Hasan Gerçeker'den tahliye savunması   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-07-2011 (16:56)   Son Mesaj: 01-07-2011 (16:56)    Cevap: 0    Gösterim: 717  

    01-07-2011

    Hasan Gerçeker'den tahliye savunması

    Hasan Gerçeker'den tahliye savunması


    Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, tartışmalı tahliyelerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Yargıdaki iş yükünün ağırlığından yakınan Gerçeker, yargıda tıkanıklığın yaşandığı noktaları sıraladı, kendilerini savundu.

    ''SORUN, YARGILAMALARIN MAKUL SÜRE İÇİNDE BİTİRİLEMEMESİNDEN KAYNAKLANIYOR''
    Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay'daki iş yoğunluğu sorununun, ''yargılamaların makul süre içinde bitirilememesinden kaynaklandığını'' belirterek, ''Onun için öncelikle davaların kısa sürede bitirilmesinin, makul sürede bitirilmesinin çareleri aranmalı'' dedi.

    Gerçeker, gündemdeki konularla ilgili olarak makamında basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Gerçeker, ''tutuklu dosyalarının zamanında karara bağlanmadığı'' yönündeki eleştirilerle ilgili, ''Deniliyor ki, 'Bu dosyalar önemli dosyalardı. Bu uzatma sürelerinin 2010 sonunda yürürlüğe gireceği biliniyordu. Niye bunun çaresi aranmadı?'. Bu doğru değil. Kesinlikle söylüyorum, altını iki kere kırmızı kalemle çizerek söylüyorum. Böyle bir iddia kesinlikle doğru değil. Bütün arkadaşlarımız, tutuklu dosyalar gelir gelmez gerekli işlemleri yapmışlar. Duruşma gününü vermişler, tebliğname tebliğe çıkarmışlar. Ama her dosyanın bir inceleme prosedürü vardır, yasal süreci vardır. Her dosya aynı şekilde incelenmez'' ifadelerini kullandı.

    -''ONUN İÇİN ÖNCELİKLE DAVALARIN KISA SÜREDE BİTİRİLMESİNİN ÇARELERİ ARANMALI''

    Yargıtaydaki iş yoğunluğu sorununun, ''yargılamaların makul süre içinde bitirilememesinden kaynaklandığını'' vurgulayan Gerçeker, ''Onun için öncelikle davaların kısa sürede bitirilmesinin, makul sürede bitirilmesinin çareleri aranmalı'' dedi.

    Gerçeker, bölge adliye (istinaf) mahkemeleri hayata geçirilecekse, Yargıtay'da daire sayısının artırılmasına gerek olmadığını kaydederek, bölge adliye mahkemelerinin kurulmasıyla Yargıtay'ın iş yükünün azalacağını anlattı.

    "Haksız eleştirilerden dolayı üzüntü duyuyorum. Ama ortada bir hastalık var" diyen Gerçeker'in konuşmasından satır başları şöyle:

    "Hastalık demeden, yorulma demeden çalışan Yargıtay organlarına yönelik haksız eleştiriler yapılor. Önemli olan bahane üretmek değil. Ortada bir hastalık var bunun tedavi edilmesi. Ortada bir gerçek var. Adalet mekanizması doğru çalışmıyor.

    Olayın boyutu çok büyük bu kadro ne kadar çalışsa da bu iş yükü azalamaz. 2005 yıulından beri dosya sayıları iki katına çıkarken daire sayısı aynı kalmıştır.

    Hakim sayısı bakımından Avrupa'nın en gerisindeyiz. 2010 yılı itibariyle bölge adliyeleri faaliyete geçmeliydi, geçmedi. Dosya yükünü azaltmak için 6 ek daire kurulması için başbakana başvuruda bulundum. Bölge adliye mahkemeleri faliyete geçecekse ek daireye gerek yok. Sorunlar birbirine bağlı. Elbetteki dosyaların tamamını incelemek zorundayız. Bu çok vakit almaktadır.

    İstinaf mahkemesi konusunda çok geri kaldık. Mazeret üretmenin anlamı yok. Bölge adliye mahkemeleri bir an önce kurulmalı.

    Yanlış olan bir şeyi kamuoyuna empoze etmem. Durmumuzu açık yüreklilikle ortaya koymaya çalışıyoruz. Her dosyayı incelemenin bir süresi var. Her dosya aynı şekilde incelenmez. Sanıklara tanıklara tebliğat yapacaksınız. Bunların aylar sürdüğü oluyor. Davanın taraflarına tebliğat yasal olarak zorunlu. Bu zaman kadar soruna çözüm aranmadığı iddiası doğru değil. Buna kesinlikle katılmıyorum.

    Hizbullah dosyası 85 klasörlük bir dosya. Öncelik verildiği için hemen tetkim hakimliğine gönderildi. Yapılmayan hiç bir şey yok. Önceliğimiz zaman aşımı yaklaşan dosyalarıdır. Memurların açığa alınma dosyalarıdır.

    Bu kadar fedekarlığa rağmen bu suçlamalar yöneltiliyor. Akıl var mantık. Bu davalar bir iki günde bitmez. Yirmi bin dosya nasıl incelenir? Değerlendirilmeler buna göre yapılmalı... Adalet Bakanının bazı açıklamaları var. Önerdikleri bir şeyler var. Henüz bize bir şey söylenmedi.

    Bu kadar dosyayı incelemek bu kadar imkanla mümkün görünmüyor. Adalet sistemi hiç bir zaman siyaset metaı haline getirilmemeli... Devlet politikası gerekli.. Eleştirilere açığız. Ama herkes eleştiri yaparken elini vicadanına koyulmalı... Koşullar değerlendirilerek eleştiriler yapılmalı. Elimizden gelen bu.. Gerisi siyasi iradeye aittir. Ne tedbir alınacaksa bunu siyasi irade almalıdır.

    Başsavcılıkta 50 bin dosyanın zarfı açılmamış durumda... İstisnaf mahkemeleri de yeterli eleman olmadığından sorunu çözemez. Yeterli hakim savcı olmazsa bu sorunlar çözülmez.

    Biz önerilerimizi ortaya koyuyoruz. Yanlışımız varsa kabul ederiz. Hizbullah dosyası 5 ay önce bize geldi. 5 yıl yerel mahkemede kalmış. Ama onları suçlayamayız.

    Adalet hizmeti dağıtmak o kadar değil. Karar yazın altına imza atın. Buna vicdanınız el veriyorsa yapın.

    Altyapı ve bina sorunlarının bir an önce çözülmesi gerekir. Ek bina konusunda da talebimiz oldu. Buna bu güne kadar cevap alamadık.üne kadar bazı şeyler çözülmemişse bunlar bizim suçumuz değil. Biz bunları daha önce söylemeseydik bugün bu iş daha içinden çıkılamaz bir hale gelirdi. A'dan Z'ye kadar bu sorunları çözeceksiniz. Sadece Yargıtay'la olmaz. Yargının sorunu sadece yargıdan kaynaklanmıyor. Sorun yargılamaların öngörülen sürede bitirilmemesinden kaynaklanıyor. Sorun davaların uzamasından kaynaklanıyor. Tutukluluk süresi AB normlarına göre çok uzun."

    AYRINTILAR GELECEK




    Hasan Gerçeker'den tahliye savunması Yorumları