CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Merkez Bankasının egemenliğin göstergesi olan bir kurum olduğunu belirterek taşınmasına ilginç yorumda bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Merkez Bankasının egemenliğin göstergesi olan bir kurum olduğunu belirterek, ''Bu kurumu, Başkent Ankara'dan İstanbul'a taşımak açıkça Cumhuriyet'in temel değerlerine saldırıdır'' dedi.
Öztrak, Ankara Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası ile Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası'nın İnşaat Mühendisleri Odası konferans Salonu'nda ortaklaşa düzenlediği ''Kamu Bankaları ve Düzenleyici Kuruluşların Merkezlerinin İstanbul'a Taşınmasının Sosyo-Ekonomik Sonuçları'' konulu panelde yaptığı konuşmada, dünyanın her yerinde merkez bankalarının başkentlerde yer aldığını belirtti.
Merkez Bankasının asli görevinin para basmak olduğunu ifade ede Öztrak, ''Para basmak egemenliğin göstergelerinden biridir. Dolayısıyla Merkez Bankası egemenliğin göstergesi olan bir kurumdur. Bu kurumu, Başkent Ankara'dan İstanbul'a taşımak açıkça Cumhuriyet'in temel değerlerine saldırıdır'' dedi.
BDDK'nın bankacılığı düzenleyen ve denetleyen bir kuruluş olduğunu hatırlatan Öztrak, ''Denetleyen ile denetlenen arasında bir kol boyu mesafe olmalıdır. BDDK'yı İstanbul'a götürüp, bankaların arasına atarsanız bu sürecin sonunda başka ilişkiler görmeye başlarsınız'' diye konuştu.
İstanbul'a taşınması tartışılan düzenleyici kuruluşlar ve kamu bankalarında çalışan personel ve ailelerinin yaklaşık 26-27 bin kişi oluşturduğunu belirten Öztrak, bu kurumların İstanbul'a taşınması halinde yaklaşık 200 milyon liralık bir alım gücünün Ankara'yı terk etmiş olacağını kaydetti. Bunun Ankaralı esnaf ve iş adamlarının işini oldukça zorlaştıracağını savunan Öztrak, şunları kaydetti:
''Siyasi iktidarın İstanbul'u ulusal finans merkezi yapmak, bu kurumları İstanbul'a taşımak istemesinin iki nedeni var. Birincisi, İstanbul Belediyesini kurtarmak. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 1,5 milyar lira olan gelirinin 105 milyon lirası İstanbul'a gidecek.
Melih Gökçek'in hiç sesi çıkmıyor. İstanbul Belediyesi kurtulurken Ankara'daki belediyelerin finansal durum ciddi şekilde yıpranacak. Alınan karar siyasidir.''
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da AK Parti'nin tıpkı anayasa paketinde yaptığı gibi bu torba yasada da gerekli olan düzenlemelerin yanına gereksiz olan isteklerini de eklediğini söyledi.
Ziraat Bankası'nın tarımsal krediler vermek, Halkbankası'nın da esnafı desteklemek amacıyla kurulduğunu ifade eden Günal, bunların İstanbul'a taşınmasının hiç bir anlamının olmadığını belirtti. Günal, ''Ziraat Bankası niye İstanbul'a gidiyor, İstanbul'da tarım mı yapılıyor? Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nü GAP'a taşıyın o zaman. Halk Bankası'nın da Kayseri'ye gitmesi lazım'' dedi.
Ankara Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Koç da kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan yasaya birbiriyle alakası olmayan bir çok konunun dahil edilmesine karşı olduklarını belirterek, ''Aslında bu kadar farklı konu torbaya da sığmamaktadır'' diye konuştu. İstanbul'da yaşanacağı öngörülen depremi de hatırlatan Koç, bunun ekonomik olmaktan çok siyasi bir karar olduğunu söyledi.
Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Sami Kazıcı da bu kurumların İstanbul'a taşınması halinde başta Ankara olmak üzere çevre illerin ciddi bir yoksullaşma sürecine gireceğini savundu.