![Çelik: Türkiye'yi demir ağlarla donattık](http://www.muhakeme.net/forum/haber_resimleri/Celik-Turkiye-yi-demir-aglarla-donattik-G92.jpg)
Devlet Bakanı Faruk Çelik, 80-90 yıl önce söylenenlerin lafını, edebiyatını yapmak değil bunun gereğini yerine getirmenin çok önemli olduğunu belirtti.
Devlet Bakanı Faruk Çelik, 80-90 yıl önce söylenenlerin lafını, edebiyatını yapmak değil bunun gereğini yerine getirmenin çok önemli olduğunu belirterek, ''Muasır medeniyetler seviyesine nasıl çıkacaksınız? Demokrasinizi güçlendireceksiniz, insan hakları, özgürlükler konusunda adımlar atacaksınız. Yoksa, lafla muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkılmaz'' dedi.
Çelik, merkez Osmangazi ilçesinin muhtarlarıyla Gülbahçe Mahallesi'ndeki bir restoranda bir araya geldi. Muhtarların eğitim, sağlık ve alt yapıya yönelik sorunlarını dinleyen ve acil durumda olanların yerine getirilmesi için talimat veren Bakan Çelik, Panayır Mahallesi Sağlık Ocağı'na giderek yetkililerden bilgi aldı.
Bölgede Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılan yeni binanın sağlık ocağı olarak kullanılması konusunda yaşanan sorunun giderilmesi için tarafları bir araya getiren Çelik, İl Sağlık Müdürlüğü ve Osmangazi Belediyesinden karşılıklı çalışmayla sağlık ocağının en kısa sürede yeni binaya taşınmasını istedi.
Bakan Çelik daha sonra, Hanlar Bölgesi sınırlarında bulunan Cumhuriyet Caddesi'nde hizmet verecek ''Nostaljik Tramvay Hattı''nın temel atma törenine katıldı.
Siyasi iktidar olarak laf değil iş ürettiklerini belirten Çelik, sorunları çözmek, vaatleri yerine getirmek için her gün, her saat ve her saniye, adeta uykuyu kendine yasaklamış, haram kılmış gibi gecesini gündüzüne katarak canla başla çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.
Çok mesafeler aldıklarını dile getiren Çelik, şöyle konuştu:
''Bursa'dan Balıkesir'e, Çanakkale'ye geçmek için 2 saat Ankara asfaltına beklemek gerekiyordu. Milim milim ilerleniyordu. Bunlar, ortadan kalktı. Su işini kimse konuşmuyor. 'Eylüle kadar susuz kalır mıyız?' diye kimse düşünmüyor. Birçok sorun, Bursa'nın gündeminden çıktı. Biz 'gelecekte ne yapacağız, yarın ne yapıyoruz, önümüzdeki hafta neyi çözeceğiz' bakış açısıyla çalışıyoruz. Vatandaşlar da artık çözüme endeksli bir bakış açısını ortaya koymaya başladı. Bundan rahatsızlık değil memnuniyet duyuyoruz. Çünkü sorunların üzerine gidecek çözüm odaklı bir kadro var.''
-MUASIR MEDENİYET SEVİYESİ-
Bakan Çelik, Türkiye'nin dört bir yanında yapılması gerekenleri bir bir gerçekleştireceklerini vurgulayarak, ''Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bir baştan bir başa ülkenin demir ağlarla örülmesini söylüyor, 'muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak gerekiyor' diyor. Bunlar yatarak gerçekleşir mi? Türkiye bir baştan bir başa örülsün bakışı ve ufku, yatarak gerçekleştirilecek bir hadise değil'' dedi.
Türkiye'yi bir baştan bir başa demir ağlarla donattıklarını anlatan Bakan Çelik, şöyle devam etti:
''Ankara-Eskişehir arası hızlı tren bitti. Eskişehir-İstanbul arası yakında hizmete girecek. İstanbul'dan hızlı trene binen Ankara'ya gidecek. Yeterli mi? Değil. Konya ilavesi olunca Konya'dan İstanbul'a hızlı trenle gidilebilecek. Sivas hattı, Kars, Tiflis hattı devam ediyor. Avrupa ile zaten bağlantımız var. Bursa bağlantısını da ihmal etmedik. Bursa-Osmaneli hızlı tren hattının da ihalesi gerçekleştirildi. Temelini atarak Bursa'yı da bu hatta dahil etmiş olacağız. 80-90 yıl önce söylenenlerin lafını, edebiyatını yapmak değil bunun gereğini yerine getirmek çok önemlidir. Muasır medeniyetler seviyesine nasıl çıkacaksınız? Demokrasinizi güçlendireceksiniz, insan hakları, özgürlükler konusunda adımlar atacaksınız. Yoksa, lafla muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkılmaz.''
-''KAPALI REJİMLERDE YANLIŞLIKLAR OLUR''-
Birilerinde korku gördüğünü, bazılarının arada bir halk arasına karışarak korku pompaladığını belirten Çelik, ''Özgürlüğün olduğu, demokrasi sınırlarının genişlediği yerde yanlış yapanlar deşifre olurlar. Kapalı rejimlerde, örtülü rejimlerde yanlışlıklar olur. Demokrasi, haklar ve hukuk ne kadar açılırsa o derece yanlış yapanların sayısı azalır'' diye konuştu.
Bakan Çelik, Türkiye'nin dört bir yanında yatırımlar gerçekleştirdiklerini de vurgulayarak, şunları söyledi:
''Cumhurbaşkanının Diyarbakır ziyaretini izlediniz. Dikkatle takip ettiniz. Vatandaşın ilgisini gördünüz. Nedir bu ilginin nedeni? Hizmete susamış ve hizmet getirildiği için teşekkür ediyor. İlgi, alakasını da gösteriyor. Hizmet ekibi Diyarbakır'da da hizmet yapıyor, Edirne, Sinop ve Mersin'de de... Ülkenin dört bir tarafta yaygın şekilde her alanda hizmet yapılıyor. Bursa'da bugün Kapalı Çarşı açısından çok önemli adım atılıyor. Esnafımız açısından nostaljik tramvay çok önemli. Çağdaş bir vilayet açısından bu adımın büyük önemi var. Gürültünün, isin pasın olmadığı yer arzuluyorduk. Büyük hizmetler yapıldı. Bir taraftan teleferik, şehir içinde ameliyatlar, mahalle düzeyinde belediyelerin yaptığı hizmetler çok önemli.''
Bursa-İstanbul-İzmir otoyolu, hızlı tren ve duble yolların tamamlanmasıyla Bursa'nın çok yakında ülkenin üçüncü büyük şehri olacağını belirten Çelik, bunun kısa zamanda gerçekleşeceğini bildirdi.
-''3 BİNİN ÜZERİNDE TARİHİ ESERİ AYAĞA KALDIRDIK''-
Çelik, 2011 yılının Bursa için sağlık yılı olacağını ifade ederek, sadece sağlık değil her alanda yatırımların süreceği Bursa'nın özellikle dağ ilçelerinde devlet hastanelerinin hizmete gireceğini bildirdi.
Tarihi eserlerin onarımı için canla başla çalıştıklarını ve 3 binin üzerinde tarihi eseri ayağa kaldırdıklarını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
''Tarihin derinliklerinde var olan medeniyetler kurmuş bir milletiz. Bursa'nın neresine bakarsanız bakın tarih kokuyor. Ülkenin dört bir yanında hükümet olarak aldığımız karar ve çıkardığımız yasalarla il özel idareler, belediyeler ve vakıflarla yaygın şekilde tarihi eserlerin onarımı ve ayağa kalkması için ecdadımıza yakışır nesil olmak için canla başla çalıştık. 3 binin üzerinde tarihi eseri ayağa kaldırdık. Bunları yeterli bulmadık. 'Köksüz millet değiliz' dedik. Milletimizin izleri Misak-ı Milli sınırlarımızın çok dışına taşıyor. Makedonya'ya gidiyoruz. Dedelerimizin yaptığı cami, ibadethaneyi hizmete sokuyoruz. Bosna Hersek, Bulgaristan, Kosova'daki bütün Balkanlardaki, Lübnan'daki, Türk cumhuriyetlerindeki eserlerimizi ayağa kaldırdık. İnanıyorum ki, 12 Haziran 2011'de yine sizin karşınıza hizmetlerimizde çıkacağız. Siz gereğini yapacaksınız biz de Bursa'yı ülkenin üçüncü büyük ili yaparak, hizmetleri de ayağa getirecek kadrolarla karşınızda olacağız.''
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, 2011 yılının ikinci gününde yine bir temel atma töreni düzenlediklerini belirterek, iki günde iki temel attıklarını, bunun 2011'in Bursa açısından çok bereketli geçeceğini gösterdiğini söyledi.
Kapalı Çarşı'nın nostaljik tramvay hattı ve ilave yatırımlarla dünyaya örnek bir çarşı olacağın dile getiren Altepe, çevredeki iş yerleri ve dükkanların restore edileceğini, bölgeyi gece gündüz canlı hale getireceklerini anlattı.
Alman 1952 model 3 tramvayı Bursa'ya getirdiklerini anlatan Altepe, ''Kadıköy-Moda hattında daha önce çalıştırılmış tramvaylardan üçünü Bursa'da onarımdan geçiriyoruz. 10,5 metre uzunluğundaki tramvaylar karşılıklı gidip gelecek. Nostaljik tramvay hattı, çarşıya, bölge ticaretine ve turizmine önemli katkı sağlayacak'' dedi.
Konuşmaların ardından yaklaşık 1,5 kilometrelik tramvay hattının temeli, Bakan Çelik, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Belediye Başkanı Altepe'nin butona basmasıyla atıldı.
Temeli atan Çelik, raylara inerek Altepe ile birlikte vida sıktı.