Kılıçdaroğlu Romanlara da sahip çıktı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-09-2011 (20:37)   Son Mesaj: 01-09-2011 (20:37)    Cevap: 0    Gösterim: 665  

    01-09-2011

    Kılıçdaroğlu Romanlara da sahip çıktı

    Kılıçdaroğlu Romanlara da sahip çıktı


    Kuşadası'nda üç gündür devam eden Türkiye Roman Platformu Çalıştayı sona erdi. Çalıştay'ın son gününe katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Romanların sorunlarını iyi bildiklerini belirtti.

    Kılıçdaroğlu, bir Roman derneği temsilcisinin, Meclis'te ayrımcılık içeren bir maddenin kaldırılması sırasında 4 CHP milletvekilinin karşı çıktığını ifade etmesi üzerine, Kılıçdaroğlu, milletvekilleriyle telefonla görüştüğünü söyledi. Bu konuda karşı oylarının söz konusu olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, TBMM'nin internet sitesinde tüm bilgilerin mevcut olduğuna işaret etti.
    Kuşadası'nda üç gündür devam eden Türkiye Roman Platformu Çalıştayı sona erdi. Çalıştayın son gününde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımı sırasında kürsüye çıkan bir Roman derneği yöneticisinin sözleri ortamı gerdi.

    Kılıçdaroğlu'ndan önce konuşma yapan Romen derneği üyelerinin, CHP'nin, 1934 yılında Meclis'ten geçen aleyhlerine olan yasa için oy kullanmalarını söylemesi, başta CHP'li Kemal Anadolu ve Kılıçdaroğlu'nun kurmaylarını hareketlendirdi. Kılıçdaroğlu, kürsüye gelir gelmez hemen yanıt vermek zorunda kaldı. Kılıçdaroğlu, ardından, Romanların oyunlarına eşlik ederek renkli görüntülerle ayrıldı.

    Türkiye Roman Platfomu Çalıştayı'na CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP genel başkan yardımcıları Gürsel Tekin, Alaattin Yüksel, Umut Oran ve Hurşit Güneş ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve çok sayıda milletvekilinin de katıldığı Türkiye Roman Platformu üst kurulu tarafından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na kırmızı yelek ve kasketten oluşan çeribaşı kıyafeti giydirildi.

    Toplantının açılışında Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, Aydın Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Erkasap ve Türkiye Roman Dernekleri adına Demir Duygun birer konuşma yaptı. Daha sonra romanlar tarafından plaketle ödüllendirilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada, Romanlarla görüşeceğini açıkladıktan sonra hükümetin Romanları çağırarak toplantı yaptığını, kendisinin ise Romanlar'ın ayağına gitmeyi tercih ettiğini ifade etti.

    Romanların sorunlarını bildiklerini anlatmak üzere geldiğini, geçmişte hangi iktidar olursa olsun Romanlara karşı yanlış, eksik yapılmışsa bunu gidermenin kendilerinin görevi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Romanların öncelikle yerleşim, eğitim ve sosyal güvence sorununu çözeceklerini belirterek, "Yerleşim konusunda İstanbul'da yapılmak istenen insana değil ranta hizmet etmektir." dedi. Romanlara imkanların, bulundukları yerde sunulması gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

    "Şehir dışına sürülerek rantı yüksek yerleri yandaşlara yarandırma gibi bir anlayış bulunmaktadır. Parti olarak etnik kimliği siyasetin odağı yapmadık ve yapmayacağız. Hiçbirinizin doğru dürüst sosyal güvenliği yok niye yok? Kim çözecek? Sosyal güvenlik sorununuz, makarna ekmek dağıtarak mı çözülecek. Biz çözeceğiz. Aile sigortasını getireceğiz. Geliri olmayan, asgari ücret altında geliri olan tüm ailelerde, evin kadınına sosyal güvenlik bağlamında asgari ücret kadar para ödeyeceğiz. Çocuklarının tüm eğitim masraflarını sosyal devlet karşılayacak. Mustafa Kemal'in güzel bir sözü vardır; 'Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir'. Roman kardeşlerimiz kimsesiz kaldılar. Kimsesizlerin kimsesine tanım yapmak istiyorsanız, biziz. Biz, size sahip çıkacağız."

    CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir Roman derneği temsilcisinin Meclis'te ayrımcılık içeren bir maddenin kaldırılması sırasında 4 CHP milletvekilinin karşı çıktığını ileri sürmesi üzerine milletvekilleriyle telefonla görüştüğünü, bu konuda karşı oylarının söz konusu olmadığını, TBMM'nin internet sitesinde tüm bilgilerin mevcut olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

    ''Tek parti iktidarı olduğu döneme gelince. O yasanın şu veya bu gerekçeyle çıkış nedenleri olabilir. Bilmiyorum ama bu yasanın değiştirilmesi için ilk kanun teklifini Enis Tütüncü vermiştir, o da partimizin milletvekili. Biz sizin sorunlarınızı biliyoruz, 'gidelim açılım, yapalım, arkası fiyasko olsun' yok bizde. Bizim kitabımızda yok. Söz verdik mi tutarız, söz verdik mi adam gibi arkasında dururuz. Yerleşme sorununun çağdaş mahalleler yaratarak, Romanların kendi kültürünü icra edebileceği ortam oluşturarak çözülebilir.'

    Roman kültürünün Türkiye'nin kültürü olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: 'Romanların müzik kulağı çok iyi. İki yaşındaki çocuk dahi keman çalabiliyor. Bu çocukların eğitilmesi gerekiyor. Romanların eğitim konusu ihmal ediliyor. Bunun için özür dilemek gerekiyorsa bu toplumda herkesin sizden özür dilemesi lazım.''

    CHP genel başkanı, kendisine neden Kürt, Roman, Çerkez kelimelerini kullanmadığı için eleştiri yöneltildiğini belirterek, şöyle devam etti: ''Biz insanız arkadaşlar. Herkesin kendi etnik kimliği şerefidir. İster Roman olalım ister Kürt olalım, Çerkez, Gürcü olalım. Biz, beraber bu güzel coğrafyada yaşıyoruz. Cennet vatanımız, bayrağımız, İstiklal Marşımız var. Kurtuluş Savaşı'nı beraber verdik, ayrılık gayrılık mı var? Bizim toplumumuzun çok temel bir özelliği var. Biz hemen bölünürüz, ayrışırız. Romanların 137 derneği var. Ne kadar bölünürseniz, o kadar parçalanırsınız, sizi birileri yönetir. Bölünmeyin, güç birliği yapın. Güç birliği yaparsanız sesiniz gür çıkar. Siyasetçiler sizin sözlerinize kulak asarlar.''




    Kılıçdaroğlu Romanlara da sahip çıktı Yorumları