Yunanistan'ın Türkiye sınırına tel çekme planı, Beyoğlu'nda bir grup tarafından protesto edildi.
Galatasaray Lisesi önünde toplanan Göçmen Dayanışma Ağı üyeleri, buraya, yanlarında getirdikleri tel örgüyü çekti. Tel örgünün arkasında grup adına açıklama yapan İlhami Nisvan, ülkelerin sınır boylarına örülen tel örgülerin göçe engel olmadığını, aksine yasa dışı yollarla başka bir ülkeye geçenlerin sayısını artırdığını söyledi.
Nisvan, herkesin koşulsuz serbest dolaşım hakkına ve istediği yerde yaşama özgürlüğüne sahip olduğunu ifade ederek, kimsenin bu hakları kullandığı için hapsedilemeyeceğini, aşağılanamayacağını ve dışlanamayacağını kaydetti.
Örülen duvarların ve sınırlara yerleştirilen özel timlerin, göçmenleri, haklarını kullanmaktan mahrum edemeyeceğini belirten Nisvan, ''Meriç'in bu yakasındakiler, serbest dolaşım hakkına ve istediğimiz yerde yaşama özgürlüğümüze getirilmeye çalışılan her türlü yasal kısıtlamaya, sınıra, duvara, tel örgüye ve sınır kontrolüne karşı çıktık ve çıkacağız'' diye konuştu.
-HAVA-İŞ'İN PROTESTOSU-
Hava-İş Sendikası üyesi bir grup, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda çalışan 351 sendika üyesinin işine son verildiği gerekçesiyle protesto gösterisi düzenledi.
Sendika üyeleri, ''İş, ekmek yoksa barış da yok'' ve ''İşçi kıyımına son'' yazılı dövizlerle Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.
Burada bir açıklama yapan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, mücadelelerinin, arkadaşları tekrar işe alınıncaya kadar süreceğini söyledi.
Ayçin, ''351 sendika üyesi tekrar işe alınmazsa İstanbul Sabiha Gökçen'deki hizmeti tamamen durduracağız. 'Yetmez ama evet' diyenler, işten atılan insanları gördükçe vicdanınız sızlamıyor mu, bu mu sizin demokrasi anlayışınız?'' diye konuştu.
Bu arada, Hava-İş'in protesto eylemine destek veren PTT'nin taşeron işçileri de Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.
Burada grup adına açıklama yapan Celal Ünlütürk, işten atılan PTT taşeron işçilerinin sayısının 178'e ulaştığını ifade ederek, ''İşten atıldığımız için evimizin yolunu tutmayacağız. İşimizi geri alana kadar iş yerlerimizin önünden ayrılmayacağız'' dedi.
-DİĞER EYLEMLER-
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi bir grup da Galatasaray Lisesi önünde toplanarak, yeni yılda çift dilli yaşam talebinde bulundu.
Grup adına açıklama yapan ESP İstanbul İl Başkanı Hülya Gerçek, Güneydoğu'daki halkın Kürtçe konuştuğunu ve insanların Kürtçe öğrenmesi için imza kampanyaları başlatıldığını söyledi.
Grup, açıklamanın ardından temsili bir sınıf kurarak Kürtçe dersi verdi.
Taksim Meydanı'nda toplanan ''NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik'' üyesi bir grup ise sloganlar eşliğinde Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüdü.
BDP üyesi bir grup da Galatasaray Lisesi önünde toplanarak, KCK operasyonlarını protesto etti. Gruptakiler, yapılan açıklamanın ardından soruşturma kapsamında tutuklu bulunanlara postaneden kart yolladı.