Almanya'nın geleceği ipotek altında   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-05-2011 (17:23)   Son Mesaj: 01-05-2011 (17:23)    Cevap: 0    Gösterim: 467  

    01-05-2011

    Almanya'nın geleceği ipotek altında

    Almanya'nın geleceği ipotek altında


    Almanya'da 18-25 yaş grubu arasındaki gençlerin çoğu fakir. Bu durum her ne kadar uzun eğitim süresine bağlansa da, Bertelsmann Vakfı, bu durumun sosyal devletin geleceğini ipotek altına alabileceğine dikkat çekti.

    Avrupa'nın sosyal devletlerinden biri olan Almanya, uluslararası yapılan bir araştırmada sadece orta dereceli bir not aldı. Almanya'da eğitim fırsatlarının eşit olmadığı belirtilirken, Bertelsmann Vakfı, sosyal devletin geleceğinin ipotek altına alınabileceği uyarısı yaptı. Araştırmacılar ayrıca, zengin fakir arasındaki uçurumun büyüdüğüne dikkat çekiyor..
    Dünya genelinde 30'dan fazla ülkede araştırma yaptıran Bertelsmann Vakfı, sosyal eşitlik konusunda Almanya'nın orta derece olduğunu bildirdi. Ülkede özellikle eğitim fırsatlarının eşit olmadığı haber verildi. Gençlerin eğitim başarılarının sosyal kökenine bağlı olduğu kaydedildi. Sosyal devlet sıralamasında 15. sırada bulunan Almanya'da özellikle çocukların yoksulluk tehlikesinin yüksek olması kaygı verici olarak değerlendirildi. Araştırmada sürekli daha fazla Almanın yoksullukla karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı. Almanya'da her dokuz çocuktan biri yoksulluk sınırında iken, bu oran Danimarka'da 39'da bir olarak gerçekleşti. İş dünyasında son zamanlarda yaşanan olumlu gelişmelere rağmen kalifiye seviyesi düşük insanların iş bulmakta zorlandıkları aktarıldı. Araştırmaya göre sosyal devlet temel ilkesini en iyi kuzey Avrupa devletleri ile Hollanda ve İsviçre yerine getiriyor; sosyal adaletsizlik ise, en çok Meksika, Yunanistan ve Türkiye'de. Araştırma yoksulluk, eğitim, iş dünyası ve sosyal işbirliği gibi konular üzerine yapıldı ve istatiksel verilerin dışında uzmanların görüşleri değerlendirmede dikkate alındı.


    SOSYAL DEVLETİN GELECEĞİ İPOTEK ALTINA ALINABİLİR

    Tüm insanların ortalama gelirinin yüzde 50'sinden daha az kazancı olanlar yoksul olarak kabul ediliyor. Bu tanıma göre Almanya'da 18-25 yaş grubu arasındaki gençlerin çoğu fakir. Bu durum her ne kadar uzun eğitim süresine bağlansa da, Bertelsmann Vakfı, bu durumun jenerasyon eşitliğine zarar vererek sosyal devletin geleceğini ipotek altına alabileceğine dikkat çekti. Almanya eğitim konusunda biraz düzelme sağlasa da, bu kategoride de orta sınıfta yer alıyor. Almanya'nın özellikle çocukların okul öncesi teşviki konusunda yapması gerekenler var. Ekonomik güçleri baz alınarak yapılan kıyaslamada Danimarka ve Fransa'nın erken eğitim için Almanya'dan daha fazla bütçe ayırdıkları gelen haberler arasında. Almanya'nın ekonomik krizi iyi yönetmesini öven araştırmacılar, buna karşın Almanya'nın uzun süre işsizler kategorisinde sondan bir önceki sırada yer aldığını ifade ettiler. Bu konuda Kanada ve İsviçre örnek ülke olarak gösterildi.

    Almanya ayrıca, göçmenlerin entegre edilmesi konusunda kırık not aldı. Bertelsmann Vakfı, Almanya'nın yüksek sosyal harcamalarına rağmen orta derecede kalmasını sosyal politikanın yeterince etkili olmamasına bağladı. Uzmanlar, yetkililerden çocukların okul öncesi teşvikinin artırılmasını istiyor. Almanya Eğitim Bakanları Konferansı Başkanı Bernd Althusmann da (Aşağı Saksonya Eğitim Bakanı, CDU) çocuklara yönelik dil ve okul öncesi teşvik için yapılan her yatırımın verimi artırdığını söyledi.




    Almanya'nın geleceği ipotek altında Yorumları