Dışişleri Bakanlığı resmi konutunun Cumhurbaşkanı Gül'ün kullanmasından dolayı, Bakan Davutoğlu'nun resmi konut olarak kiraladığı binaya 39 bin lira kira ödemesi tartışma çıkarmıştı. Çankaya Köşkü'nden açıklama geldi.
Konuya ilişkin Çankaya Köşkü'nden yapılan açıklamada, "Pembe Köşk'te onarım yapılamamasının ve binanın ikametgah olarak kullanılamayacağının uzmanlarca belirtilmesinin ortaya çıkardığı zorunluluk nedeniyle, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Dışişleri Bakanlığı arasında 3 Temmuz 2009 tarihinde yapılan bir protokolle, Dışişleri Bakanlığı resmi konutunun Sayın Cumhurbaşkanının ikametine tahsis edilmesi kararlaştırılmıştır." denildi ve Dışişleri Bakanlığı için ayrı bir resmi konut kiralanmasının zaruret olduğunun altı çizildi.
KİRASI 39 BİN TL
Davutoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsas Köktürk'ün, Dışişleri Konutu olarak kullanılan binanın kira bedeliyle ilgili yazılı soru önergesine üzerine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Konutu olarak kullanılan müstakil binaya aylık 39 bin lira, müştemilatı olarak kiralanan daireye ise 7 bin 550 lira kira ödendiğini açıklamıştı.
Çankaya Köşükü'nden yapılan açıklama şöyle:
Cumhurbaşkanlarının ikameti için kullanılan Pembe Köşk, geçmiş dönemlerde belirli oranlarda tadilat görmüş, Sayın Cumhurbaşkanımızın göreve başlamalarından sonra uzmanlardan oluşan Komisyon Ekim 2000'de başlayıp Şubat 2001'de tamamlanan tadilat sırasında Pembe Köşk'ün ortasında bulunan süs havuzunun binanın mimarisine ve statiğine aykırı olarak yüzme havuzuna çevrilmesi ve binanın üstünün kapatılması sonucunda oluşan nemin, Köşk'e zarar verdiğini saptayarak "yorgun ve bakımsız" bulunan 1932 tarihli binanın ikametgah olarak kullanılamayacağına karar vermiştir.
Bu konuda gazetelerde çıkan haberler üzerine 16.07.2009 tarihinde yapılan bir basın açıklaması ile bu hususlar kamuoyuna duyurulmuş ve Pembe Köşk'te tadilat yapılamaması nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanımızın Dışişleri Resmi Konutunda ikamet etmeyi sürdürdüğü bildirilmiştir.
Esasen kamuya ait binaların önem ve öncelikler göz önünde bulundurularak tahsis amaçlarında değişiklikler yapılması da yerleşik uygulamalardandır. Örneğin bugün Başbakanlık Konutu olarak kullanılmakta olan bina da Dışişleri Bakanlığı Konutu olarak inşa edilmiş olup, prestijli konumu ve temsil-ağırlamaya uygunluğu nedeniyle zamanında Başbakanlığa devrolunmuştu.
Belirtilen nedenlerle, Pembe Köşk'te onarım yapılamamasının ve binanın ikametgah olarak kullanılamayacağının uzmanlarca belirtilmesinin ortaya çıkardığı zorunluluk nedeniyle, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Dışişleri Bakanlığı arasında 3 Temmuz 2009 tarihinde yapılan bir protokolle, Dışişleri Bakanlığı resmi konutunun Sayın Cumhurbaşkanının ikametine tahsis edilmesi kararlaştırılmıştır.
Öte yandan, diğer ülkelerde olduğu gibi ve diplomatik teamüller uyarınca, özellikle yabancı üst düzey heyetlerin ağırlanması ve temsil, ağırlama ve resmî amaçlarla düzenlenecek diğer etkinlikler için, devlet geleneğine ve saygınlığına uygun, yabancı misafirlerin Türkiye Cumhuriyeti'nin itibarına yakışacak şekilde ağırlanacağı bir mekanın Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu olarak tahsis edilmesi, Cumhuriyetimizin ilk dönemlerinden bu yana devam eden bir uygulamadır. Devlet temsili ve itibarının gereği olarak, Dışişleri Bakanlığı için bu şartlara uygun ayrı bir resmi konut kiralanması zarureti doğmuştur. Nitekim, Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu devlet teamüllerimizde en fazla yabancı konuk ve heyetlerin ağırlandığı bir mekandır.
Devletimizin temsilinde müstesna bir yere sahip olan Dışişleri Bakanlığı için yukarıda belirtilen sebeplerle ayrı bir resmi konut kiralanması zaruretiyle ilgili olarak son dönemde yapılan bazı yorum ve eleştiriler gerçekleri yansıtmamakta ve üzüntüyle karşılanmaktadır.