Uzmanlar, Kuzey fay hattının büyük bir tehlike işareti verdğini, bu fay kırılması halinde 7 ila 7.5 arasında aletsel bir büyüklükte bir deprem olacağı uyarısında bulunuyor.
Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Malatya'da beklenen depremin aletsel büyüklüğünün 7 ila 7.5 arasında olacağını tahmin ettiklerini belirterek, bunun karşılığının 9 şiddetinde bir deprem olduğunu bildirdi.
Malatya'nın yerel televizyonlarından Kanal Malatya'da yayınlanan "4.Kuvvet" adlı programda konuşan Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, Malatya'da deprem ile ilgili ileriye dönük hiçbir tedbir alınmadığını iddia etti.
Vehbi Aluçlu, "Konunun uzmanları hatta bakanlar açıkladı, Malatya'da tahminlerinde ötesinde büyük bir deprem bekliyoruz. Araştırmalar bize bunu gösteriyor. Kuzey fay hattı büyük bir tehlike işareti veriyor. Bu fay kırılırsa 7 ila 7.5 arasında aletsel bir büyüklükte bir deprem bekleniyor. Aletsel büyüklükle şiddeti karıştırmayalım 7 ila 7.5 arasındaki bir aletsel büyüklükteki bir deprem 9 şiddetinde bir deprem demektir.
O zaman büyük bir afet bizi bekliyor. Yeni binalar sağlam yapılıyor. Eski binaların durumu hepimizi korkutuyor. Lütfen bu tehlikeyi görelim ve tedbir alalım. Yoksa bu deprem olursa, bırakın binaların yüzde 72'sinin yıkılmasını o zaman Malatya'da taş üstünde taş kalmaz. Deprem uzmanlarını getirelim, hazırlıklı olalım" diye konuştu.
Tüm sivil ve resmi kurum ve kuruluşları tedbir almaya davet eden İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, Malatya'daki bütün binalarda araştırma yapılarak mevcut durumlarının tespit edilmesini, ondan sonrada güçlendirilecek binalarda güçlendirme yapılmasını, yıkılacak binalar için de İstanbul Belediyesinin geliştirdiği projelerden yararlanabileceklerini söyledi.
Malatya'nın öncelikli sorunlarından birinin de depreme hazırlık olduğunu kaydeden Aluçlu, her platformda konuyu gündeme getireceklerini de kaydetti.
BAŞKAN ÖZTEN, "DEPREM MALATYA'YI YERLE BİR EDER"DEMİŞTİ
İnşaat Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Bedir Özten' de bir hafta önce yaptığı açıklamada, Malatya'nın Doğu Anadolu fayına 30 kilometre mesafede olduğunu ve deprem tehlikesi yaşayan 5 ilden biri olduğuna da işaret ederek, "Son yıllarda depreme dayanıklı ve çok kaliteli inşaatlar yapılıyor. Bu inşaatların yapı kalitesinde sorun yok.
Ama özellikle kooperatifleşme furyasının yaşandığı 1980-1990 arasında ve sonrasında yapılan binaların durumu bizleri düşündürüyor. Doğru bir veride elde yok. Tahmini verilere göre, binaların yüzde 72'si tehlikeli durumda. Ancak bu binalar üzerinde hiçbir çalışma yapılmıyor.
Ne olacakları bilinmiyor. Okullar ile bazı sağlık kuruluşları güçlendirme çalışması yapıyor. Ama eski binalarda sorun devam ediyor. Bu binalar hemen tespit edilerek güçlendirilecek güçlendirilmeli yıkılacaklar ise yıkılarak ve bunların sahiplerine yeni haklar sağlanarak sorun ele alınmalıdır. Eski binalar risk altındadır.
Yoksa olası bir deprem, beklenen bir deprem Malatya'yı yerle bir eder. Birde zemini sağlam olmayan yerden Kuzey Çevre Yolunu geçirip buraları imara açtığınız takdirde de felaketi daha da arttırmış olursunuz" diye konuşmuştu.