Ankara’nın Keçiören İlçesi’nde zehirlenme vakası nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Başkentgaz Genel Müdürlüğü, aboneleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü"nden yapılan açıklamada, kamuoyunda doğalgazın zehirli olduğu yönünde yanlış bir kanaat bulunduğu ifade edildi. Açıklamada, doğalgazın zehirlemediği asıl zehirleyenin, doğalgazın tam yanmaması sonucu ortaya çıkan karbonmonoksit olduğu belirtildi.
-BİLİNÇLİ KULLANILIRSA DOĞAL GAZ EN GÜVENİLİR YAKIT-
Bir m3 doğalgazın yanması için 10 m3 havaya ihtiyaç olduğunun ifade edildiği açıklamada, bunun için doğalgazlı cihazlar çalışırken tam yanmanın sağlanması, bacaların tam çekmesi, temiz hava teminini sağlayan ventilasyon cihazının bulunması ve açık olması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, bilinçli kullanıldığında doğalgazın en güvenilir yakıt olduğu ifade edilerek, tüketicilerin uyması gereken kurallar bir hatırlatıldı. Buna göre tüketicilerin daha güvenli doğalgaz kullanımı için yapması gerekenler, "Bacalarınızı yılda en az bir kez, özellikle kış sezonu öncesi İtfaiye"ye (110) mutlaka temizlettirin. Bacalı cihazlarınıza, yetkili servisinizi çağırarak bakım yaptırın. Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatmayın. Cihazlarınıza baca sensörü taktırın, çalışır durumda olduğunu kontrol ettirin. Her cihaz ya da malzemenin belli bir kullanım süresi vardır. Örneğin; baca fileksleri, ısınma ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığından, bu malzemeleri 2 yılda bir yenileyin. Bacalı cihazınız için gerekli taze hava teminini sağlayan havalandırma cihazı yoksa, mutlaka taktırın. Bu cihazı gazete, perde vs. ile kesinlikle kapatmayın ve atmosfere direkt açık olmasını sağlayın. Balkonunuzu cam, PVC gibi malzemelerle kapatacaksanız, havalandırmayı atmosfere doğrudan açılacak şekilde monte ettirin" şeklinde sıralandı.
-BACALI CİHAZLARI BANYOLARA MONTE ETTİRMEYİN-
Bacalı cihazlarla ilgili temel kuralları da sıralayan Başkentgaz Genel Müdürlüğü yapılması gerekenleri anlattı. Buna göre abonelerin uyması gereken kurallar arasında, "Doğalgaz projelerinizi ve tesisatlarınızı, mutlaka Şirketimizden sertifika almış firmalara yaptırın. Hermetik cihazları, dış atmosfere duvarı olan yerlere tesis ettirin. Bacalı cihazları, 8 metreküpten küçük hacimli yerlere, hacimleri ne olursa olsun balkon, yatak odası, banyo, wc gibi mahallere tesis ettirmeyin. Bacalı cihaz (soba, kombi, şofben vb.) kullanmayı planlıyorsanız, mutlaka Şirketimizden sertifika almış firmalara bacalarınızı test ettirin. Olumlu baca raporu verilmeden cihaz almayın ve taktırmayın. Şirketimizden proje onayı, test ve muayene raporu alınmadan cihazlarınızı işletmeye açtırmayın" ifadeleri yer aldı.