Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde, bir kavganın ardından taraflardan birinin jandarma aracına konulduğu sırada tabancayla vurularak öldürülmesiyle ilgili 5'i tutuklu 10 sanığın yargılanmasına başlandı.
Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Özkan Görmüş'ü (28) jandarmaya ait aracın içinde tabancayla öldürdüğü öne sürülen tutuklu sanık Cafer Güzel ile tutuklu sanıklardan oğulları Oktay, Fikret, Tekin Güzel ile kızı Hamide Yiğit ve tutuksuz yargılanan eşi Güllü Güzel katıldı.
Duruşmada ayrıca öldürülen Görmüş'ün babası Eyüp, annesi Ayşe, kardeşi Özgür Görmüş ile olay sırasında görev yapan ve davada ''müşteki sanık'' olarak yargılanan jandarma timinde görevli jandarma astsubay Nadir Kutlu ile jandarma erler Ercan Güneş, Emrah Atık ve Ramazan Kazan hazır bulundu.
Duruşmaya sanıkların avukatları İsmail ve Mustafa Taştan ile müştekilerin avukatı Ali Haydar Dereli de katıldı.
Sanık Cafer Güzel, savunmasında, gelini Zeynep Güzel ile maktul Özkan Görmüş arasında birtakım dedikoduların olduğunu, bu nedenle cinayeti tahrik altında işlediğini söyledi.
Dedikodular nedeniyle gelini Zeynep ile oğlum Oktay arasında tartışma yaşandığını, gelininin bir gece evden kaçtığını belirten Cafer Güzel, şunları söyledi:
''Gelinim Zeynep ve Özkan Görmüş arasında birtakım ilişkilerin olduğunu duymuştuk ancak inanmamıştık. Olayın olduğu gün jandarma ekipleri köye geldi. Jandarma aracının içinde Özkan Görmüş de vardı. Jandarma komutanı bana Eyüp Görmüş ile benim çocuklarımın kavga ettiğini söyledi ve gittiler.
Jandarma ekibi bir süre sonra tekrar geldi ve komutan, Özkan Görmüş'ün kimliğinin bizde olduğunu, kimliğini vermemiz gerektiğini söyledi. Ben de evde bulunan çocuklarıma kimliği getirmeleri için seslendim. Bu sırada araç içerisindeki Özkan'a böyle bir şey olup olmadığını sordum. Ben kendisini severdim. Bu sırada maktul araç içerisinden çıkarak üzerime yürüdü ve bana küfür ederek yumruk attı. Bu sırada jandarma erleri çamurda batan araç ile uğraşıyordu. Özkan Görmüş, daha sonra jandarmalar tarafından aracın arka tarafına oturtuldu. Çocuklarım olay yerine gelmeden Özkan Görmüş'e ateş ettim.''
-DNA TESTİ İSTEDİ-
Tutuklu sanık Oktay Güzel ise eşi Zeynep Güzel'in 6 aylık hamile olduğunu, çocuğun kendisinden olmama ihtimali bulunduğunu söyledi.
Eşinin cep telefonuna Özkan Görmüş'ten mesaj geldiğini, eşine sorduğunda sadece mesajlaştıklarını söylediğini belirten Güzel, ''Ben de kendisini affettim. Eşim bu sırada 6 aylık hamileydi, ben İstanbul'da çalışıyordum. Çocuğun benden olup olmadığına dair şüphelerim vardı. 13 Ocak 2010'da İstanbul'a gitmiş ramazanda dönmüştüm. Bir akşam kendisine çocuk için DNA testi yaptırmak istediğimi söyledim o da kabul etti. Aynı gece evden kaçtı'' dedi.
Eşinin daha sonra kendisine telefon ettiğini ve Özkan Görmüş'ten hamile kaldığını söylediğini iddia eden Güzel, mahkeme heyetine çocuk için DNA testi yapılmasını istediğini söyledi.
Duruşmada ifadesi alınan Fikret, Tekin ve Güllü Güzel ile Hamide Yiğit üzerlerine atılı suçu kabul etmediklerini belirtti.
Olay sırasında görev yapan jandarma timinde görevli jandarma astsubay Nadir Kutlu da suçlamaları kabul etmediklerini, görevlerinde ihmalleri olmadığını ifade etti.
Kutlu, olay sırasında sanıkların kendilerine direndiğini belirterek, ''Oktay Güzel, 'Özkan seni yakaladık' diye bağırdı. Bizi iterek silahlarımızı almaya çalıştılar. Yaşanan bu arbede sırasında silah sesi duyduk. Cafer Güzel'i aracın arka tarafından ateş ederek olay yerinden kaçarken gördüm'' diye konuştu.
Jandarma erler Ercan Güneş, Emrah Arık ve Ramazan Kazan da üzerlerine atılı suçları kabul etmediklerini belirtti.
Maktul Özkan Görmüş'ün kardeşi Özgür Görmüş ise olayın ağabeyi Özkan Görmüş ve sanık Oktay Güzel'in eşi Zeynep Güzel arasında çıkan dedikodular yüzünden yaşandığını, kendilerinin sürekli olarak tehdit edildiklerini iddia etti.
Duruşmada müşteki sanıklar Nadir Kutlu, Ramazan Kazak, Emrah Arık ve Ercan Güneş beraatlerini, tutuklu sanıklar Cafer, Oktay, Fikret, Tekin Güzel ile Hamide Yiğit tahliyelerini talep etti.
Sanık avukatı İsmail Taştan, müvekkillerinin olayı tasarlayarak işlemediğini, Cafer Güzel'e herhangi bir yardımın söz konusu olmadığını belirterek tutuklu sanıkların tahliyesini istedi.
Müştekilerin avukatı Ali Haydar Dereli ise cinayetin tasarlanarak işlendiğini, jandarmanın olayda kusuru olduğunu belirterek, cezanın buna göre verilmesi gerektiğini savundu.
Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıklardan Oktay, Fikret, Tekin Güzel ve Hamide Yiğit'in tahliyesine, tutuklu sanık Cafer Güzel'in tutukluluk halinin devamına, DNA testi için kan numunesi alınmasının istenmesine karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti sanıkların tutukluluğunun devamına, DNA testi için kan numunesinin Zeynep Güzel'in beyandan sonra alınmasına, dosyadaki eksikliklerin giderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
-OLAYIN GEÇMİŞİ-
Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Taşlıca köyünde 17 Eylül 2010'da husumet nedeniyle çıkan kavganın ardından Cafer Güzel (61), jandarma aracı içerinde bulunan Özkan Görmüş'e (28) tabancayla ateş etmiş, Görmüş, kaldırıldığı Kürtün Devlet Hastanesinde hayatını kaybetmişti.
Olayın ardından tutuklanan Cafer Güzel hakkında, ''haksız tahrik altında tasarlayarak kasten adam öldürme'', Fikret, Oktay, Tekin ve Güllü Güzel ile Hamide Yiğit hakkında, ''haksız tahrik altında tasarlayarak kasten adam öldürmeye yardım etme'', ''hakaret, tehdit, görevi yaptırmamak için direnmek'', Ercan Güneş, Emrah Arık, Nadir Kutlu ve Ramazan Kazak hakkında ''görevi ihmal'' suçundan dava açılmıştı.