Halen Basın Konseyi Başkanı olan Oktay Ekşi, Kemal Kılıçdaroğlu tarafından rozet takılarak CHP saflarına katıldı. Ekşi'nin, partiye katılması ile ilgili gazetelerdeki köşe sahipleri ne dedi? Gazetecilerin Ekşi yorumu:
Arzu Erdoğral'ın haberi
Gazetecilik yaşamı boyunca adı hep CHP ile anılan halen Basın Konseyi Başkanlığını yürüten Oktay Ekşi, bugün resmen CHP"li oldu. Daha önce Kılıçdaroğlu'nun seçildiği kurultayda oturdukları sandalyenin üzerine çıkarak CHP liderini coşkuyla alkışladığı iddiasıyla gündeme gelen Ekşi, CHP"nin Meclis"teki grup toplantısında partiye katıldı. Ekşi"ye parti rozetini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu taktı.
Peki, Oktay Ekşi"nin CHP"ye katılması ile ilgili analistler ve gazeteciler ne dedi?
Star Gazetesi Başyazarı Mehmet Altan
ÖNCE MESLEĞİN İLKELERİNE SAYGILI OLMAK GEREKİR
Hukukta, demokraside, teknolojide, çağın geldiği noktalarda Türkiye halkının ihtiyacı olan zenginleşme ve refah artışı, özgürleşme gibi konular ilkelerin hayata geçirilmesiyle mümkün. Onun için ben kendi adıma siyasi parti tutmak yerine, Türkiye'yi çok daha ileriye götüreceğine inandığım temel değişim ilkelerinden yana tavır alan birisiyim. Siyasete de böyle bakıyorum. Onun için AB İlerleme Raporu'nun çok önemli bir reçete olduğunu usanmadan ısrarla söylüyorum. Orada parti tutulmuyor. Doğrudan yönetilenlerin, bireylerin, vatandaşların hayatını ileri noktaya taşıyacak değişim ilkeleri gündeme getiriliyor.
Maalesef Türkiye'de hiçbir kurum neredeyse kendi meslek ilkelerine, evrensel kriterlere saygılı ve özenli değil. Bu kurumlar siyasetin bir aracı olarak çalışıyor. Onun için de medyanın ve gazeteciliğin ilkelerine daha saygılı olunması yerine siyasi partilerin iktidar kavgalarında taraf olmaları, diğer meslek dallarında olduğu gibi gazeteciliği de olumsuz etkiliyor.
Yani parti tutmak değil, ilke tutmak önemli. Öncelikle mesleğin ilkeleri, ikincisi de evrensel kuralları kullanmak anlamlı olacaktır. Tabi Türkiye'deki bütün partilerin 12 Eylül partileri olduğunu unutmamak lazım. 12 Eylül'den bu tarafa 30 yıl geçti ama siyasi partiler yasası ve seçim yasası hâlâ 12 Eylül'den kalmadır.
Zaman Gazetesi Köşe Yazarı Hüseyin Gülerce
OKTAY EKŞİ CHP"YE FAYDALI OLABİLİR
Bir kişi siyaset yapmak istiyorsa bu onun en tabi hakkıdır. Zaten Oktay Ekşi"de daha önce o çizgide siyaset yapmış birisi. Ben Sayın Ekşi"ye başarılar diliyorum. Böylesi daha iyi, bazı gazeteciler, köşe yazarları tarafsız gözüküp CHP"ye bütün seçimlerde destek verdiler. Onun yerine siyaset yapmak istiyorlarsa, bir partiye filen katılmaları ve siyaset yapmaları doğru bir yaklaşım. Yani Oktay Ekşi, yılların gazetecisi olduğu için CHP"ye faydalı da olabilir. Zaten CHP yönetimi Ekşi"de böyle bir şey görmüş ki onu değerlendiriyorlar.
Star Gazetesi Köşe Yazarı ve En Sıradışı Programı Yorumcusu Ahmet Kekeç
NE DİYELİM HAYIRLI OLSUN
Gazetecilik yapan insanların bir siyasal tercihlerinin olmasını son derece doğal karşılıyorum. Oktay Bey için bu macera çok da yeni sayılmaz. 1960 darbesindeki öğrenci örgütlenmeleri içerisinde de etkin bir rol üstlenmişti. 1980'den sonra kurulmasına izin verilen Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SODEP)'te genel başkan yardımcısı olarak görev yapmıştı.
Oktay Bey'i değişik dönemlerde değişik pozisyonlarda hep siyasetin içinde gördük. Bunu yazılarına yansıtıyordu. Bu tavrı bir tür Oktay Ekşi asabiyeti olarak da kendini gösteriyordu. Hayırlı olsun diyelim, ne diyelim. Başka diyecek bir şey bulamıyorum. Doğan Medya grubunda çalışan arkadaşların diğer medya çalışanlarına yönelttikleri bir yandaşlık suçlaması vardır. Doğan Medyadan CHP'ye katılımlar için de kendilerine böyle bir yandaşlık ifadesi yöneltilmesi pekâlâ mümkündür.
Bugün Gazetesi Köşe Yazarı Ahmet Taşgetiren
KALEMİ BIRAKIP SİYASETE GİRDİ
Sayın Oktay Ekşi yazarlığı döneminde de zaten CHP yanında yer almış bir yazardı. Şimdi bunu daha aktif anlamda sürdürecektir. Ben bu yeni durumun daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Yazarlık nispeten tarafsız bir görünüm arz ediyor. Benzeri biçimde mesela; Yargıda CHP tandanslı olmak, üniversitelerde CHP tandanslı olmak, yani tarafsız olması gereken kurumlarda CHP tandanslı olmak yerine, rektörler cübbeyi çıkarıp siyasete girsin. Şimdi kalemi bırakıp siyasete girmek gibi bir konum söz konusu... Oktay Ekşi bunu yapmış oldu. Bundan sonra daha net bir siyasetçi olarak kamuoyu önünde arzı endam edecektir diye düşünüyorum. Doğan Grubu genelde CHP politikalarının yanında yer alan bir tavır içinde olmuştur hep. Bu holding bünyesinde daha objektif ve eleştirel duruş sergileyen yazarlar da vardır tabi. Bunların haklarını da yemeyelim.
Star gazetesi yazarı eski MİT mensubu Mahir Kaynak
DOĞAL BİR DURUM
Ben daha ziyadesi ile TÜSİAD"ın yani merkez medya denilen grubun, CHP"yi desteklediğini düşünüyorum. Çünkü AK Parti"nin aslında arkasında başka bir sermaye grubu var. O bakımdan herhangi bir şekilde İstanbul sermayesi ile özdeşleşmiş. Bu bakımdan doğal karşılıyorum. Tabi Oktay Ekşi"nin de taraftarları ve onu okuyanlar, beğenenler vardır. Bunlar CHP"e giderler ve bu şekilde o partiye de kendisinin katkısı olur.
Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Nazlı Ilıcak
MESLEK HAYATI YARIM KALDI, O DA NE YAPSIN?
Meslek hayatı yarım kaldı, gazeteden ayrılmak zorunda bırakıldı. O da ne yapsın? Zaten CHP"ye yakın duran bir gazeteciydi. Siyasi fikirleri belli olan bir basın mensubu. Partide faydalı olacağını düşünüyorum. Benim sevdiğim bir arkadaşım Oktay Ekşi. Doğan grubundan iki ismin CHP"ye katılması istismara açık bir durum olsa da Nebil İlseven"de eskiden beri CHP"li olduğu bilinen bir kişi. Dolayısı ile ben onları Doğan grubunun CHP içerisindeki temsilcisi gibi görmüyorum ama bu durumu siyasi partiler ve CHP içerisindeki muhalefet istismar edebilir. Ancak, ister iş adamı olsun, ister işçi, ister zengin olsun ister fakir, isterse de gazeteci herkesin siyaset yapmaya hakkı var diye düşünüyorum.
www.on5yirmi5.com