Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve hastane başhekimi Prof. Dr. Peyami Cinaz, hastanede yoğun bakımdaki 5 bebekte kısa aralıklarla solunum durması olduğu iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve hastane başhekimi Prof. Dr. Peyami Cinaz, hastanede yoğun bakımdaki 5 bebekte kısa aralıklarla solunum durması olduğu iddialarıyla ilgili, ''Cihazların düzgün çalışmadığı gibi bazı yanlış yansımalar da var. Bu tamamen yanlış bir bilgi. Şu an hastalarımız yoğun bakımda, aynı cihazlarla destek tedavilerini almaktalar'' dedi.
Cinaz, ''Üniversite hastanesinde yoğun bakımda tedavi gören bebeklerde kısa süre aralıklarla solunum durması meydana geldiği, bunlardan birinin de hayatını kaybettiği'' iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.
Yoğun bakımda tedavi gören ve dün akşam kaybedilen bebeğin, tıp dilinde ''doğumsal mitokondriyal miyopati'' denilen, hücre ve organ fonksiyonlarının bulunmadığı, tedavisi mümkün olmayan genetik geçişli bir hastalığa sahip olduğunu anlatan Cinaz, ''Konuyla ilgili uzmanlarımız gereken incelemeleri, tedavileri uygulamalarına rağmen beklenen sonuç ne yazık ki dün akşam gerçekleşti'' dedi.
Diğer hastalarda bunun üzerine bir panik oluştuğunu, ancak bu bebeklerde bir sorunun söz konusu olmadığını, cihaz desteklerinin devam ettiğini bildiren Cinaz, ''Cihazların düzgün çalışmadığı gibi bazı yanlış yansımalar da var. Bu tamamen yanlış bir bilgi. Şu an hastalarımız yoğun bakımda, aynı cihazlarla destek tedavilerini almaktalar. Zaten öyle bir şey olsaydı şu an hastaların bu cihazlarla destek tedavileri devam ediyor olamazdı'' diye konuştu.
''İki dakika arayla kalp durması yaşanması tesadüf mü?'' sorusu üzerine ise Cinaz, ''(Arest) dediğimiz bir olay var. Bazen geçici olarak solunum fonksiyonlarında bir duraklama olabilir. Kalpte de olabilir, ama bu saniyeler içerisinde olan bir olaydır. Saniyeler içinde geri döndürülür. 2-3 dakika geri dönüşü olmayan bir süredir'' diye konuştu.
''5 çocuk aynı anda kalp durması yaşamadı mı?'' sorusuna ise Cinaz, ''Yok, yok. 5 çocuk destek cihazında tedavi gördüğü için gündeme getiriliyor'' yanıtını verdi.
Halen 4 bebeğin yoğun bakımdaki destek tedavilerinin sürdüğünü bildiren Cinaz, ''Bu servisin adı yoğun bakım servisi. İsmi üzerinde, çocuk yoğun bakım. Normal çocuk servisi değil. Ayrı bir yerde tedavi yapıyoruz, ki devamlı asistan arkadaşlarımız 24, hatta 36 saat başlarından ayrılmıyor. Buradaki hemşire ve temizlik hizmetleri ayrı, bunlar özel eğitim alan yoğun bakım elemanları'' diye konuştu.
Hayatını kaybeden bebekle ilgili de ailesine durumunun daha önce açıklandığını belirten Cinaz, ''Doğumsal ve tedavisi mümkün olmayan bir hastalık olduğu için biz sadece bugüne kadar destek tedavisiyle yaşatabildik'' dedi.
Bir başka soru üzerine, destek tedavisindeki teçhizat ya da diğer hizmetlerle ilgili ihmal veya yanlışın söz konusu olmadığını vurgulayan Cinaz, şunları söyledi:
''Kesinlikle böyle bir şey yok. O cihaz bozuksa ikinci bir cihaz var. Cihaz bolluğundan başka bir şey yok bu hastanede. Türkiye'nin en donanımlı, en çok cihazı olan hastanesiyiz biz. O cihaz bozuksa atarsın, ikinci cihazı koyarsın. Yedekte cihazlarımız var. Türkiye'nin en üst düzey teknolojik donanımına sahip hastanede respiratör dediğimiz çok ucuz bir cihazı mı temin edemiyoruz? Dün akşam ben de buradaydım. Hastanın takibinde bizzat bulundum. Sonradan bilgi almadım. Ben aynı zamanda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ve anabilim dalı başkanıyım. Bu sadece geçici bir paniktir, hastalarımız yukarıda yatıyor ve tedavileri devam ediyor.''