İhracat 114 milyar doları geçecek!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-05-2011 (16:22)   Son Mesaj: 01-05-2011 (16:22)    Cevap: 0    Gösterim: 738  

    01-05-2011

    İhracat 114 milyar doları geçecek!

    İhracat 114 milyar doları geçecek!


    Bakan Zafer Çağlayan, 2 gün önce 113.7 milyar dolara olarak açıklanan 2010 yılı ihracat rakamlarına Aralık ayı gümrük verileri eklendiğinde ihracatının 114 milyar doları geçeceğini kaydetti.

    Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan 2 gün önce 113.7 milyar dolara olarak açıklanan ihracat rakamlarına Aralık ayı gümrük verileri eklendiğinde 2010 yılı ihracatının 114 milyar doları geçeceğini kaydetti.
    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatçılara "İhracat Bilgi Platformu"nun (ibp) tanıtım toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Çağlayan, 2010 yılı ihracat rakamlarını 2 gün önce açıkladıklarını belirterek, "İhracatın dünyanı bir çok ülkesinde, dünya ticaretinde gerileme devam ederken Türkiye ihracatının artarak devam ettiğini ve hedef olarak ortaya koyduğumuz 111.7 milyar dolarlık ihracatın 2 milyar dolar üstüne çıkarak 113.7 milyar dolara geldiğini Türkiye"ye açıklamıştık. Açıklamış olduğumuz rakam 11 aylık TÜİK verileri son ayda bildiğiniz gibi ihracatçı birliklerinin kayıt rakamlarıdır. Gümrük verileri bu ay sonu açıklanıp kesinleştiği, ihracatçı birlik kayıtlarına girmeyen ihracat kalemleri de girdiği zaman şimdiden söylemek isterim ki 114 milyar doları geçeceğiz. Böylelikle Aralık ayı ihracatı da 11.6 milyar dolar değil o da yaklaşık 12 milyar doları bulacaktır" ifadelerini kullandı.

    -İHRACATÇIYI SOYUT UZAYSAL KAVRAMLAR OLARAK ZANNETMEYELİM, BAZI ZAMANLAR BUNLAR KARIŞTIRIYOR-

    Bakan Çağlayan, "İhracatçı ithalatçı kavgasında hep söylüyorum arkadaşlar ihracatçıyı soyut uzaysal kavramlar olarak zannetmeyelim. Bazı zamanlar bunlar karıştırıyor. İthalatçı ayrı bir kesim ihracatçı ayrı bir kesim değerlendiriliyor. İhracatçımızın zaten yüzde 99"una yakın bir kısmı sanayicidir geriye kalanı da tüccardır. Odalarımızın odalar birliğimizin çatısı altındaki kurumların üyesidir. Burada bir başarı varsa başarı tüm iş aleminindir. Başarısızlık varsa oda iş aleminindir" dedi. Bakan Çağlayan, Türkiye"nin ihracatının yeniden toparlanmaya başladığı küresel krizin hemen arkasından büyüme dönemine girmiş olduğu bu ortamda emeği geçen herkesi yürekten tebrik ettiğini söyleyerek, 2010 OVP belirlemiş olan 127.5 milyar dolarlık hedefi aşarak 2011"de 130-132 milyar dolar seviyesine ihracat yapılacağını dile getirdi.

    -KONTROLSÜZ GÜÇ GÜÇ DEĞİLDİR-

    Türkiye"nin 2023 yılındaki ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu anımsatan Çağlayan, "Bir reklam var. kontrolsüz güç, güç değildir, Türkiye"nin gücünü kordine edecek, kontrol edecek bunu topyekün bütün katmanlarıyla tüm kurumlarıyla birlikte Türkiye"nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık hedefini gerçekleştirmektir. 2023 yılını bilemeyiz. Görür müyüz göremezmişiz bilemeyiz ama biz görmesek bile, biz o günleri başka platformlarda görsek bile 2023"te Türkiye"nin geleceğin, çocuklarımızın geleceğini planlıyoruz" şeklinde konuştu.

    -HER ŞEYİ YAPARIM ABİ DÖNEMİ BİTTİ-

    Bakan Çağlayan, ihracatı geliştirmek için Türkiye"de hangi işlerin en iyi şekilde yapılacağının belirlenmesi ve koordine edilmesi gerektiğini vurgulayarak ""Her işi yaparım abi" dönemi bitti" dedi.

    -İBP İHRACATÇILARIN "GOOGLE"U OLACAK-

    Bakan Çağlayan, ihracat bilgi platformunun firmaların dünyaya açılan kapısı olacağını belirterek, platforma birlikte ihracatçıların karşılaştıkların tüm sorunların dinlenebileceğini kaydetti. Bakan Çağlayan, platform sayesinde ihracatçılara yönelik hizmetlerin artırılabilmesi için ihracatçılara sorular sorulacağını ve ihracatçıların ihtiyaçlarının öğrenebileceğini ifade etti. İhracat bilgi platformunun bilgisayarın tuşu kadar uzaklıkta olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan, ihracatçı firmaların ister telefonla ister internet üzerinden, 7 gün 24 saat eksiksiz bilgiye ulaşabileceğini kaydetti. Bakan Çağlayan, dünyanın her yerinden aranarak sesli mesaj bırakabilecek bu platformun, telefon, e-posta ve sms aracılığıyla tüm sorulara yanıt vereceğini ifade etti.

    -İHRACATÇILARDA TWİTTER"DA-

    Bakan Çağlayan 2010 yılı itibariyle başlatılan bilişim çözümleri sayesinde e-posta aracılığıyla yollanacak "ihracatçı bülteni" sayesinde Türkiye"nin ihracatının nabzının tutulacağını, twitter hesabı sayesinde istenilen bilgiye mobil telefon sayesinde anında ulaşılabileceğini kaydetti. RSS sistemi sayesinde hiçbir güncellemeni kaçırılmayacağını, günlük gelişmelerin takip edilmesi amacıyla yayınlanan "ihracat günlüğü"nün (blok) her an hizmette olduğunu ve 444 43 63 numaralı telefon sayesinde de ihracatçılara her türlü desteğin verileceğini aktardı. Bakan Çağlayan daha sonra ihracat iletişim noktasını arayarak çağrı merkezinden bir ihracatçı gibi bilgi aldı ayrıca twitter hesabına girdi.

    -ARTIK CEBİNİZE MAÇ, HAVA DURUMU GELMEYECEK-

    Bakan Çağlayan, ibp sayesinde dünyanın neresinde olunursa olunsun ihracatçıların bilgiye ulaşacağını vurgulayarak, "Bende artık cep telefonundan bakıyorum. Bunda sonra cep telefonlarına maç skoru, hava durumu değil, ihracatın hava durumu gelecek. İhracatın hava durumunu öğreneceksiniz" dedi.

    -ARTIK RÖNTGEN DEĞİL EMAR ÇEKİYORUZ-

    Bakan Çağlayan günümüz koşullarında teknoloji ve doğru bilgiye ulaşmanın kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Bilgiyi en çabuk en erken alan dünyanın en büyük rekabetçisi oluyor. Bu noktada Türkiye"nin ihracatçı sayısının artırılması ve Türkiye"deki KOBİ"lerin daha fazla ihracat yapmasını, çok daha fazla ülkeye çok daha fala milyon dolarlarla ihracat yapmasını sağlamak için bizim bu konuda geri kalmamamız gerekiyor. Türkiye"nin rekabet gücünü daha da ileriye götürmemiz gerekiyor. Türkiye"nin kazanımlarını kaybetmemesi için birçok proje geliştirilmeli. Türkiye"nin lokomotifi ihracat. Türkiye ihracat odaklı büyüme stratejisini kendine ilke edinen bir ülke haline gelmiştir" şeklinde konuştu.

    34 ülke masasında 73 ülkeyi anında analiz etmeye başladıklarını aktaran Bakan Çağlayan, "Artık röntgeni bıraktık emar çekiyoruz. Kim nereye ithalat yapıyor, neyle yapıyor, Türkiye"nin payı ne kadar bunları tek tek güncelledik. Şu anda yapmış olduğumuz çalışmalarla sadece ülkenin de eyalet bazında tüm eyaletleri inceliyoruz. Ülke masasındaki arkadaşlarımızın görevi radar radarlık. İhracatçı hangi ülkeye gidecek bunun tespitini yapmak. böylece ihracatçı istediği bilgiye anında ulaşabiliyor" dedi.





    İhracat 114 milyar doları geçecek! Yorumları