TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, önümüzdeki günlerde Katar ve Kuveyt'e düzenlenecek geziye firmalardan büyük talep geldiğini belirterek, Başbakanlık uçağı dışında iki uçak kaldıracaklarını bildirdi.
Büyükekşi, gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, 2010 yılında yapılan uygulamalardan dolayı ekonomi yönetimine bir not vermesi gerekirse, bunun 7,5'tan 8 olacağını, iki puanlık kaybın da dış açık ve uygulanan kur politikalarından kaynaklandığını ifade etti.
Türkiye'nin 2010 yılını birçok alanda dünyadan ayrışarak tamamladığını belirten Büyükekşi, yıl sonu büyüme rakamının yüzde 8'i geçebileceğini, sanayide kapasite kullanımında iyi yerlere gelindiğini, ülkenin kredi notunun yatırım yapılabilir olmasına ramak kaldığını hatırlattı.
Dünya ölçeğinde bütün ülkelerin sıkıntı içindeyken Türkiye'nin yükselen yıldız konumunda olduğunu söyleyen Büyükekşi, ihracatın geçen yıl yüzde 11,3 oranında artışla 113,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı.
Büyükekşi, geçen yıl kur ve paritenin ihracata olumsuz etkilerine işaret ederek ithalatçı ve ihracatçı açısından yaptıkları hesaplamaları anlattı.
Geçen yıl 24 ülkeyi ziyaret ederken 18 de ticaret heyeti düzenlediklerini belirten Büyükekşi, 10 ayrı ilde ihracat rakamı açıkladıklarını hatırlattı.
KATAR VE KUVEYT'E 3 UÇAK GİDECEK
Önümüzdeki günlerde Katar ve Kuveyt gezileri olacağını söyleyen Büyükekşi, ''Bu geziye büyük talep var. Daha önceki gezilere 1 uçak giderdik.
Bu gezi için sayı 413'e çıktığı için, Başbakanlık uçağı dışında iki uçak daha kaldıracağız. Yani toplam 3 uçakla gideceğiz'' dedi.
Heyetin içinde birçok sektörden firma yöneticilerinin bulunduğunu belirten Büyükekşi, Katar'da ilk üç ayda 200 ihale gerçekleştirileceğini bildirdi.
Geçen yılın ihracat rakamlarını da değerlendiren Büyükekşi, 10 yıl önce 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayısının 4 olduğunu, bu yıl bu sayının 14'e yükseldiğini bildirdi.
İstanbul'un ihracatının 10 yılda yüzde 215 oranında arttığını ancak payının yüzde 59,1'den yüzde 45,6'ya gerilediğini belirten Büyükekşi, Manisa'nın ilk 10'da en yüksek ihracat artışı gerçekleştiren il olduğunu, Manisa'nın ihracatının 10 yılda yüzde 1548 oranında arttığını söyledi.
2000 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapılan ülke sayısının 5 olduğunu, bu rakamın 2010'da 26'ya çıktığını bildiren Büyükekşi, 2000 yılından 2010'a tüm ihracatın yüzde 309 oranında arttığını, ancak Almanya'ya ihracat artış hızının yüzde 121'de, İngiltere'ye yüzde 242'de, İtalya'ya yüzde 266'da, Fransa'ya yüzde 270'de, ABD'ye ise yüzde 20'de kaldığını kaydetti.
İlk 20 içerisinde yer alan ülkelere bakıldığında AB ülkeleri ve ABD gibi gelişmiş ekonomilere yapılan ihracatın payının genelde azaldığının görüldüğünü belirten Büyükekşi, ''Tam tersine komşularımız ile yakın ve orta Doğu ülkelerine ihracatımızın payı artıyor'' dedi.
Irak'a 2000 yılında hiç ihracatı bulunmayan Türkiye'nin, Irak geçen yıl 5. pazarı konumunda olduğunu belirten Büyükekşi, ileride Irak'ın, Almanya'nın ardından en büyük ikinci ihracat pazarı haline gelmesinin sürpriz olmayacağını ifade etti.
Rusya'ya olan ihracatın da 10 yılda yüzde 626 oranında arttığına işaret eden Büyükekşi, Rusya'nın tüm sektörlerin en kritik hedef pazarı konumunda olduğunu anlattı.
ABD'NİN PAYI GERİLİYOR, ÇİN'İN POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLMEYE BAŞLANDI
ABD'nin payınını da 10 yılda yüzde 11,3'ten yüzde 3,3'e gerilediğini belirten Büyükekşi, bu nedenle bu pazar üzerinde de önemli durduklarını söyledi.
Türkiye'nin İran'a olan ihracatının ise 10 yılda yüzde 1184 oranında arttığını söyleyen Büyükekşi, bu ülkenin gittikçe önem kazanan bir pazar olduğuna dikkati çekti.
Çin'deki büyük potansiyelin de değerlendirilmeye başlandığını ifade den Büyükekşi, Çin'e yapılan ihracatın da 10 yılda yüzde 2263 oranında arttığını bildirdi.
Büyükekşi, Libya, Suriye ve İsrail'in de Türkiye için önemli pazarlar haline geldiğini söyledi.
2000 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan sektör sayısının 7 iken geçen yılın bu sayının 19'a çıktığını belirten Büyükekşi, otomotiv sektörünün 2000 yılında 3. büyük sektör iken artık en büyük ihracatçı sektör olduğunu, ihracattan aldığı payın yüzde 9,1'den yüzde 15,3'e çıktığını hatırlattı.
Büyükekşi, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün de ikinciliğe gerilediğini ve payının yüzde 26,9'dan yüzde 12,9'a düştüğünü söyledi.
''MERKEZ BANKASI İLE HİÇ KÜS OLMADIK''
Mehmet Büyükekşi, soruları cevaplarken de Merkez Bankası ile ilişkileri konusunda bir soru üzerine, ''Biz Merkez Bankası ile barışığız. Hiç küs olmadık. Şu anda aramızda en küçük bir olumsuzluk yok'' dedi.
Büyükekşi, bu yıl bütün ihracatçı sektörlerde tasarım yarışması yapacaklarını, aynı zamanda proje pazarı oluşturacakları bilgisini de verdi.