Pirinç türleri karıştırlıp satılamayacak   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-07-2011 (14:21)   Son Mesaj: 01-07-2011 (14:21)    Cevap: 0    Gösterim: 1149  

    01-07-2011

    Pirinç türleri karıştırlıp satılamayacak

    Pirinç türleri karıştırlıp satılamayacak


    Yeni Türk Gıda Kodeksi Pirinç Tebliğine göre, pirinç çeşitleri, pirinçlerin nasıl ambalajlanacağı, nasıl depolanacağı belirlendi.


    Yeni tebliğe göre, pirinçler, tane uzunluğuna göre uzun taneli pirinç, orta taneli pirinç ve kısa taneli pirinç olarak gruplandırılacak ve farklı pirinç çeşitleri, sınıfları, grupları, tipleri ve menşei karıştırılarak piyasaya sunulmayacak.
    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nın Türk Gıda Kodeksi Pirinç Tebliği Resmi Gazete"de yayımlandı. Paketli veya dökme olarak insan tüketimine sunulan kavuzsuz pirinç, değirmenlenmiş pirinç, yarı haşlanmış pirinç ve kırık pirincin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini belirlemeyi amaçlayan Tebliğ"e göre, pirinç kendine has renk, tat, koku ve görünüşte olmalı, acılaşmış, ekşimiş, kokuşmuş, küflenmiş olmamalı, yabancı bir tat ve koku, böcek ve böcek parçalarını, kalıntılarını ve yumurtalarını, hayvansal artıklar ve metal parçaları içermemesi gerekiyor.

    Pirinçlerin ve kırık pirinçlerin rutubet miktarı en fazla yüzde 14.5 olmalı.

    -FARKLI PİRİNÇLER KARIŞTIRILARAK PİYASAYA SUNULMAYACAK-

    Farklı pirinç çeşitleri, sınıfları, grupları, tipleri ve menşei karıştırılarak piyasaya sunulmayacak. Ürün içerisinde bulunan kırık taneler, kendi çeşidinden başka bir çeşidin kırığı olmayacak. Tam değirmenlenmiş pirinç; içerdiği kusurlu tane, organik ve inorganik yabancı madde miktarlarına göre 1"inci Sınıf veya 2"inci Sınıf olarak değerlendirilecek.

    -PİRİNÇLER, TANE UZUNLUĞUNA GÖRE UZUN TANELİ PİRİNÇ, ORTA TANELİ PİRİNÇ VE KISA TANELİ PİRİNÇ OLARAK GRUPLANDIRILACAK-

    Aromatik pirinç; değirmenlenmiş pirinç, kavuzsuz pirinç, yarı haşlanmış pirinç olarak işlenebilir. Bu durumda aromatik pirinçte bulunabilecek kusurlu tane, organik ve inorganik yabancı madde içerikleri Ek 1"de ait olduğu işleme şeklinin ve sınıfının değerlerine uygun olacak. Genetik özelliği olarak beyaz göbeklilik taşıyan pirinç çeşitlerinde tebeşirleşmiş tane aranmayacak. Pirinç içinde kavuzsuz pirinç ile çeltik miktarı ayrı ayrı ağırlıkça yüzde 0.05"i geçmeyecek. Kavuzsuz pirinç içinde çeltik miktarı ağırlıkça yüzde 1"i geçmeyecek. Pirinçler, tane uzunluğuna göre uzun taneli pirinç, orta taneli pirinç ve kısa taneli pirinç olarak gruplandırılacak.

    -PİRİNCİN SINIFI, KIRIK ORANI VE MENŞEİ AMBALAJ ÜZERİNDE BELİRTİLECEK-

    Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ambalajlanması, etiketlenmesi ve işaretlenmesinde "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Ambalajlama ve Etiketleme - İşaretleme Bölümü ile Türk Gıda Kodeksi -; Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği"nde yer alan hükümlerin geçerli olacak. Bunun yanı sıra, hasatın gerçekleştiği yıl "ürün yılı" olarak ambalaj üzerinde belirtilmeli. Tane uzunluğu uzun, orta ve kısa olarak ambalaj üzerinde belirtilmeli. Tane uzunluğu "uzun" olan pirinçler Tip A, Tip B veya Tip C olarak da belirtilmesi gerekecek. Pirincin sınıfı, kırık oranı ve menşei ambalaj üzerinde belirtilmesi gerekecek. Ürüne ait çeşit adı (Örneğin Baldo Pirinç, Osmancık pirinç gibi) ürün etiketi üzerinde belirtilebilecek. Ayrıca pirincin yetiştirildiği yöre veya bölge etiket üzerinde yazılmak istendiğinde ".... yöresinde/bölgesinde yetiştirilmiştir" şeklinde ifade edilmesi gerekecek. Pirinç etiketinde "pilavlık pirinç" gibi kullanım amacına yönelik ifadeler etiket üzerinde yer alabilecek. Bu ifadeler kullanılmak istendiği takdirde "pilavlık-ithal pirinç", "pilavlık-yerli pirinç" şeklinde aynı yüzde, aynı puntoyla yazılması gerekli olacak. İthal pirinçlerin menşei de arka yüzde yazılacak.

    -"AZ DEĞİRMENLENMİŞ PİRİNÇ" İFADESİ YERİNE "KEPEKLİ PİRİNÇ" İFADESİ KULLANILACABİLECEK-

    "Kavuzsuz pirinç" ifadesi yerine "kahverengi pirinç" veya "kargo pirinç" ifadeleri, "Az değirmenlenmiş pirinç" ifadesi yerine "kepekli pirinç" ifadesi kullanılabilecek. "Tam değirmenlenmiş pirinç" ifadesi yerine "pirinç" ifadesi, "Yarı haşlanmış pirinç" ifadesi yerine "parboiled pirinç" ifadesi kullanılabilir.

    -TAŞIMA VE DEPOLAMA-

    Tebliğde yer alan ürünlerin depolanmasında ve taşınmasında Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Gıdaların Taşınması ve Depolanması Bölümündeki kurallara uyulacak.

    Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Numune Alma ve Analiz Metotları bölümünde belirtilen kurallara uygun olarak numune alınmalı, ulusal veya uluslararası kabul görmüş analiz metotları uygulanacak.

    Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten, satan ve ithal edenler bu Tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak. Bu hükümlere uymayan işyerleri hakkında gerekli işlemler, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılacak.

    -TEBLİĞ HÜKÜMLERİNE BİR YIL İÇERİSİNDE UYULMALI-

    Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten, satan ve ithal eden işyerleri bu Tebliğin yayım tarihinden itibaren bir yıl içerisinde bu Tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak. Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten, satan ve ithal eden işyerleri bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar 19 Nisan 2001 tarihli ve 24378 sayılı Resmî Gazete"de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pirinç Tebliği hükümlerine uyacak.




    Pirinç türleri karıştırlıp satılamayacak Yorumları