İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haliç Köprüsü üzerinde meydana gelen trafik kazalarının "gizli buzlanma" nedeniyle olmadığını belirtirken, sürücüleri çiy ve kırağıya karşı uyardı.
Belediyeden yapılan açıklamada, bazı basın yayının kuruluşlarının haberlerinde Haliç Köprüsü üzerinde meydana gelen trafik kazalarının "gizli buzlanma" nedeniyle yaşandığı, AKOM ekiplerinin ise tuzlama çalışması yapmadığı iddialarının yer aldığı ifade edilerek, "Haberler araştırılmadan, eksik bilgi ile hazırlandığı anlaşılmıştır.
09 Ocak 2011 Pazar günü 04.00 ile 05.30 saatleri arasında Haliç Köprüsü ve civarında gizli buzlanma ya da don olayı meydana gelmemiştir. Haliç Köprüsü üzerinde bulunan Otomatik Yol Meteoroloji Gözlem Sensörü (OYMGS)'de ölçülen hava sıcaklığı en düşük 2.1 °C (saat:05.29), Asfalt Sıcaklığı ise en düşük 2.1 °C (saat: 05.15), Ortalama Asfalt Sıcaklığı bu saatler arasında 3.2 °C olarak ölçülmüştür.
Asfalt yüzeyi Islak olarak ölçülmüş, gökyüzü ise parçalı bulutlu olarak gerçekleşmiş herhangi bir yağış hadisesi meydana gelmemiştir" denildi.
İstanbul genelinde 25 farklı ve en kritik buzlanmanın olduğu noktalara yerleştirilmiş olan asfalt sensörlerinin (Buzlanma sensörleri) yollarda oluşması muhtemel buzlanma ve donu 3 saat öncesinden tespit ederek yol bakım ekiplerine mail ve cep telefonlarına SMS'le bildirdiğinin ifade edildiği açıklamada şöyle denildi;
"Sabah erken saatlerde asfalt sensörü yol yüzeyi durum kodu (status code): 5 yol yüzeyi Durum kodu: 5 (Islak) olarak ölçülmüştür. Ayrıca bu sensörler asfalt yüzeyinde bulunan tuz miktarını da ölçebilmektedir. Aşağıda da görüleceği üzere söz konusu saatler arasında asfalt yüzeyinde Tuz (Kimyasal Faktör) (Chemical Factor) bulunmaktadır."
DMİ Genel Müdürlüğü'nün bu tarihte ölçtüğü en düşük hava sıcaklıklarına da yer verilen açıklamada, kazarların olduğu bölgede herhangi bir buzlanma meydana gelmediği belirtildi. Açıklamada ayrıca sürücülerin çiy ve kırağıya karşı dikkatli olması istenirken, şu ifadelere yer verildi;
"Yüksek basınç sisteminin etkili olduğu kış mevsiminde hava sıcaklığı 5 derecenin altına düştüğü günlerde; gökyüzü açık ve yağış yok ise köprü ve viyadüklerde çiy ve kırağı oluşuyor. Çiy araç camlarında sanki yağmur yağmışçasına ıslaklığa, kırağı ise yine araç camlarına kar yağmışçasına beyaz örtüye neden olmaktadır.
Sürücülerimiz özellikle trafik yoğunluğunun olmadığı gece saatlerinde aşırı hızlı araç kullandıklarında, asfalt üzerine yapışmış toz, toprak ve diğer kirleticiler hafif ıslaklık veren çiy ve kırağı ile birleşince durma mesafesi uzamaktadır.
Bu duruma hazırlıksız yakalan dikkatsiz sürücüler buzlanmayla ilgisi olmamasına rağmen kazaya, hatta zincirleme trafik kazalarına sebebiyet vermektedirler. Gizli buzlanma olmasa bile bu nedenle yağışın olmadığı kış günlerinde özellikle gece ve sabah erken saatlerde aşırı hızlı araç kullanılmaması gerekmektedir."