TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, 'gerek uygun hava koşulları, gerekse tarıma sağlanan devlet desteği sayesinde 2010'un çiftçinin yılı olduğunu, 2011'in ise müjdelerle dolu olacağını' bildirdi.
Kirişçi, tarımın son 8 yılını değerlendirirken, Türk tarımının son yıllarda daha istikrarlı bir büyüme gösterdiğini, 2002 öncesi adeta bir yıl büyüyüp ertesi yıl küçülen sektörde 2010'da taşların tamamen yerine oturtulduğunu, çiftçinin alın terinin karşılığını gördüğünü belirtti.
2000 ve 2001 krizlerinde tarım sektörünün çöktüğünü, çiftçinin iflasın eşiğine geldiğini, ürünün değer bulmadığını, tarlada çürüdüğünü ifade eden Kirişçi, borcunu ödeyemeyen çiftçinin haciz kıskacında kıvrandığını, tarlada kullandıkları traktörlerin haciz edildiğini anımsattı.
Kirişçi, ''8 yıl boyunca tarım sektörünü her açıdan desteklediklerini, yasal düzenlemelerle, desteklerle, teşviklerle, yol gösteren, rehberlik eden girişimlerle her zaman çiftçinin yanında olduklarını, buna rağmen muhalefetin bütçe görüşmeleri esnasında kürsüye çıkıp popülist siyaset geleneğinin bir izdüşümü olarak çiftçiyi, köylüyü, tarım sektörünü istismara yeltenmeye devam ettiğini'' savundu.
Ziraat Bankası tarafından 2002'de yüzde 59, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yüzde 69 olarak uygulanan tarımsal cari kredi faizlerinin hızla aşağı çekildiğini ve 2009 yılında yüzde 5 düzeyine indiğini anlatan Kirişçi, 2010 yılında ise yüzde 2 daha düşürülerek yüzde 13 olduğunu, 1 Ocak 2011'den itibaren de yüzde 10 olarak gerçekleşeceğini kaydetti.
Kirişçi, 2010'un çiftçinin yılı olduğunu, 2011'in ise müjdelerle dolu olacağını belirterek, ''2002 yılında biz iktidara geldiğimizde Ziraat Bankasının çiftçiye kullandırdığı tarımsal kredinin tamamı 228 milyon liraydı. 2010'da ise 13 milyar lirayı geçti.
Bu rakamlara Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandırdığı kredi eklendiğinde 15 milyar liraya ulaşıyor. 2002'de sadece 67 bin kişi kredi kullanırken, bugün krediden istifade eden çiftçi sayısı 900 bin kişi oldu'' dedi.
Şu anda haftada ortalama 18 bin 279 çiftçinin Ziraat Bankasından kredi kullandığını, bunun da yüzde 93'ünün sübvansiyon kredilerden oluştuğunu belirten Kirişçi, tarımsal krediler içinde yatırım kredilerinin payı 2002 ve öncesinde yüzde 5 oranındayken, bunun bugün yüzde 40 düzeyine çıktığını iade etti.
Kirişçi, bir diğer önemli konunun da takipteki tarımsal kredilerin oranı olduğunu ifade ederek, ''2002 yılında bu oran yüzde 62'ye ulaşmıştı, yani kredi alan her 100 çiftçiden 62'si borcunu ödeyemiyor, kredisi takibe düşüyor ve haciz kıskacına giriyordu.
Bugün takipteki kredi oranı yüzde 62;den yüzde 1,6'ya geriledi. Yani günümüzde 100 kişiden sadece 1,6'sı takibe düşüyor'' diye konuştu.
2010'UN KAZANIMLARI
Kirişçi, 2010'da TBMM'nin tarıma kazandırdığı yasalara da dikkati çekerek, bunlar arasında Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi, Biyogüvenlik ve Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunlarının da yer aldığını, 2011'de de çiftçiyi mutlu eden yasal düzenlemelerin süreceğini bildirdi.
Kirişçi, Tarım ve Gıda Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının yeni yılın ilk aylarında yasalaşmasını beklediklerini vurgulayarak, ''Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının da yeni yılda yasalaşmasıyla çiftçi daha rahat nefes alabilecek'' dedi.
Yeni yılda en önemli müjdenin 1 Ocak 2011'den itibaren Ziraat Bankasının tarımsal kredi faiz oranını yüzde 13'ten yüzde 10'a düşürmesi olacağını ifade eden Kirişçi, şöyle devam etti;
''Hayvancılık ve tarımsal sulama kredilerine hazine tarafından sıfır faizli kredi verilmeye devam edilecek. Diğer tüm kredilerde ise hazine artık faizin yüzde 25'ini değil, yüzde 50'sini karşılayacak. Bir başka ifade ile çiftçi Ziraat Bankası'ndan artık yüzde 0 ile yüzde 5 aralığında kredi kullanacak. Bunun hazinemize getireceği yük 2011 yılı bütçesinde 776 milyon liradır.''