STM Genel Müdürü Recep Barut milli dizayn olarak yaptıkları savaş gemisinin ardından savaş uçakları, helikopter, askeri araçlar yapacağız." dedi.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) Genel Müdürü Recep Barut, MİLGEM projesi kapsamında milli dizayn olarak yaptıkları geminin Marmara Denizi'nde seyir denemeleri yaptığını belirterek; "Bu gemi 'askeri gemi yapamayız' tezini çürütüyor. Bundan sonra savaş uçakları, helikopter, askeri araçlar yapacağız." dedi.
MÜSİAD Sektör Kurulları tarafından düzenlenen 'Savunma Sanayi'nde Makine Sektörünün Önemi' konulu Türkiye İstişare Toplantısı Sakarya'nın Akyazı ilçesindeki Kuzuluk Termal Otel'de gerçekleştirildi.
Panele katılan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, imalat sektörünün ülke adına ne kadar önemli olduğunu anlamayanların bulunduğunu ifade etti Makineye her sektörün ihtiyacı olduğunu anlatan Vardan şöyle konuştu: "Tarıma girseniz makineye ihtiyaç var, inşaata girseniz makineye ihtiyaç var, savunma sanayinde makineye ihtiyaç var. Kısacası her tarafta bu ihtiyacı hissediyoruz. Yapmamız gereken birçok iş var. Türkiye'nin ihracatında makine önemli bir yere sahip. Yaklaşık 10 milyar dolar ihracatımız var. İthalatımız 22 milyar dolar civarında. Enerjiden gelen dış ticaret açığını pompalayan açığın yanı sıra ikinci konu burası. Makine sermaye yatırımları gibi geldiği için o bizi rahatlatıyor. Bundan daha iyisini de yapabiliriz. Biz teknolojinin neresindeyiz? Bunu düşünmemiz lazım. Savunma sanayine harcanan paraları gördüğümüzde biz neden daha önce bu işe girmemişiz diye hayıflanmamak elde değil ama zararın neresinden dönülürse kardır."
İHRACATIN YÜZDE 60'I AB VE AMERİKA'YA
Hidromode Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede de son yıllarda artış gösteren makine sanayilerinde faaliyette bulunan firmaların çoğunun KOBİ şeklinde olduğunu vurguladı. Türkiye'nin ucuz iş gücü ve gelişmiş mühendislik becerilerinin uluslararası pazarlarda rekabet şanslarını arttırdığını belirten Büyükdede, "Ülkemizde her türlü parça ve aksam yüksek kalitede ve rekabet şartları içinde üretiliyor. Ülkemizdeki firmaların teknolojik birikimleri uluslararası piyasalarda rekabet gücünü arttıran en önemli unsurlardan biri. İhracatımızın yaklaşık yüzde 60'ı teknolojik açıdan lider sayılan AB ve Amerika'ya gerçekleştiriliyor." ifadesini kullandı.
En fazla makine ihracatının klimalar, soğutucu ve dondurucular, motorlar, yıkama ve kurutma makineleri gibi mal gruplarında gerçekleştiğini kaydeden Büyükdede, ihracat gerçekleştirdikleri ülkeler arasında ilk sırada Almanya, ikinci sırada İran ve üçüncü sırada Amerika'nın bulunduğunu dile getirdi. Büyükdere, "Makine teknolojimizi artırdığımız sürece ihracatımız da artacaktır" dedi.
"SIRADA SAVAŞ UÇAKLARI VE HELİKOPTER VAR-"
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Recep Barut da Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen projelerde danışmanlık yaptıklarını söyledi. Son dört yılda savaş gemisi sanayisinde yol açmaya, yenilikler getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Barut; MİLGEM projesi kapsamında milli dizayn olarak yaptıkları geminin Marmara Denizi'nde seyir denemeleri yaptığına dikkat çekti. Barut, şunları söyledi:
"5-6 ay devam edecek bu denemeler. Yaptığımız bu gemi 'askeri gemi yapamayız' tezini artık çürütüyor. Öte yandan paraşütçülerimiz için rüzgâr üreten bir makine sistemiyle, onlar için deneme yeri yaptık. Bundan sonra da savaş uçakları, helikopter, askeri araçlar yapacağız. Daha önceleri hep, 'batı ülkeleri bizden çok ileride, onlara zor yetişiriz' düşüncesindeydik. Bu düşünce o kadar yer etmişti ki gerçek zannediyorduk. Hâlbuki akıl aynı akıl, mühendislerimizi şimdi çok güzel işler yapıyor ve projeler gerçekleştiriyor. Hiçbir şey zor değil, yeter ki imkânlar oluşturulsun."
Türkiye'nin savunma sanayisinde yurt dışına bağımlılığıyla ilgili verilerin Savunma Sanayi Müsteşarlığınca hassas olarak takip edildiğini kaydeden Barut, savunma sanayisinde yüzde 50 oranında yerli üretim hedefinin sağlandığını ifade etti.