Türkiye ve kiracılar için çok ciddiye aldığımız bir düzenleme. 5-6 yıldır komisyonlarda görüşülen 'bugün çıktı, yarın çıktı' diye beklediğimiz yasa beklemediğimiz bir hızla 3 dakika içerisinde jet hızıyla Meclis'ten geçmiş oldu.
Bu anlamda da Meclis'ten çok hızlı geçen bir yasa oldu. Biz aslında bu yasanın da geçmesini beklemiyorduk. Bir süre daha bekletilir diye düşünüyorduk ama jet hızıyla geçerek çıkması bizi sevindirdi.''
Yasanın kiracı ve ev sahipleri arasındaki sorunları büyük oranda çözeceğini dile getiren Büyüknohutçu, ''Kullanıldıkça göreceğiz önümüzdeki süreçte yaraya ne kadar merhem olduğunu göreceğiz ama bir oranda mutlaka yaraya merhem olacaktır'' diye konuştu.