1979 ile 1985 model arası araçları, devlet, kilosuna 80 kuruş ile 1,1 lira ödeyerek hurdaya alıyor. Araçların borçları da siliniyor. Araç sahipleri uygulamaya yoğun ilgi gösterirken yapılan bir hile bu kadar da olmaz dedirtti.
Hasan Bozkurt'un haberi
1979 ile 1985 model arası araçları, devlet, kilosuna 80 kuruş ile 1,1 lira ödeyerek hurdaya alıyor. Bu araçların Maliye'ye olan borçları da siliniyor. MKE Kırıkkale Hurda Müdürü Rıza Ataseven, ağırlığı artsın diye hurda aracına taş koyanların dahi olduğunu söyledi. Eski araç sahipleri uygulamaya yoğun ilgi gösteriyor.
Çevre kirliliğini önlemek ve eski araçların trafikten çekilmesini sağlamak amacıyla kamyonlar için çıkarılan hurda indirimi alım merkezlerini hareketlendirdi. 2010 yılı ortasında çıkarılan kanun gereği, karayollarındaki eski model araçlar, vergi borcu silinip üstüne para vererek hurda müdürlüklerinde toplanıyor. Ortalama 5 bin 500 lira eden hurda araçların teslimatında ağır gelmesi için araca taş ya da eski lastik koyanlara da rastlanıyor.
Makine Kimya Endüstrisi Kırıkkale Hurda Müdürü Rıza Ataseven, 1979 modelden 1985 modele kadar olan araçları hurdaya aldıklarını, modeli tutmayan araçların da geri götürülmeyip kendilerine bırakıldığını söyledi. Kırıkkale'de günde 35 otobüs, kamyon ve tanker teslim alınıyor. Hurdaya ayrılmış araçların ağırlığına göre sahibine para ödeniyor. Bazı kimseler bu durumdan faydalanmak istiyor ama araç kantara girerken fazla ağırlıkları alındığı için pek başarılı olamıyor. Tesis Müdürü Rıza Ataseven, "Bazen, ağırlığı fazla gelsin diye hileye başvurduğunu görüyoruz. Taş koyanlar, hurda lastik koyanlar var. Ama kapı kontrol onları indirtiyor. Böyle araçları kabul etmiyoruz." dedi.
Kırıkkale, İzmit ve İzmir'deki hurda alım merkezlerine 1985 modelden eski kamyon, otobüs ve tankerler kabul ediliyor. Kırıkkale Hurda Müdürlüğü, araç teslimatının en hareketli mekanlarından. Müdürlüğe giren araçlar önce evrak kontrolünden geçiriliyor. Daha sonra aracın ağırlığı için kantara çıkıyor. Buradaki kilosuna göre ücret ödendikten sonra kesim alanına götürülüp, motor ve şanzımanı arabalardan ayrılıyor. Arkasından kesilen kamyon, otobüs ve tanker parçaları 600 tonluk pres makinesinde sıkıştırılıyor. Preslenen parçalar demir çelik fabrikalarında inşaat demiri, köşebent olmak üzere kamyonlara yükleniyor. Sahipleri ise kilo başına 80 kuruş-1 lira 10 kuruş arasında ücret alıyor.
Yıllarca ekmek tekneleri olan arabaları preslenmeye gönderen sahipleri, canlı bir varlıkmışçasına arkasından el sallamayı ihmal etmiyor. Eski Yeşilçam filmlerinde görülebilen eski otobüsler hurda alanında parçalanmayı bekliyor. Eski model araçlar artık bundan sonra sadece Yeşilçam filmlerinde görülebilecek. Bir zamanların efsanesi 302 model otobüsler hurda merkezinde 'son rolünü' gözlerden uzak oynuyor. 1972 model, 8 tonluk servis otobüsünü hurdaya teslim eden şoför Kerim Kara, aracın preslenmeye gidişini hüzünlü bir film sahnesi gibi izledi. Hasan Demirkol da yıllarca su taşıdığı ekmek teknesi 1974 model tankerin arkasından, bir dostuyla vedalaşır gibi el salladı. Demirkol, hurdaya verdiği aracı için, "Güle güle gitsin. Bana ekmek teknesi oldu. Giderken de kazandırdı. Devlet borçları sildi, üste de para verdi." dedi.
HURDA ARACI 17.500 LİRAYA GELDİ
Osmaniye'den 25 yıllık kamyonunu teslim eden Hasan Çarpanalı Irak'a nakliye işi yapyor. Yaş sınırlamasından dolayı bu emektar aracıyla sınırdan geçişine izin verilmediği için Kırıkkale'ye gelmiş. Çarpanalı mutlu olduğunu söylüyor. Birincisi artık iyice yaşlanan aracının bakımının gün geçtikçe zorlaşması. "Hurda araç alımı çok iyi oldu. Devlet bunu ıskartaya çıkarmasaydı ben onla daha iş yapacaktım. Freni tutmazdı bilmem ne olurdu. Çok güzel oldu." diyor. İkinci sebep ise vergi borcu. Maliye'ye 11 bin lira vergi borcu bulunduğunu belirten Çarpanalı, aracın hurdası karşılığı Makine Kimya'dan 6 bin 500 lira alacağını belirterek, "Devlete borçluyken alacaklı çıktım. 11 bin lira Maliye'ye borcum silindi. Arabam 17.500 liraya geldi. Biz ne borcu ödeyebilirdik ne bu arabayla iş yapabilirdik. Hükümetin uygulaması bize nimet oldu." diye konuştu.
ARACINI GETİRECEKLERE UYARILAR
Hurda araç teslimi yapacaklara MKE Kırıkkale Hurda Müdürü Rıza Ataseven şu uyarılarda bulundu: "Ruhsatın üzerine hurdaya ayrılmıştır kaşesi vurmaları gerekiyor. Hurdaya ayırmadan geliyorlar. Ek 3 belgesini trafik tescilden getirmesi gerekiyor. IBAN numarası alması gerekiyor. Banka hesap numarası yeterli olmuyor. Bankamatik kartı kesinlikle olmuyor. Belgelerin aslı gerekiyor. Fotokopiyle vekalet verenler oluyor, bunları da kabul etmiyoruz. Buraya gelip mağdur oluyorlar."