Çankaya Sofrası'na katılan öğrencilerin Gül'e bomba gibi teklifleri oldu. Parasız eğitim ve YÖK gibi konulara değinmeyen öğrenciler TBMM çatısı altında bir gençlik meclisi istedi. Gül'ün talepleri tek tek not aldı...
Öğrencilerin, önceki gün bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den ilginç bir talepte bulundukları ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre öğrenciler Gül'den, öğrencilerin seslerini daha fazla duyurabilmeleri için Meclis çatısı altında 'Gençlik Meclisi' adıyla birim oluşturulmasını istediler. Gül, bu ilginç talebi not aldı ve ilgili yerlere ileteceğini bildirdi.
KIYAFETE KARIŞMAYIN
Öğrencilerin talepleri şöyle:
1 Üniversiteler ile sanayi işbirlikleri oluşturulmalı ve bu çerçevede öğrencilere sadece teorik bilgi verilmesinin önüne geçilmelidir.
2 Üniversitelere verilen öğrenci kontenjanları çok fazla. Derslikler yetersiz kalıyor. Eğitim kalitesi düşüyor. Tedbir alınmalı.
3 Üniversite öğrencilerinin ciddi anlamda barınma (yurt) ve beslenme (yemek), harç, sorunları var. (Özellikle de devlet üniversitelerinde). 8-10 kişilik odalarda kalınıyor ve ciddi altyapı sorunları var. Bu konular çözüme kavuşturulmalı ki bazı marjinal grupların bu konuları istismar etmelerinin önüne geçilebilsin.
4 Ankara'daki birçok üniversitenin ulaşım sorunu var. Özellikle de Eskişehir yolu üzerindeki metro hattının tamamlanması üniversiteye ulaşımı kolaylaştıracaktır. Diğer üniversitelere ise Büyükşehir Belediyesi otobüs seferleri saatlerini arttırabilir.
5 Öğrenci konseylerinin verimli ve etkili çalışabilmesi için yer, bütçe gibi problemleri çözülmeli.
6 Öğrencilerle iletişim kanalları açık tutulmalı. Rektörlük, YÖK ve ilgili bakanlık temsilcileri ile öğrenciler arasında sağlıklı bir diyalog olması durumunda son günlerde ortaya çıkan öğrenci olayları daha az olabilir.
7 Polis öğrencilere daha yumuşak, duyarlı ve anlayışlı davranabilir. Bu durumda öğrencilerin tepkisi daha alt düzeyde olacaktır.
8 Öğrencilere, ne çeşit olursa olsun, kıyafet konusunda kısıtlama getirilmemelidir.
9 Daha bilinçli, planlı, programlı ve vizyoner gençlik politikaları oluşturulmalı.
10 Üniversitelerde engelli öğrencilere yönelik altyapı sorunları giderilmeli.
11 Yaz dönemlerinde başarılı öğrenciler devlet bursuyla dil kursu için yabancı ülkelere gönderilebilmeli.
12 TBMM çatısı altında öğrencilerin seslerini duyurabilecekleri bir gençlik meclisi oluşturulmalı.
Akşam