Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi bugün açıklanan Sanayi Strateji Belgesi'ni değerlendirdi. Büyükekşi Eylem Planının başarısı için 3 aşamada denetim istedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye'nin, bölgesinin en büyük sanayi üretim merkezi olarak yükseldiğini, yüksek büyüme gerçekleştirdiğini, üretimini ve istihdamını artırdığını, ihracatında rekorlar kırdığını belirterek, ''Geldiğimiz noktada, yakaladığımız bu rüzgarı doğru kullanarak bir sonraki aşamaya geçmek istiyoruz'' dedi.
Başarının sürdürülebilir olması için stratejik düzeyde bir yaklaşımın ortaya konması, uyumlandırılması ve koordine edilmesi gerektiğini ifade eden Büyükekşi, Türkiye'nin mevcut sektörlerinde büyük bir transformasyon ihtiyacının da ortada olduğunu söyledi.
Büyükekşi, ''İşte tam da bu yüzden, AB müzakere sürecinde hazırlanan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'nin stratejik netleşmeyi, uyumlanmayı ve koordinasyonu sağlamasının bekliyoruz'' şeklinde konuştu.
Sanayinin 72 milyonu aşkın büyük bir nüfusu olan Türkiye için önemine dikkati çeken Büyükekşi, sanayinin, fabrikalaşmadan öteye; mühendisliği, araştırmayı, insan kaynaklarını planlamayı, tasarımı, Ar-Ge'yi, yurt içi ve dışı dağıtım ağı kurmayı ve markalaşmayı kapsadığı için önem taşıdığını anlattı.
Hazırlanan sanayi strateji belgesinin Türkiye'yi bu alanlarda ileriye taşımasını beklediklerini belirten Büyükekşi, şöyle devam etti:
''Uzun vadeli bir değişim gündemimiz var. Olduğumuz yer ile gitmek istediğimiz yer arasında ciddi bir mesafe var. Ülkemizin teknolojik gelişimi ve altyapısına bakıyoruz, gördüğümüz şudur:
Teknolojik dönüşümde geciken, fiyatta rekabet etmeye çalışan, dışarıya bağımlı ve kapasite artışına odaklanan bir yapımız var. Oysa biz gelecekte:
Vizyoner, yüksek katma değer elde eden, Ar-Ge ve tasarım yapan, verimli ve etkin olmaya odaklanan bir yapıya geçmek istiyoruz.
Ülkemizin bugünkü konumuna bakıyoruz: Fasoncu, ürün odaklı ve yerel üretici durumunda. Gelecekte, pazarı set eden, pazar odaklı ve global markalar çıkarmış bir düzeye erişmeyi hedefliyoruz. İş yapış şeklimize bakıyoruz:
Kısa-vadeli çözümler bulmaya çalışan, bürokraside çok başlılık ve koordinasyon eksikliği içindeki bir yapı var. Gelecekte ise, stratejik düşünce ve uzun vadeli planlar yapan, paydaşlar arasında koordinasyonu en üst düzeye taşıyan, sinerji üreten bir yapıya geçmek istiyoruz.
Sanayi strateji Belgemizin uzun vadeli değişim gündemimizi realize etmede bize yol haritası olmasını bekliyoruz. Bizim üzerinde durmamız gereken konu, stratejinin uygulamaya aktarılması. Takip edilmesi ve sonuçlarının ölçülmesi. Bunları yapabilirsek 2014 yılının sonuna geldiğimizde sanayi stratejimizden sonuç alacağız.''