Batum: AKP yargıyı yandaşlaştırmak istiyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-06-2011 (19:36)   Son Mesaj: 01-06-2011 (19:36)    Cevap: 0    Gösterim: 508  

01-06-2011

Batum: AKP yargıyı yandaşlaştırmak istiyor

Batum: AKP yargıyı yandaşlaştırmak istiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, AKP Hükümeti’nin yargının işleyişini hızlandırmak için hiçbir düzenleme yapmadığını, sadece yargıyı “yandaşlaştırmakla” uğraştığını dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, AKP Hükümeti"nin yargının işleyişini hızlandırmak için hiçbir düzenleme yapmadığını, sadece yargıyı "yandaşlaştırmakla" uğraştığını dile getirerek "Bu tamamen Türkiye"de adalete hukuka olan güvenin son kırıntılarının da ortadan kaldırılması, bu tahliyelerden istifade ederek onların toplumda yarattığı vicdan kanamasından yola çıkarak adaleti tamamıyla yandaşlaştıracak son önlemleri alma çabasından başka bir şey değildir" dedi. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de "Burada görevi yargılamanın hızını arttırmak olan Adalet Bakanı görevini yapmayarak uzun tutukluluk sürelerinden medet umar hale gelmiş olması, demokratik hukuk devletinin Adalet Bakanı olmadığının somut göstergesidir" dedi.
    CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum ve CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, CHP Genel Merkezi"nde CHP"nin tutukluluk sürelerine ilişkin verdiği kanun teklifiyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Batum, Ceza Muhakemeleri Kanunu"nun tutukluluk sürelerini düzenleyen 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle toplum vicdanını kanatan ve adaleti olan güvenin ortadan kalkmasına neden olan bir durumun ortaya çıktığını, bunun üzerine bugün bir yasa teklifi verdiklerini belirtti.

Bu olayın ortaya çıkmasından sonra toplumun kafasının karışması için her şeyin birbirine karıştırıldığı bir durumun yaşandığını söyleyen Batum, CMK"nın 2005 yılında yürürlüğe girdiğini, tutukluluk sürelerini düzenleyen 102. maddenin ise bu yıl başında yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Batum, yasanın AKP iktidarı döneminde Meclis"ten geçirildiğini de kaydederken yasada tutukluluk süresinin 2 artı 1 yıl olarak öngörüldüğünü, örgütlü suçlarda bu sürenin 2 katı uygulanmasıyla ilgili önergenin TBMM Genel Kurulu"ndaki görüşmeleri sırasında AKP"li Bekir Bozdağ ile Hakkı Köylü ve arkadaşları tarafından verildiğini belirtti. Verilen önergenin AKP oylarıyla kabul edildiğini ifade eden Batum, "Bugün aynı milletvekilleri çıkıp diyorlar ki "İki artı üç o da ikiyle çarpılınca on yıl tutukluluk süresi olur mu? Bunu Yargıtay yaptı" diyorlar" dedi.

O dönem AKP Grup Başkanvekili olan Sadullah Ergin"in bu önergeye karşı çıkmadığını ifade eden Batum, "Bugün aynı Adalet Bakanı, dün televizyonlara çıkmış "Allah Allah, bu Yargıtay"ın kabahati, bizim ne alakamız var bunda" diyor" diye konuştu.

-"5 YIL İÇİNDE YARGIYI ÇABUKLAŞTIRMAK İÇİN NE YAPTINIZ?"-

İnsanları domuz bağıyla öldürenlerin bugün dışarı çıktığını ve herkesin bundan çok huzursuz olduğunu vurgulayan Batum, düzenlemenin çıkmasıyla yürürlüğe girmesi arasında 5 yıl olduğuna dikkat çekerek "Sayın Adalet Bakanı, bu 5 yıl içinde yargıyı çabuklaştırmak için ne yaptınız?" diye sordu.

Adalet Bakanı Ergin"in "Merak etmeyin, o kadar çok dosya yok, biz UYAP"tan baktık, bu durumda 980 dosya var" dediğini kaydeden Batum, "Adalet Bakanı 980 dosyanın olduğunu nasıl görür, nereden görür? Demek ki biliyor. Peki biliyor idiyse Hizbullah"ın tahliye edileceğini, bunu çabuklaştırmak için ne yaptılar, anlatsınlar bize. Hiçbir şey yapmadılar, sadece yargıyı yandaşlaştırmakla uğraştılar" diye konuştu.

-"TAHLİYELERDEN İSTİFADE EDEREK ADALETİ YANDAŞLAŞTIRMA ÇABASI"-

Batum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tamamen Türkiye"de adalete hukuka olan güvenin son kırıntılarının da ortadan kaldırılması, bu tahliyelerden istifade ederek onların toplumda yarattığı vicdan kanamasından yola çıkarak adaleti tamamıyla yandaşlaştıracak son önlemleri alma çabasından başka bir şey değildir. Net söylüyorum, iki seçenek vardır. Ya bu hukukçu arkadaşlar son derece bilgisiz, beceriksiz, cahil arkadaşlardır; ki koskoca bir iktidarın hukukçuların bu kadar beceriksiz olduğuna inanmak mümkün değildir. O zaman da farklı bir niyetleri vardır. Çünkü bu soruların hiçbirine cevap veremezler"

-"YARGITAY"IN YORUMU ÖZGÜRLÜKÇÜ DEĞİL"-

Batum"un ardından konuşan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de tutukluluk sürelerinin 2 yıl tutukluluk süresi, 3 yıl uzatma süresi; toplamda 5 yıl, özel yetkili mahkemelerin görevine giren bazı suçlarda bunun iki katı olan 10 yıl olarak yorumlanmasının adil yargılama hakkına aykırı olduğunu ifade ederek "Üzülerek belirtmek lazım ki Yargıtay"ın da böyle bir yoruma katılması son derece acıdır. Böyle bir yorum özgürlükçü, demokrat bir yorum değildir. Bu yorumun arkasında ideolojik bir tavır vardır" dedi.

-"TUTUKLULUK SÜRESİ 2 ARTI 1 YIL OLARAK ÖNGÖRÜLDÜ, AKP"LİLER KARŞI ÇIKMADI"-

Yasanın çıktığı dönemde tutukluluk süresinin AKP Grubu tarafından da 2 artı 1 yıl olarak benimsendiğini, tasarıyı hazırlayan AKP Aydın Milletvekili Semiha Öğüş"ün 3 Aralık 2004 tarihinde TBMM"deki görüşmeler sırasında bu yönde görüş bildirdiğini hatırlattı. O tarihte Grup Başkanvekili olan Bakan Sadullah Ergin ve Adalet Komisyonu üyesi olan Bekir Bozdağ"ın bu süreye karşı çıkmadığını belirten Öztürk, "Ama şimdi Adalet Bakanı sıfatıyla Sayın Sadullah Ergin, mahkemeleri yönlendirecek şekilde bu konudaki yorumu 5 yıl olarak kabul ediyor ve özel yetkili mahkemelerde 10 yıl olarak söylüyor. Aynısını Bekir Bozdağ da söylüyor. Eğer gerçekten 2 artı 3 yıl şeklinde konulmuş idiyse o zaman AKP Grubu adına konuşan kişi TBMM"de niye milletvekillerini ve halkı yanıltmıştır?" diye konuştu.

-"TUTUKLAMAYA ALTERNATİF TEDBİRLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"-

Öztürk, kendilerinin AİHM"in öngördüğü makul tutukluluk süresini esas alarak bir teklif hazırladıklarını anlatan Öztürk, tutuklamaya alternatif olabilecek koruma tedbirleriyle ilgili kanun teklifi hazırlama çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi. Öztürk, özel yetkili mahkemelerde yargılananlara ilişkin yargılama süresinin ayrıca düzenlenmesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade etti.

-TOPLAMDA 4 YIL TUTUKLULUK SÜRESİ-

Öztürk, TBMM"ye sundukları teklifte bu ayrımı kaldırdıklarını belirtirken ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlarda 2 yıl, ancak zorunluluk hallerinde gerekçesi de gösterilerek 1 yıl daha uzatma ile toplamda 3 yıl tutukluluk süresinin öngörüldüğünü kaydetti. Teklifte ilk derece mahkemelerinde haklarında karar verilen sanıklarla davaları süren sanıklar arasında bir ayrım yapıldığını da söyleyen Öztürk, toplamda 3 yıllık tutukluluk süresinin hakkında mahkumiyet kararı verilenler için uygulanmayacağını, ancak tutukluluğun temyiz ve istinaf incelemeleri bitinceye kadar toplamda 1 yıl süreceğini dile getirirken "Yani 1 yılda Yargıtay bunlar hakkında bir karar vermek durumundadır. Dolayısıyla eğer 1 yılda haklarında bir karar verilmiyorsa bunlar çıkacaktır. Buradaki esas amacımız tutukluluk müessesesinin ruhuna uygun bir düzenleme yapmaktır" diye konuştu.

-"ADALET BAKANI GÖREVİNİ YAPMIYOR"-

Adalet Bakanı Ergin"in "CHP"nin önerisi kabul edilirse 40-50 bin kişi daha çıkar" sözlerini de değerlendiren Öztürk, toplumun vicdanını, yargılamanın hızla yapılmaması nedeniyle eli kanlı katillerin serbest bırakılmasının yaraladığını belirterek "Burada görevi yargılamanın hızını arttırmak olan Adalet Bakanı görevini yapmayarak uzun tutukluluk sürelerinden medet umar hale gelmiş olması, demokratik hukuk devletinin Adalet Bakanı olmadığının somut göstergesidir" dedi.

-ADALET BAKANI"NA İSTİFA ÇAĞRISI-

Yargıdaki sorunların son 9 yılda arttığını, AKP"li Adalet Bakanlarının "Yargıyı ele geçirmekle uğraştığını" söyleyen Öztürk, Adalet Bakanı Ergin"i istifaya çağırdı.

-"AKP YARGITAY DAİRELERİNİ AZALTMAK İSTEMİŞTİ"-

Öztürk, AKP"nin 22 Temmuz"da ikinci kez iktidara gelmesinin ardından TBMM Adalet Komisyonu"na getirdiği Yargıtay Kanunu"nda Yargıtay dairelerini ve üyelerini azaltmayı öngördüğünü, CHP"nin verdiği önergeyle bu kanunun görüşmelerini tıkadığını anımsatarak "Şimdi Hükümet hatasını anlamış olacak ki Yargıtay"daki daire sayısını arttırmakla ilgili bir kanun tasarısı hazırladığını duyuyoruz" dedi.

Öztürk, yargının sorunlarının CHP iktidarından çözüleceğini ifade etti.

Açıklamalarının ardından Öztürk ve Batum gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstinaf mahkemeleriyle ilgili bir soru üzerine Batum, 5 yıldır istinaf mahkemelerinin kurulmadığını, CHP"nin Adli Tıp sürecinin hızlandırılması için verdiği önergelerin reddedildiğini söyledi.

-"AKP TOPLUMU HUKUKTAN SOĞUTMAK İÇİN BUNU YAPIYOR"-

Batum, dünden beri bu konuda "Bu herkesin suçu" algısının yerleştirilmeye çalışıldığına dikkat çekerek yasanın AKP oylarıyla çıktını, başta 3 yıl olan toplam tutukluluk süresinin AKP oylarıyla artırıldığını anımsattı. AKP"nin hukukçularının hukuku "az bildiğini" savunan Batum, AKP"nin hazırladığı taş atan çocuklar yasasından Hrant Dink"in, Münevver Karabulut"un katil zanlılarının faydalandığını ifade etti. Batum, "Bugün de iki yıl getiriyoruz, tutuklama süresini kısalttırıyoruz" zannettirirken Hizbullah"ı çıkarttılar dışarı. Bunun hepsine tesadüf demek de mümkün değil. Ya büyük bir beceriksizlik, ya da toplumu hukuktan soğutmak olarak değerlendiriyorum. Herhalde beceriksiz olmayacaklarına göre toplumu hukuktan soğutmak için yapıyorlar diyorum" diye konuştu.

-"HİZBULLAH İÇİN NEDEN AYRI MAHKEME GÖREVLENDİRİLMEDİ?"-

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de Ergenekon davası için bir mahkemenin görevlendirilmesine karşın Hizbullah davasına diğer davalara da bakan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi"nin baktığını ifade ederek "Acaba 9 yıldır iktidarda olan AKP Hükümeti bu Hizbullah terör örgütüyle ilgili niye ayrı bir mahkemeyi özel olarak görevlendirme gereği duymamıştır?" diye sordu.

Batum: AKP yargıyı yandaşlaştırmak istiyor Yorumları