Dev Maden-Sen Genel Başkanı Çetin Uygur, 20 yıl önce sorunlarının çözülmesi için dev bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ''Zonguldak halkı tekrar bir mücadele başlatmalı” diye konuştu.
Hak arama mücadelesi kapsamında 100 bin maden işçisinin Zonguldak"tan Ankara"ya yaptığı yürüyüşün 20. yılında madenciler, gelinen noktadan son derece rahatsız olduğu bildirdi. Dev Maden-Sen Genel Başkanı Çetin Uygur, 20 yıl önce sorunlarının çözülmesi için dev bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Gelinen noktada taşeron işçilik arttı, iki arkadaşımızın cesedi halen toprak altında, ölümlerimize kader deniliyor. Bu nedenle Zonguldak halkı tekrar bir mücadele başlatmalı" diye konuştu.
Bundan 20 yıl önce, 1991 Ocak ayında Zonguldak"lı maden işçileri, yüz bin kişilik bir katılımla Ankara"ya yürüyüşe geçmişti. Bu muazzam hareketliliğin ardında, hem toplu sözleşme pazarlığında tarafların anlaşamaması, hem de dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal"ın ve ANAP hükümetinin, madenleri kapatma niyetini açığa vurmuş olması yatıyordu.
Dev Maden-Sen Genel Başkanı Çetin Uygur ANKA"ya yaptığı açıklamada o günden bu yana sorunların ortadan kalktığının söylenmesinin doğru olmayacağını ifade etti. Bugün maden sektöründe uygulanan ekonomik politikaların taşeron işçiliği arttırdığını, insanların sosyal güvenlikten ve sağlık güvencesinden yoksun bir şekilde çalıştırıldığını savunan Uygur, "Maden işçisinin alması gereken eğitim işçiye sunulmuyor. Bunun yanı sıra bundan yıllar öncesinde 30 bin maden işçisinin çalıştığı yerde bugün 9 bin maden işçisi çalışıyor. İktidar bir yandan kendi arkasında sınıf yaratıyor, bir taraftan da sömürü düzenini yaygınlaştırıyor" dedi.
-İKİ MADENCİNİN CESEDİ HALEN TOPRAK ALTINDA-
Zonguldak"ta meydana gelen grizu patlaması faciasından sonra göçük altında kalarak yaşamını yitiren iki maden işçisinin cesetlerinin halen çıkarılmadığını ifade eden Uygur, "İki arkadaşımızın cesetlerinin çıkarılmamış olması ve bunun çıkarılması için ihale yöntemine gidiliyor olması yaşanan durumu gözler önüne sermektedir. Bu iktidarın Çinlilere ihale verme yöntemi ile cesetlerin yüzeye çıkarılması gelinen noktaya ortaya koymaya yetiyor. Osmanlı"dan bu yana madenciliğin uygulandığı bölgede bu 2 işçinin cesedinin başka ülke tarafından çıkarılması için ihaleye çıkmak bizim mühendislerimize, işçilerimize hakarettir" dedi.
-"ZONGULDAK HALKI AYAĞA KALKMALI"-
Bugün Zonguldak halkının, köylüsünün, esnafının çok ciddi anlamda ayağa kalkıp, tayin edici ve belirleyici rol oynamaları gerektiğini savunan Uygur, " Grizu faciasının yaşandığı ve iki kişinin cesedinin toprak altında kaldığı işletmenin yönetiminin doğrudan doğruya halkın önderliğinde, insanların kendi ellerine alması gerekiyor. Yaptırım uygulatacak güçte olduklarını göstermeliler. 20 yıl önce Ankara"ya yürüyen maden işçilerinin bugüne örnek olması gerekiyor. İşçiler üretici olan güçlerini ortaya koyarak harekete geçmeli" dedi.
Halka bu doğrultuda yol göstermesi gereken kişilerin emeği temel alan düşünce odakları olduğunu savunana Uygur, "Ama bugün emeği temel alan görüşler alabildiğine değişmiş durunda özellikle dünyanın içine girdiği bu yeni kriz süreci Türkiye"yi etkiledi. İnsanlar ayrıştı, artık emek yerine farklı kavramlar ortaya çıktı. Ama bizim ortak davranmamız gerekiyor. Antikapitalist bir işlem sistemini ortaya koymak için" ifadelerini kullandı