Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bir ülkede demokrasinin gelişmesinde basının önemli rol oynadığını belirterek, ancak bu meslek ifa edilirken etik kuralların ihmal edilmemesi, objektif ve tarafsızlıktan ödün verilmemesi gerektiğini söyledi.
Şahin, Parlamento Muhabirleri Derneğini (PMD) ziyaret ederek, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı. Bir ülkede demokrasinin gelişmesinde basının çok önemli rolü olduğunu ifade eden Şahin, ''Demokrasinin gelişmesi için vatandaşın ülkede ve dünyada olup bitenlerden doğru ve anında haberdar olması gerekir. Vatandaşa bu haberi taşıyacak olan basın yayın kuruluşlarıdır. Basın, demokrasilerde haklı olarak dördüncü güç olarak nitelendirilmiştir. Ama bu meslek ifa edilirken hiçbir zaman etik kurallar ihmal edilmemeli, objektif ve tarafsızlıktan ödün verilmemeli'' dedi.
Gazetecilerin bir takım haklarının genişletilmesi ve basın özgürlüğünün daha da genişlemesini istediğini anlatan Şahin, ''Ben camianın bu taleplerini saygıyla karşıladığımı, olumlu yaklaştığımı ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.
Gazetecilerle sohbet eden Şahin, gazetecilerin sorunlarıyla ilgili soruları da yanıtladı. PMD Başkanı Göksel Bozkurt'un ''Gazetecilerin yıpranması yeni düzenlemeyle kaldırıldı. Bu konuda sizin desteğinizi istiyoruz' demesine, ''Ben destek veririm de şu anda oy hakkım yok biliyorsunuz'' dedi.
Bir gazetecinin ''Torba Yasa tasarısının görüşmeleri bitmedi, böyle bir şansınız hala var'' demesi üzerine Şahin, konuyla ilgili olarak milletvekillerinin öneri vermesi gerektiğini hatırlattı. ''Ben destek vereyim de benim desteğim bu önerinin komisyondan Genel Kurula inmesini sağlayacak mı?'' diye soran Şahin'e gazeteciler, ''güçlü bir desteğin etkili olacağını'' söyledi.
Gazetecilerin 10 ocak çalışan Gazeteciler Gününde böyle bir talebi ifade etmekte haklı olduklarını anlatan Şahin, başka sektörde çalışanların da aynı beklenti içinde olduğunu vurguladı.
-GİZLİLİK KURALINI İHLALDEN AÇILAN DAVA VE SORUŞTURMALAR-
Bozkurt'un, gazetecilerin çalışma koşullarının AB standartlarına yükseltilmesi gerektiğini belirterek, ''TCK'da basın özgürlüğüyle ilgili sınırlayıcı bazı maddeler var. O konuda da taleplerimiz oldu. Desteğinizi bekliyoruz. Bu konuda 2 binden fazla dava, 4 binden fazla soruşturma var. Pek çok gazeteci cezaevinde ya da cezaevi kapısında'' demesi üzerine Şahin, konuyu bildiğini ifade etti.
Adalet Bakanı olduğu dönemde konunun gündeme sıkça geldiğini, ancak konunun tartışmalı olduğunu vurgulan Şahin, şunları kaydetti:
''Gizlilik kuralı ihlal edilsin mi edilmesin mi? Bu çok tartışmalı bir konu... Hayır gizlilik kuralını basın mensupları ihlal edebilir diye düşünüyorsak, bunları TCK'dan kaldıralım. Bu konuyu yeniden ele almak, enine boyuna tartışmak gerekiyor ama bu konuda mümkün olduğu kadar da objektif olmak gerekiyor. Çünkü bir takım kişilerle ilgili isnat var, doğru da olmayabilir. Soruşturma sırasında bunun doğru olmadığı gerçeği de ortaya çıkabilir. Bu gerçek ortaya çıkmadan haber konusu yaparsanız, bu kişi veya kişiler kamuoyu önünde peşinen mahkum olmuş duruma düşerler. Vatandaşların hukukunu da korumak gerekir. Bazın özgürlüğünü korurken vatandaşların masumiyet karinesini korumaya da özen göstermek gerekir. Konu çok iyi tartışılmalı. Olaya tek taraflı değil, objektif bakmak lazım.''
Gizlilik kuralının ihlali nedeniyle çokça dava açılmış olması keyfiyetinin ilgili bakanlıkların da gündeminde bulunduğunu ifade eden Şahin, ''Sanıyorum konuyla ilgili bir değerlendirme yapılır. Belki yasal düzenleme ihtiyacıyla parlamento gündemine gelebilir'' dedi.