Alanya'nın il olacağı haberlerine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan açıklama geldi. Arınç siyasi iradenin il sayını artırmayı düşünmediğini belirtti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, siyasi iradenin il sayısını artırmayı düşünmediğini, eğer siyasi irade il sayısını artırmayı gündeme alır ve il sayısı 100'e çıkarılırsa, yeni illerden birinin mutlaka Alanya olacağını bildirdi.
Devlet Bakanı Arınç, Alanya'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç, bir gazetecinin Alanya'nın il yapılması konusundaki sözleri üzerine, Alanya'nın ekonomisi, nüfusu ve tüm özellikleriyle il olmayı hak ettiğini ancak il olmanın Alanya'ya tabela değişikliğinden başka yeni bir şey getirmeyeceğini söyledi.
Alanya'da Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi kurulması konusunda hazırlanan kanun tasarısının TBMM'ye sunulduğunu bildiren Arınç, bu yasanın mart ayından önce çıkabileceğini kaydetti.
Hamdullah Emin Paşa Üniversitesinin açılmasıyla ilk kez bir ilçede üniversite kurulmuş olacağına işaret eden Arınç, ''Benim görebildiğim, Alanya'nın hiç bir sıkıntısı yok. AK Parti'yi yıpratmak için muhalefetin bulabildiği günlük tartışmalar var. Alanya'nın meselelerinin hepsinin sahibiyiz. Hükümetimiz güçlüdür, Alanya'ya yapılacak hizmetler konusunda kararlılığımız vardır ve bu hizmetleri adım adım gerçekleştiriyoruz ama bir kaç konuda insanlar bir şeyler söyleyip eleştiri yapmayı muhalefet zannediyorlar. Türkiye'nin hiç bir ilçesinde üniversite yok; Alanya bir ilki başardı. Hamdullah Emin Paşa Üniversitesinin Alanya'da kurulmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kanun tasarısını Meclis'e gönderdi'' diye konuştu.
-ALANYA'NIN İL OLMASI-
Alanyalı gazetecilerin, ilçeye her gelişinde Alanya'nın il olması meselesiyle ilgisi soru yönelttiklerine de dikkati çeken Arınç, şöyle konuştu:
''İl olmayı bekleyen 10'dan fazla ilçe var, İskenderun'dan Nazilli'sine kadar... Hatta bunu bir kan davasına dönüştürme meyline giren ilçeler var. Hatta 'o olacak ben niye olmuyorum' diye yol kesmeler olmuş. Şu anda il sayımız 81'dir. İl olmayı bekleyen ilçeler içerisinde bütün hazırlıklarını, imkanlarını, kapasitesini hazırlamış olan Alanya, en ön sıralarda yer almaktadır ama siyasi irade, öncelikle il sayısını artırma konusunda karar vermelidir. Türkiye'de il sayısı 100 olacaksa Alanya il olacaktır ama siyasi irade il sayısını artırmayı düşünmüyor.''
-RADYO VE TELEVİZYONLARDA SİYASİ REKLAM YAPILMASI-
Devlet Bakan Arınç, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın 45 maddesinin TBMM Genel Kurulunda kabul edildiğini, kalan 12-13 maddesinin görüşmelerinin de gelecek hafta tamamlanarak kanunun çıkarılacağını bildirdi. Yasada, yerel ve ulusal televizyonların desteklenmesi konusunda önemli düzenlemeler bulunduğuna işaret eden Arınç, RTÜK'ün reklam payının yüzde 5'ten 3'e düşürüldüğünü, yerel televizyonlardan eğitime katkı payının 31 Aralıktan itibaren alınmadığını bildirdi.
Yeni kanunla radyo ve televizyonlarda daha çok reklam yapılması konusunda getirilen düzenlemeler hakkında bilgi veren Arınç, ''Özellikle seçimler, medyamız için hasat mevsimidir; size bol hasatlar diliyorum. Sokaklarda siyasi reklamlar yapılmaya devam edecek ama bunun en kolayı, en temizi, televizyon ekranlarında hazırlanacak programların verilmesi suretiyle televizyon ve radyolarımız çok daha iyi bir gelire kavuşmuş olacaklar. Türkiye'de ekonominin iyi olması lazım, ekonomi iyi olursa, firmalar reklam yapma ihtiyacı duyacaklar. Özellikle reçeteye tabi olmadan satılabilecek ilaçların ve tıbbi tedavilerin belli ölçüler içerisinde reklamına izin veren bir düzenleme yaptık. Mahsurları da olabilir ama bu reklamın yapılması televizyon yayıncılığı açısından büyük destek olacağını düşünüyorum'' diye konuştu.
-İNTERNET HABER SİTELERİYLE İLGİLİ DÜZENLEME-
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, bir gazetecinin internet haber siteleriyle ilgili sorusu üzerine de bir yıldır yasal düzenleme çalışması içinde olduklarını ifade etti. Bu konuda Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya'nın yaptığı çalışmaların sonuca ulaştığını anlatan Arınç, şöyle devam etti:
''İnternet çok geniş bir alan. Herkesin habere çok süratli ulaştığı, makale yazabildiği, reklam alabildiği, çok büyük bir alan oldu. Bir gazete 100 bin satıyor ama bir internet portalında haberler belki bir kaç 100 bin kişi tarafından okunabiliyor. Burada Basın Kanunu ile ilişkilendirmemiz gerekiyordu. Basın Kanunu'nun içerisine internet haber portallarını da koymak suretiyle yani onları da bir basın kartı sahibi, bir basın mensubu olarak kabul etmek üzere çalışmamızı tamamladık. Basın Kanunu'nun 5-6 maddesinde değişiklik yapacağız. RTÜK yasasının çıkmasını takiben gündeme gelebileceğini düşünüyorum.
Tabi paylaşım siteleriyle ilgili düzenleme yapmamız mümkün değil ama daha çok internet haber siteleriyle ilgili, onları muhatap alarak, onları bir yasal zemine oturtmak üzere bir çalışmamız var.''
-GAZİPAŞA HAVAALANI'NIN DURUMU-
Bülent Arınç, başka bir soru üzerine, Gazipaşa Havaalanı konusunun önemine değinerek, hükümetin Gazipaşa Havaalanı konusundaki kararlılığının altını çizdi. Arınç, ''(Bu iş burada olacak) diye Hükümet karar verdi. Ulaştırma Bakanlığımız bir taraftan, onun birimleri bir taraftan... Sayın Başbakanımızın talimatları var. Ben bunun şahidiyim'' dedi.
Gazipaşa Havaalanı'nın hava trafiğine açılması konusunda bütün çalışmaların yapıldığını, pistin uzatıldığını, çevre yollarının yapıldığını, havaalanına uçak da indiğini anlatan Arınç, şöyle konuştu:
''Ancak bugünkü mevcut şartlar sadece Gazipaşa Havaalanıyla sınırlı şartlar değildir. Bir yere uçuş yapılabilmesi için, belli kriterlere ihtiyaç vardır. Bu kriterleri hazırlayıp uluslararası hava trafiğine açmanız lazım. Bunların hepsi kademe kademe yapıldı ve şu anda 3C kategorisinde Gazipaşa Havaalanı'na uçuş yapılabileceğini bütün dünya akredite etti. Bu 3C tipindeki uçuşlar belli uçak tipleriyle yapılır. Şimdi Alanya'da birkaç siyasetçi 'işte şuraya şu kadar büyük gövdeli uçaklar insin' diyor. Bunu hepimiz istiyoruz. Yani Gazipaşa Havaalanı'nın İstanbul, New York'taki havaalanı gibi çok geniş, bütün imkanlara sahip, en iyi derece bütün uçakların kalkış yapacağı bir havaalanı olarak ilan edilmesi hepimizi memnun eder.
Bugünkü şartlar altında esasen çok kısa mesafeler için düşünülmüş bir havaalanı. Bu temeli atanlar da bu işi çok iyi biliyorlardı. Temelin üzerine bir şey yapmayanlar da bu işi çok iyi biliyorlardı. Yani biz buraya 330 kişilik uçakların inemeyeceğini söylediğimiz zaman o işte en çok goygoyculuk yapanlar da bu işi çok iyi biliyorlardı. Dolayısıyla 3C kategorisinde uluslararası trafiğe açılmıştır. Nitekim bütün belgeler bunu gösteriyor. Bütün mesele acaba daha büyük gövdeli uçakların da inebileceği şekilde bunu 4C kategorisine çıkarmak mümkün olabilir mi? Bu temenniyle olacak bir şey değil. Bu imkanları hazırladığımız zaman bunu da ilan edeceğiz ama 'bu havaalanı hiç çalışmayacak, hiç uçak inmeyecek' demek olmaz.''
Devlet Bakan Arınç, Anadolu Jet'in Gazipaşa Havaalanı'ndan uluslararası seferler yapması için çalışma yapıldığını da belirterek, ''Türkiye içerisinde Anadolu Jet, Alanya'ya uçmaya başlarsa ve Alanya'dan direkt kalkışlarla Avrupa'ya bağlantı kurarsa, sanıyorum hepimizin istediği gerçekleşmiş olacak'' diye konuştu.
Gazipaşa'daki yerel siyasetçilerin bu konuda kafaları karıştıran sözlerine itibar edilmemesini isteyen Arınç, bu konuyu kendisinin de yakından takip ettiğini vurguladı.