MHP Parti Okulu'nun eğitim faaliyetleri kapsamında ''Türk Kültür Hayatında Alevilik'' konulu panel Parti Genel Merkezi'nde düzenlendi.
Prof. Dr. Dursun Yıldırım'ın yönettiği panelde, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Yakıcı, Alevi dedesi Ali Rıza Uğurlu, Sosyolog Mustafa Cemil Kılıç ve Araştırmacı-Yazar Dursun Gümüşoğlu birer sunum yaptı.
Dursun Gümüşoğlu, sunumunda Türklerde Ehlibeyt sevgisinin her zaman yer aldığını, ancak son dönemlerde Aleviliğe farklı anlamlar yüklenmeye çalışıldığını belirterek, ilahiyat fakültesi öğretim elemanlarının bile Alevilik konusunda yeteri kadar bilgiye sahip olmadığını savundu.
Osmanlı'nın ilk dönemlerinde Bektaşiliğin protokolde yer aldığını, 1400'lü yıllara kadar Sünni-Alevi ayrımının yapılmadığını anlatan Gümüşoğlu, Çaldıran Savaşı'nın ardından ayrımların başladığını, bu savaşın ilişkilerde kırılma noktası yarattığını söyledi.
Sosyolog Mustafa Cemil Kılıç da ''Deyiş ve Nefeslerdeki Türklük Vurgusu'' başlıklı sunumunda Aleviliğin, Türk gelenek ve inançlarının İslam ile sentezinden oluşan bir kültür olduğunu ifade eden Kılıç, ''Alevilik, İslam'ın Türkçe konuşmasıdır'' dedi.
Alevi dedesi Ali Rıza Uğurlu da Aleviliğin Türk tarihi içerisinde sürecini anlattı.