Kocaeli'ye 350 milyon $'lık yatırım   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-06-2011 (20:21)   Son Mesaj: 01-06-2011 (20:21)    Cevap: 0    Gösterim: 643  

    01-06-2011

    Kocaeli'ye 350 milyon $'lık yatırım

    Kocaeli'ye 350 milyon $'lık yatırım


    Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), Kibar Holding ve Daewoo ortaklığıyla Kocaeli'de kurulacak yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesis projesi için ortaklık anlaşması imzalandı.

    Emexotel'de düzenlenen ortaklık anlaşması imza töreninde konuşan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Türkiye için son derece önemli ve kritik yatırımın Kocaeli'ye yapılmasına ilişkin alınan kararın ülkeye hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başladı.
    Kocaeli'nin Türkiye açısından çok sayıda ''kritik'' denilebilecek önemli yatırıma ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Topaca, kentin ulaşım, dünyayla entegre, üretim, ihracat ve ithalat açısından önemli imkanlara sahip olduğunu söyledi.

    Ercan Topaca, en yakın, 65 kilometre mesafedeki Sabiha Gökçen Havalimanının Kocaeli'nin ihtiyaçlarını karşılayamadığını, avantajları daha fazla artırmak için bu yıl askeri amaçla kullanılan Cengiz Topel Havaalanının sivil ulaşıma açılacağını kaydetti.

    Topaca, şöyle devam etti:

    ''İstanbul-Ankara arası hızlı tren projesinin bir durağının Kocaeli'de bulunması, Körfez Geçiş Köprü ve Otoyol projesinin en önemli kısmının ilimizden geçecek olması, mevcut otoyola alternatif oluşturacak ikinci bir otoyolun yine ilimiz sınırlarından geçmesi ve son yıllarda yürütülen Marmaray Projesinin de ilk durağının ilimizde bulunması konumumuzu daha da güçlendirmektedir. Ulusal ve uluslararası yatırımcılar açısından cazipliğini daha da artırmaktadır. Bir başka avantajımız da ilimizde mesleki ağırlıklı bir eğitim olmasıdır. İlimizdeki liselerin yüzde 55'i teknik ve mesleki eğitim veren liselerdir. Bu yatırımların ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların temini konusunda ilimiz ciddi bir avantaja sahiptir.''

    Kocaeli'de 13 Organize Sanayi Bölgesi bulunduğuna dikkati çeken Topaca, önceki dönemlerde yapılan plansız sanayileşmenin yavaş yavaş etkilerinin ortadan kaldırıldığını kaydetti. ''Kocaeli ve Doğu Marmara bir anlamda Türkiye'nin yatırım ve kazanç kapısı olarak öne çıkmaktadır'' diyen Topaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Kocaeli alt yapısı ve imkanlarıyla sanayiciye, yatırımcıya daha iyi imkanlar sunan bir yapıya kavuşmuştur. Tek başına Türkiye'nin dış ticaretinin yüzde 15'inden fazlasına sahip, 170'den fazla ülkeye ihracat yapan ve geçen yıl ihracattaki yüzde 31'lik artışıyla Türkiye'de en önde gelen iller arasında yer almaktadır. Türkiye'de üretilen ara malların yaklaşık yüzde 22'sini, yatırım mallarının yüzde 10'unu tek başına Kocaeli üretmektedir. Ülkemizdeki toplam sanayinin yüzde 13'ü Kocaeli sınırları içindedir. Ülkemizde toplanan her 100 liralık vergini yaklaşık 14 lirası Kocaeli'de toplanmaktadır.''

    Vali Ercan Topaca, 2008-2010 yılları arasında Kocaeli'ye 1.2 milyar doların üzerinde yabancı sermaye girişi olduğuna dikkati çekerek, yassı paslanmaz çelik haddeleme tesisiyle ilk etapta 350 milyon dolarlık, sonraki aşamada da 3 katına çıkabilecek kapasitede yatırım gerçekleşeceğine işaret etti. Dünyanın 3. büyük çelik üreticisi olan Güney Kore'nin POSCO şirketinin, Kibar Holding ve Daewoo şirketiyle ortaklık kurduğunu dile getiren Vali Topaca, şöyle konuştu:

    ''Paslanmaz çelik konusunda ülkemizde bulunmayan ve eksikliğini hissettiğimiz bir alanda kritik bir yatırımın anlaşması imzalanıyor. Bu yatırım yalnızca demir çelik fabrikası yatırımı değildir. Paslanmaz çelik üretimi ülkemize aynı zamanda önemli bir teknoloji transferini de beraberinde getirecektir. Ülkemiz, dünyada krom cevheri üretimi sıralamasında ilk 8 ülke içinde yer almaktadır. Krom cevherimiz yüksek kalitede olmasına rağmen, henüz paslanmaz çelik tesisimiz bulunmuyor. İnşallah 2013 yılı sonu itibariyle ülkemizde en ileri teknolojiyi kullanacak şekilde fabrikaya sahip olacağız.''

    Topaca, yatırımın çevreye etkisini ilişkin ise şunları söyledi:

    ''Çevreye etkisi olan, insanların sağlığını olumsuz etkileyecek bir yatırım değildir. Kaldı ki bu yatırım Asım Kibar OSB içinde yapılacak olup, etrafındaki koruma bandıyla insan ve çevre sağlığına zararı en asgariye indirecek bir şekilde planlanmıştır. Böyle bir yatırımdan ne insan sağlığının, ne çevremizin, ne de ülkemizin bir zararının olacağını düşünüyorum. Aksine ülkemizde üretilen teknoloji, beceri geliştirme ve diğer sanayi sektörlerine ciddi bir katkı yapacağını düşünüyorum. Valilik olarak çevre ve insan sağlığını her şeyin üzerinde tutuyoruz. Çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerini görmüş olsaydık böyle bir yatırıma sıcak bakmaz, yatırımcıları teşvik etmezdik. İçimiz rahat bir şekilde, çevre ve insan sağlığı açısından bir etkisinin olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Kocaeli, yine Türkiye'de ve dünyada önemli bir sektörün daha üretim üssü haline gelecektir.''

    -DOĞRUDAN İSTİHDAMA KATKI-

    Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Hüseyin Aslan, Türkiye'de henüz kullanılmayan bir teknolojinin icra edilmeye başlanması ve bundan doğacak teknoloji transferinin getireceği katma değerin paha biçilemez olduğunu, teknoloji transferlerinin ülkelerin gelişmelerine en büyük katkıda bulunan etkenler olduğunu belirtti.

    Sıfırdan yatırımla Kocaeli'de hizmete sokulacak tesisin ilk etapta doğrudan bir istihdama ve şehrin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını dile getiren Aslan, şöyle konuştu:

    ''Bu yatırım, ağır sanayi gibi gözükse de aslında teknolojik bir yatırımdır. POSCO, stratejik olarak olgun ekonomileri tercih eder. Bize en yakın POSCO merkezlerinin Brezilya ve Hindistan hattında olduğu düşünülürse ne kadar stratejik bir lokasyonda olduğumuz tahmin edilebilir. POSCO ile ilk temasımız yaklaşık 1,5 yıl önce oldu. Son olarak 2 kırılma noktası yaşadık. Haziran ayında göreve gelmemle dosyayı inceledim ve Başbakan Yardımcımız Ali Babacan nezaretinde bazı sorunların çözümüne katkıda bulunduk. Daha sonra da en büyük kırılma noktası Kasım ayında sayın Başbakanımızın Seul ziyaretinde yaşandı. Sayın Başbakanımızın POSCO başkanıyla görüşmesinde bu iş nihayetlenmiş oldu. Olumsuz global ekonomik şartlara rağmen POSCO, adeta tek atımlık kurşununu Türkiye'den kullanmaya karar verdi. Çünkü geçtiğimiz yıl tüm firmalar, özellikle çelik sektörü, bilançolarına zarar yazarken POSCO bu yatırımıyla aslında bu duruma önemli bir ölçüde cevap vermiş oldu. Bu kendimiz ve ekonomimizi global platformda konumlandırmamız adına müthiş bir göstergedir. Bu yatırım tesadüfi değil, ülkemizin tüm birimlerinin özveriyle çalışmasının meyvesidir.''

    -TÜRKİYE-KORE İLİŞKİLERİ-

    Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Jae Hyun Bae ise dünyada ekonomi konusunda lider ülkelerden olan Türkiye ve Kore arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkinin çok iyi durumda olduğunu belirtti.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kore ziyaretlerinin ardından yatırım sektörlerinde ve kültürel alanda hareketliliğin arttığına değinen Bae, ''Bu yılın ilk büyük yatırımının Kore'nin ve POSCO'nun olması güzel bir duygu. Kocaeli'nin ekonomisine katkıda bulunacağına inanıyor ve yıla güzel bir başlangıç olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.




    Kocaeli'ye 350 milyon $'lık yatırım Yorumları