Papandreu'dan 'sürprizli' açıklama   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-07-2011 (23:36)   Son Mesaj: 01-07-2011 (23:36)    Cevap: 0    Gösterim: 619  

    01-07-2011

    Papandreu'dan 'sürprizli' açıklama

    Papandreu'dan 'sürprizli' açıklama


    Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, geçmişin sorunlarını büyük bir içtenlikle konuşabileceklerini, bazen bu durumun sürprizler de oluşturabileceğini söyledi.

    Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Erzurum'da düzenledikleri ortak basın toplantısında, kendilerine gösterilen konukseverliğin çok etkileyici olduğunu belirterek, şahsı ve Yunan heyeti adına teşekkür etti.
    Konuşmasında sık sık Başbakan Erdoğan'a hitap eden Papandreu, "Benim için bugün Erzurum şehrinde seninle birlikte dolaşmak, bu şehri yakından tanımak, insanlarını yakından görmek, onların sıcaklığını hissetmek gerçekten çok güzeldi. Bir kere daha gözlemledim ki; bu insanlar sadece seni kucaklamıyorlar, Türkiye ile Yunanistan'ın yakınlaşmasını da kucaklıyorlar. Bu, her iki halk için de son derece iyimser bir mesaj içermekte" diye konuştu.

    Türk-Yunan ilişkilerindeki havanın gerçekten olumlu, ılımlı ve sıcak olduğunu, bunu bugün gerçekleştirdikleri görüşmelerde bir kez daha gördüğünü ifade eden Papandreu, "Çünkü biliyorum ki; ikimiz de Yunanistan ve Türkiye arasında farklı bir ilişkinin tesis edilmesi için çaba harcamaktayız" dedi.

    Artık geçmişin sorunlarını geride bırakmanın zamanı geldiğini dile getiren Papandreu, bu yönde önemli ve ciddi adımlar attıklarını belirterek, buna Mayıs ayında düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısı ve aynı ziyaret çerçevesinde imzalanan anlaşmaları örnek gösterdi.

    Patrikhane ve diğer konularda önemli ve olumlu adımlar atıldığını belirten Papandreu, bu gelişmelerin iki ülke açısında da son derece önemli olduğunu söyledi.

    Papandreu, şöyle konuştu:

    "İnanıyorum ki; halklarımız arasında oluşturduğumuz güven aslında bizim samimiyetimize dayanmakta. Biz geçmişin sorunlarını belki unutmayabiliriz ama geçmişe bağlı kalmanın da bir faydası yok. Geçmişin sorunlarını büyük bir içtenlikle konuşabiliriz ve bazen bu durum bir sürpriz de oluşturabilir ama biliyoruz ki, biz ikimiz de ilişkilerimizde yeni bir dönem başlatma konusunda güçlü bir iradeye sahibiz.

    Senin de belirttiğin gibi sevgili dostum Tayyip, artık halklar arasında farklı terminolojiler, farklı bakış açıları, farklı hassasiyetler var. Bu durum bizlere iki Başbakan olarak, daha sistemli şekilde ileri doğru yönelmemiz konusunda daha büyük bir sorumluluk yüklemekte ve bu ilerleme tabii ki, her iki ülkenin de yararına olacaktır. Senin de belirttiğin gibi, belki de terminolojilerin de değiştirilmesi gerekir. Yakınlaşmanın artık ortaklık olarak adlandırılması gerektiğini söyledin. Ben de inanıyorum ki; bizim bu hedeflerimiz bizlere, hükümetlerimize bu doğrultuda ideallerimiz için gereken gücü sağlayacaktır."

    Papandreu, iki ülke ilişkilerini barış ve işbirliği temelinde daha da geliştirebileceklerini belirtti.

    -KIBRISLI TÜRKLERE MESAJ-

    Başbakan Erdoğan'ın Kıbrıslı Rumlara verdiği mesajı anımsatan Papandreu, "Ben de Kıbrıslı Türklere şu mesajı vermek istiyorum. Biz Kıbrıs'taki iki halkın birlikte barış ve huzur içinde yaşamasını istiyoruz gerçekten, adil ve kalıcı bir çözüm çerçevesinde" ifadelerini kullandı.

    Kıbrıs'ın AB üyelik süreci çerçevesinde Kıbrıslı Türklerle defalarca konuştuğunu dile getiren Papandreu, Kıbrıslı Türklerin de bu hedef içinde yer almak istediklerini bildiğini ifade etti.

    Papandreu, "Bizler iki ülke olarak, Kıbrıs sorununun çözümü için yeni girişimlerde bulunacağız. Tarafları bu konuda cesaretlendireceğiz. Gerçekleştirdiğimiz görüşmeler son derece yapıcıydı. Her görüşmemizde yeni adımlar atmaktayız. Bugünkü görüşmelerimizde, Temmuz ayında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısı çerçevesinde yeniden bir araya gelme kararı aldık" diye konuştu

    Görüşmelerinde kaçak göç ve çeşitli bölgesel konuları konuştuklarını ve Türkiye'nin AB sürecini ele aldıklarını belirten Papandreu, "Bizim Yunanistan olarak savunduğumuz görüş; Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ilerlemesidir. Yunanistan, Türkiye'nin AB üyeliğini gerçekten destekliyor" dedi.

    Papandreu, iki ülke arasında yapılan olumlu görüşmelerin gelecekte de artarak devam etmesini dilediğini, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesini ümit ettiğini söyledi.

    Papandreu, konuşmasının sonunda bugünü değerlendirerek, "Söylediğiniz gibi gerçekten iyi bir gün" dedi.

    -YUNANİSTAN'IN TÜRKİYE SINIRINA TEL ÇEKME PLANI-

    Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Papandreu, bir gazetecinin Türkiye-Yunanistan sınırına Yunan tarafının çit çekme planının, komşuluk ilişkileri bağlamında nasıl değerlendirilmesi gerektiğini sorması üzerine,burada söz konusu olanın köle ticareti olduğunu söyledi.

    Konunun, savaşlardan kaçan insanların Türkiye ve Yunanistan'ı kullanarak çeşitli Avrupa ülkelerine gitmeleri sorunu olduğunu ifade eden Papandreu, "Bu insanlar zaman zaman Ege adalarından, zaman zaman Meriç nehrinden, başka bir ülkeye geçiyorlar, başka bir AB ülkesine gitmek istiyorlar. Biz bu konuda Türkiye ile işbirliği içerisindeyiz. Bugünkü görüşmemizde bu konuyu ele aldık ve son derece yapıcı bir görüşme oldu. Bu Yunanistan ile Türkiye arasındaki ortak bir sorun. Aldığımız her önlemi biz Türkiye ile istişare ederek almaktayız. Burada Türk vatandaşları ile ilgili bir sorundan bahsetmiyoruz" dedi.

    Meriç nehrinin bazı bölgelerini kaçak göçmenlerin geçiş koridoru olarak kullandığını anlatan Papandreu, bu kısımlarda bazı teknik bariyerler oluşturmak istediklerini belirterek, "Bu girişimi de kaçak göçün önlenmesi çerçevesindeki önlemlerden birisi olarak görüyoruz. Bildiğiniz gibi Meriç nehrini kullanarak kaçak göçmenlerin yüzde 90'ı Avrupa ülkelerine geçiyor. Bugünkü görüşmemizde de bu konu ele alındı. Ve Sayın Başbakan da gayet haklı olarak vizelerin liberalleştirilmesi konusunu gündeme getirdi, Türk vatandaşları ile ilgili olarak. Biz bu konuyu destekliyoruz. Yunanistan olarak istiyoruz böyle bir şeyin gerçekleşmesini. Çünkü bizim ekonomimiz ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi açısından da önemli böyle bir şey" diye konuştu.

    Bu konuyu AB'de savunabilmek için ellerinin güçlenmesi gerektiğini dile getiren Papandreu, bunun için de kaçak göç konusunda Türkiye ile çok ciddi ve yakın bir işbirliği gerçekleştirdiklerine Avrupalıları ikna etmeleri gerektiğini ifade ederek, "Biz burada artık duvarlardan bahsetmeyelim bence. Daha ziyade açık sınırlardan bahsedelim. Kaçak göç konusunda da bu sorunu daha insancıl önlemlerle çözmeyi konuşabiliriz ancak hedefimiz bir anlamda burada köle ticaretinin önlenmesini sağlamaktır. Ben eminim ki iki ülke arasındaki işbirliği, bu yönde daha da ileriye gidebilecektir" dedi.

    Meriç nehrinin taşması sorununu da gündeme getiren Papandreu, Türkiye ve Yunanistan'ın Bulgaristan'ı da aralarına katarak, Meriç bölgesindeki sel sorunu için işbirliği gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getirdi.

    -İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ-

    Papandreu, iki ülke ilişkilerinde gelinen nokta ve buna iki ülke başbakanının katkısıyla ilgili soru üzerine de Başbakan Erdoğan ile ilişkilerinin mükemmel düzeyde olduğunu belirterek, iki ülke başbakanı olarak ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini, iki ülkede de bu iradenin mevcut olduğunu söyledi.

    Bu hedefin gerçekleşmesinde ve gerekli adımların atılabilmesinde kendisi ve Başbakan Erdoğan'ın katkılarının çok önemli olduğunu belirten Papandreu, bazı konuların bazen iki halkta bazı hassasiyetlere neden olabildiğini, ancak artık geçmişe bağlı kalma zamanının geçtiğini, iki ülkenin artık ilerlemek zorunda olduğunu bildirdi.

    Konuk Başbakan, Selanik bölgesinde "kardeş" ifadesinin kullanıldığını hatırlatarak, bu çerçevede Başbakan Erdoğan'ı "kardeşi" olarak ilan etmek istediğini dile getirdi.

    Papandreu, "Sayın Erdoğan bizim için dobra, samimi, iyi hedefleri olan iyi bir insandır" diyerek, iki ülke ilişkilerinin çok iyi bir zeminde geliştirilebileceğine inandığını belirtti.




    Papandreu'dan 'sürprizli' açıklama Yorumları